INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BALONUL DE AUR

”Balonul de Aur” şomer! » Americanca Abby Wambach îşi caută echipă după ce campionatul din SUA a falimentat

Articol de - Publicat marti, 22 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat luni, 21 ianuarie 2013 18:53

Dublă campioană olimpică, golgetera de 32 de ani ce a dat baschetul pe fotbal în şcoală nu se gîndeşte la retragere. Visează să ajungă în Japonia, în ţara învinsei din finala JO de la Londra


A cîştigat două titluri olimpice, la Atena şi Londra, iar recent a primit şi "Balonul de Aur". Replica feminină a lui Messi, cu 11 cm mai înaltă decît magicianul Barcelonei, are de cinci ori mai multe goluri în "naţională" ca argentinianul, dar e şomeră! Americanca Abby Wambach (32 de ani) a rămas din octombrie 2011 fără echipă, clubului său fiindu-i retrasă franciza, după care şi campionatul din SUA a dat faliment în mai trecut.

Mutată la băieţi
Formidabilul vîrf de atac al "naţionalei" şi golgetera campioanei de la JO 2012, cu 5 reuşite, s-a întors de la Zurich tristă. Pentru că la Rochester (New Jersey), unde a crescut avînd-o ca idol pe legendara Mia Hamm, fotbalul se vede ca o jucărie stricată. Fetiţa care s-a îndrăgostit de minge la 4 ani avea alte visuri. Însă nu toate visurile americane se împlinesc. Abby s-a născut cu golul în sînge şi în primul campionat la copii a dat 27 în doar trei meciuri, aşa că au mutat-o să joace cu băieţii. Nu avea rival. Era poate la fel de bună şi la baschet, iar în liceu mulţi profesori au încercat chiar să o oblige să renunţe la fotbal, însă nu a făcut-o.

O salvează duşmanii?
Aleasă de cinci ori cea mai bună jucătoare a anului, Wambach a stat 8 sezoane la Washington Freedom. În 2010 clubul s-a mutat în Florida, fiind preluat de un magnat şi redenumit magicJack, unde Abby era şi jucător, şi antrenor. Magia nu a ţinut mult, iar Women's Professional Soccer a tras obloanele în mai 2012. Trei cluburi au încercat în august, cu cîteva zile înaintea finalei de la Londra, să strîngă adeziuni pentru a fonda altă ligă sub franciză. Zadarnic. Abby nu se antrenează decît cu "naţionala" şi joacă de plăcere, din cînd în cînd. "Balonul de Aur" are acum alt vis: să-şi încheie cariera în Japonia, învinsa de pe "Wembley".


152 de goluri în 198 de meciuri a dat Wambach în "naţionala" SUA. Doar Mia Hamm (158) are mai multe

40 la sută dintre golurile reuşite de Abby (61) la "naţionala" americană au fost marcate cu lovituri de cap


"Nu-mi rămîne decît să mă uit la campionatele din străinătate. Aştept să văd ce se întîmplă, însă la finele lunii voi lua o decizie. Vreau să încerc în Japonia"
Abby Wambach, atacant SUA

"Mister pentru americani"
Abby a marcat 5 goluri în ultimele 8 apariţii la "naţională", dar reuşita din amicalul cu Australia (6-2) de acum patru luni a făcut senzaţie la Colorado. Wambach a deviat cu şpiţul şutul colegei Boxx, iar mingea a luat un efect ciudat şi, după ce a căzut la 6 metri, s-a dus în vinclu la colţul lung. "Fotbalul rămîne un mister pentru americani. Aici este problema lor, dacă nişte goluri din şuturi deviate li se par opere de artă", a comentat atunci Pia Sundhage, selecţioner suedez al SUA la meciul de adio.

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează