INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  COMPARAȚIE

Anglia salvează fotbalul, România păcălește jucătorii » Britanicii susțin fotbalul cu sute de milioane, FRF oferă sume infime cluburilor!

Cei de la Agricola Borcea se aflau pe locul 6 în clasament când au decis să își suspende activitatea
Cei de la Agricola Borcea se aflau pe locul 6 în clasament când au decis să își suspende activitatea

Articol de , , - Publicat luni, 07 decembrie 2020 14:57 / Actualizat luni, 07 decembrie 2020 15:12

Britanicii alocă sute de milioane de lire pentru sprijinirea cluburilor din ligile mici, amenințate din cauza pierderilor suferite în pandemie. La noi, FRF a oferit 4.000 de euro anual fiecărui club, ajutor pentru teste Covid, iar în Liga 3 fotbaliștii nici nu mai sunt plătiți.

Liga a treia din România va fi reluată în martie. Ca să nu mai plătească salarii în perioada de pauză, cluburile au inventat o metodă: declară că suspendă activitatea. Competiție nu mai există, din moment ce campionatul e în pauză, dar contractele sunt valabile și pentru vacanța aceasta, în care fotbaliștii ar trebui, teoretic, să rămână la un nivel decent de pregătire fizică, nu să se comporte ca oameni obișnuiți.

FRF plătește un test Covid

Agricola Borcea și Râșnov sunt primele cluburi care au declarat suspendată activitatea. Sindicatul jucătorilor a intervenit și contestă procedura, pe care o consideră nesusținută de nicio lege. Unele echipe au mai suspendat activitatea în primăvară, dar atunci exista o Ordonanță guvernamentală care reglementa posibilitatea aceasta. Fotbaliștii ar pierde patru salarii, o treime din veniturile pe tot sezonul.

Federația a intervenit cu un ajutor minuscul, 4.000 de euro anual de fiecare club, ajutor pentru achitarea testelor Covid. Echipele profesioniste consumă, oricum, cu mult mai mulți bani cu testele. Sprijinul Federației le ajunge pentru câte o testare unora care au loturi mai mari și staff numeros. 

Cum procedează alții? În Anglia, formațiile din ligile mici beneficiază de o finanțare de sute de milioane de lire ca să treacă peste perioada în care pandemia le-a împuținat veniturile.

Ajutoare de sute de milioane de lire!

Instituțiile care conduc fotbalul de acolo au anunțat că „un ajutor de 50 de milioane de lire sterline va ajunge la cluburile din Ligue One și League Two. Cluburile din League One vor primi cel puțin câte 375.000 de lire, cele din League Two, cel puțin câte 250.000 de lire sterline”. 

E vorba despre liga a treia și despre liga a patra. Premier League a contribuit, în solidaritate, cu 15 milioane de lire pentru a ajuta la garantarea unui credit în valoare de 200 de milioane de lire.

Banii aceștia vor ajunge sub formă de împrumut fără dobândă la cluburile din Championship, eșalonul secund. Împrumuturile vor fi de cel mult 8,33 milioane de lire pentru fiecare club și trebuie să fie rambursate până în iunie 2024.

12 milioane de euroconstituie bugetul anual de la CFR Cluj, campioana pe care FRF o ajută cu 4.000 de euro ca să suporte pierderile din pandemie

Sunt procese și pentru primăvară

Multe cluburi au suspendat contractele în perioada martie-mai, în care a funcționat Ordonanța guvernamentală. Există deja un caz din Cipru, în care un fotbalist a contestat o asemenea decizie și a câștigat litigiul. Anorthosis Famagusta e clubul care a pierdut procesul, fotbalistul e un spaniol, Ruben Rayo. 

Jucători de la FCSB și de la Poli Iași au contestat și ei trimiterea în șomaj tehnic și caută să desființeze metoda prin care cluburile au utilizat pandemia ca să economisească bani. Poli a anunțat deja că dacă ar pierde procesele acestea ar ajunge în faliment, întrucât s-ar trezi cu o datorie nouă, neluată în calcul.

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Gestul uluitor al lui Diego Maradona, dezvăluit abia acum » Pe ce cheltuia 100.000 de euro lunar: „E alarmant!”

Ovidiu Hațegan, în istoria Ligii Campionilor! Ce record a bătut după ce a fost delegat la un nou meci. Istvan Kovacs, „central” la altă partidă din Ligă

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (3)
485809194904413
Costel Tudor  •  07 Decembrie 2020, 17:35

Iar scrieți ce va spune prunea ! Ve-ți ajunge rău !!!

22cea
22cea  •  07 Decembrie 2020, 16:43

Alt articol degeaba marca gesepeu. Cum sa te compari cu aia care iau numai din drepturi tv sute de mii de lire ,au infrastuctura iar fotbalul il au in sange ca pe o religie .

115486966066476
Edi Girnita  •  07 Decembrie 2020, 16:31

Noi nu comparăm cu Anglia? Despre ce vorbim! La noi nu știu cum să fure mai mult și mai repede, în vreme ce in alte părți unora le mai pasă și de sport

Vezi toate comentariile (3)
Comentează