INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANŢA

"Bătrînul" Guy Roux face o dezvăluire tulburătoare: "Am vrut să mă sinucid!"

Guy Roux, un antrenor iubit de fanii lui Auxerre şi apreciat de preşedinţii Franţei: în 1999, Chirac l-a ridicat la rangul de Cavaler al Legiunii de Onoare. În 2008, Sarkozy l-a numit Ofiţer al aceluiaşi ordin
Guy Roux, un antrenor iubit de fanii lui Auxerre şi apreciat de preşedinţii Franţei: în 1999, Chirac l-a ridicat la rangul de Cavaler al Legiunii de Onoare. În 2008, Sarkozy l-a numit Ofiţer al aceluiaşi ordin

Articol de - Publicat sambata, 14 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 14 ianuarie 2012 12:09

La 73 de ani, legendarul antrenor al lui Auxerre n-a uitat drama din 2007: "Cînd m-au dat afară, primul gînd a fost să mă arunc în faţa unui camion".

Da. Guy Roux, considerat maestrul fotbalului francez, a trăit asemenea clipe teribile. Cel care şi-a dat viaţa pentru Auxerre, proiectînd această echipă din campionatul regional în elita Hexagonului şi ajutînd-o să reziste în vîrf şi să cîştige trofee altfel imposibile, a fost tratat cu dispreţ de clubul său. În 2007, după 46 de ani la AJA, dintre care 41 numai ca antrenor, şefii l-au concediat la presiunea tehnicianului Jean Fernandez. Era director sportiv.

A povestit chiar el, într-un interviu oferit jurnalistului Emmanuel Barth (Yahoo Sports). "A fost tragedia vieţii mele", o descrie Guy Roux, detaliind: "Antrenorul s-a plîns că îl pun în umbră, iar conducătorii m-au dat afară. Mi-au spus să plec imediat". El a reacţionat:

- Am înţeles, nu mai calc pe la stadion, mă retrag la Academia de Juniori.
- Nu! N-ai ce să cauţi nici acolo! Şi acolo pui oamenii în umbră. Antrenorii nu îşi pot valorifica ideile.

"Mi-au furat viaţa. Eram dărîmat"
"În două ore, am fost exclus de la Auxerre! După 46 de ani, a fost o lovitură-şoc, la care nu mă aşteptam", a comentat Guy Roux, mărturisind: "În acele momente, primul gînd a fost să mă arunc în faţa unui camion".
Partenerul de dialog a rămas stupefiat.

- Serios?
- Serios. Eram dărîmat complet.

- Vreţi să spuneţi că suicidul v-a trecut prin minte?
- Da. M-am gîndit să mă sinucid. Dacă n-aş fi avut o familie, aş fi făcut-o! Eram într-o situaţie psihică înfiorătoare. Auxerre era viaţa mea, iar ei mi-au furat viaţa! O viaţă întreagă eliminată dintr-un foc!

A încheiat: "Totuşi, nu le puteam face aşa ceva alor mei". Şi nu s-a sinucis.

Scrisoarea de 6 pagini
În 1961, Guy Roux, care era jucător la Limoges, a asistat la un amical Auxerre - Crewe Alexandra. La pauză, englezii aveau mai mulţi accidentaţi şi i-au rugat pe francezi să-i ajute cu cîţiva fotbalişti pentru repriza a doua. Roux a aflat şi s-a oferit voluntar. După meci, Jean Garnault, preşedintele lui Auxerre, i-a propus să revină la clubul unde crescuse ca junior. Guy i-a răspuns: "Vreau să fiu antrenor-jucător!". Şeful clubului l-a refuzat, tînărul nu avea nici 22 de ani. Dar Roux nu a renunţat. A trimis la Auxerre o scrisoare de 6 pagini, în care îşi expunea proiectul. Uimit de acurateţea planului, Garnault l-a angajat imediat.

De la 600 de franci la 100.000 de euro
Primul salariu al lui Guy Roux la Auxerre a fost de 600 de euro pe lună, în 1961. Şapte ani mai tîrziu, avea 900 de franci. Peste alte cinci sezoane, urca la 1.200. În anii '90, L'Equipe estima cîştigurile antrenorului la 170.000 de franci pe lună, în 1996, cînd a cucerit dubla campionat - Cupa Franţei, încasînd chiar 200.000. În 2001, i se dubla salariul: 400.000 de franci. Iar în 2007, Lens l-a transformat în cel mai bine plătit antrenor din Ligue 1: 100.000 de euro pe lună, fără prime!

Guy Roux  despre...

Jose Mourinho: "Este un Papă al tuturor antrenorilor în acest moment"

Lionel Messi: "A marcat o epocă, la fel ca Pele sau Maradona"

Michel Platini: "Inteligenţa lui politică este la fel de mare ca inteligenţa lui sportivă"

73 de ani are Guy Roux, antrenorul-recordman al istoriei lui Auxerre

41 de ani a antrenat legendarul Roux echipa AJ Auxerre, între 1961 şi 2005 (cu două pauze: serviciul militar şi operaţia pe inimă)

894 de meciuri a stat pe bancă Roux în prima ligă franceză între 1980 şi 2007, record în Hexagon

5 trofee a cîştigat la Auxerre: titlul (1996), Cupa Franţei (1994, 1996, 2003, 2005)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
sakin
sakin  •  16 Ianuarie 2012, 11:36

Cum poti sa-i faci una ca asta unui om care si-a dat viata pentru club?!? Oricum, il apreciez mult pe acest antrenor, inca de prin anii 90, cand Auxerre se batea de la egal la egal cu Marseille, PSG, Bordeaux desi nu avea cine stie ce vedete in lot;)!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close