INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  GERMANIA

Au trişat nemţii la Mondiale? » Un studiu devoalează dopingul practicat de ei între 1950 şi 1990: ”Alergau ca diavolii!”

Articol de - Publicat miercuri, 07 august 2013 00:00 / Actualizat marti, 06 august 2013 21:16

Dezvăluirile făcute în 1987 de fostul portar al ”naţionalei”, Toni Schumacher, sînt susţinute acum de cercetările Universităţii Humboldt din Berlin


Doping la cluburi?! Substanţe interzise la naţională?! Toni Schumacher, portarul Germaniei la CM 1982, a fost primul care a vorbit deschis, în 1987, despre astfel de practici. Cînd a povestit cum el şi colegii de la Koln au luat efedrină în 1984, "înaintea unui meci decisiv pentru soarta clubului", alergînd apoi "ca diavolii", nimeni nu l-a luat în seamă.

Mai nou, un studiu al Universităţii Humboldt din Berlin, intitulat "Dopingul în Germania Federală din 1950 şi pînă astăzi", vine să confirme că Schumacher nu căuta neapărat senzaţionalul. În 800 de pagini, ce cuprind date şi mărturii, cercetătorii berlinezi devoalează faţa unui fotbal ce a cochetat cu substanţele interzise timp de 40 de ani. Inclusiv performanţele "naţionalei" la Mondiale, respectiv titlurile din 1954 şi 1974 sau finala jucată în 1966, sînt puse sub semnul întrebării de dezvăluirile respectivului studiu:

- CM 1954: victoria din finala cu Ungaria (3-2) ar fi fost posibilă fiindcă unii jucători au luat pervitin, un stimulent puternic, dezvoltat de nazişti în Al Doilea Război Mondial;
- CM 1966: imediat după eşecul în faţa Angliei (2-4), un oficial FIFA, dr. Mihailo Andrejevici, informa Federaţia germană că la trei jucători s-au descoperit "urme de efedrină";
- CM 1974: "substanţe interzise" le-ar fi fost injectate lui Beckenbauer şi Gerd Muller pentru a triumfa în faţa Olandei lui Cruyff.


"Dopingul are tradiţie în Bundesliga. Cu micul meu Renault 5 am cărat destui colegi la doctor"
Toni Schumacher, fost portar al Germaniei

"Cîţiva internaţionali erau campioni mondiali în materie de doping. Unul, din Munchen, era supranumit «Farmacie ambulantă»"
Toni Schumacher, fost portar al Germaniei

"În timpul finalei din '74 n-am remarcat nimic ciudat. Întotdeauna germanii au fost mai mari şi mai puternici decît noi, dar credeam că e din cauza consumului de bere"
Johan Cruyff, fost internaţional olandez


Din '70, instituţionalizat!
Studiul Universităţii Humboldt arată totodată că, din 1970, dopingul s-a practicat sistematic în sportul vest-german şi a fost chiar instituţionalizat! În acel an s-a înfiinţat pe lîngă Ministerul de Interne aşa-numitul Institut Federal pentru Ştiinţa Sportului, care s-a ocupat cu studiul şi administrarea substanţelor interzise, totul fiind finanţat de la bugetul de stat.


Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (3)
transilvanialibera
transilvanialibera  •  07 August 2013, 18:42

este exact ce fac regheblat si miriutza in campionatul romanesc+))

myers
myers  •  07 August 2013, 02:02

Esti sigur tu ca nu se mai dopeaza acum?

vladutz13
vladutz13  •  07 August 2013, 01:27

Nu stiu daca e adevarat dar nu ar fi socant, pt ca au o traditie in asta. Atletii Germaniei naziste erau dopati. Se stie ca in Germania de Est a fost o adevarata industrie a dopajului, asa au reusit sa fie la varf in multe sporturi.... pana acum nu am auzit si de Germania de Vest, dar nu vad de ce. Important e ca nu se mai dopeaza acum.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează