INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANȚA

Scandal de rasism în Franța » Antrenorul a fost suspendat de club, iar Parchetul a deschis o anchetă!

Bernard Casoni // Foto: Imago
Bernard Casoni // Foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 10 octombrie 2023 20:20 / Actualizat marti, 10 octombrie 2023 20:36

Bernard Casoni (62 de ani) e învinuit de cinci jucători de la Orleans și de alți foști angajați ai clubului că a folosit cuvinte cu tentă rasistă, în mai multe rânduri. Fostul tehnician al lui OM dezminte acuzațiile, dar există probe că le-ar fi spus jucătorilor de culoare „voi nu mai aveți nevoie de sutane că sunteți deja negri”.

Un alt scandal de rasism a explodat în Franța. Se întâmplă la echipa de pe penultmul loc din National (liga a treia), Orleans, iar personajul negativ este antrenorul Bernard Casoni. Fostul fundaș al lui Marseille, cu 30 de selecții în naționala „cocoșului galic” a fost suspendat de club, după acuzațiie aduse din interior de cinci fotbaliști ai săi și alți angajați ai lui US Orleans.

Scene șocante de rasism, la Madrid! Ultrașii lui Atletico au insultat și amenințat o fetiță de 8 ani îmbrăcată cu tricoul lui Vinicius: „Maimuță! Negroteică de rahat! Dispăreți, vă vom ucide!
SPANIA
Scene șocante de rasism, la Madrid! Ultrașii lui Atletico au insultat și amenințat o fetiță de 8 ani îmbrăcată cu tricoul lui Vinicius: „Maimuță! Negroteică de rahat! Dispăreți, vă vom ucide!"

Bernard Casoni: „Am lucrat șase ani în Africa și credeți că sunt rasist?”

Gruparea din apropierea Parisului a deschis o anchetă internă, la fel ca Parchetul francez, Casoni fiind învinuit că a folosit cel puțin trei fraze nepotrivite, în diverse circumstanțe. 

La conferința de presă din 21 septembrie, înaintea meciului cu Châteauroux, Bernard a spus, referindu-se la elevii săi, că „nu sunt mai proști decât nord-africanii”, pentru ca uneori să schimbe exprimarea în „jucătorii mei sunt la fel de inteligenți precum cei nord-africani. Am lucrat acolo timp de șase ani și voi credeți că eu sunt rasist?”

Bernard Casoni, acuzat de rasism: „Astăzi nu mai poți spune chiar nimic. Așa e la fotbal”

A doua frază care i-a deranjat pe jucătorii săi a fost rostită în august. „Făceam exerciții cu două echipe de câte cinci. Echipa mea era compusă în întregime de fotbaliști de culoare. La un moment dat, antrenorul a spus «voi nu aveți nevoie de sutane pentru că sunteți deja negri»", probabil pe un ton umoristic. M-a șocat, este o rușine", a mărturisit un jucător al lui US Orleans. 

Casoni a răspuns la scurt timp la un post de radio: „Eu sunt un tip din sud, așa este la fotbal, nu făceam decât să îi ironizez. Astăzi nu mai poți spune chiar nimic".

Bernard Casoni: „Trebuie să mai albim puțin lotul”

O a treia frază incriminată de un fost angajat al clubului a fost rostită în dialog cu președintele Philippe Boutron, căruia i-a cerut „să mai albească un pic lotul”. 

Casoni a dezmințit și a declarat că „nu voiam decât să existe un echilibru. Nu-i bine dacă sunt prea mulți creoli, la fel cum nu este să ai prea mulți africani ori prea mulți albi”.

Marți n-a fost la antrenament, apoi a venit sancțiunea

US Orleans a decis astăzi suspendarea lui Bernard Casoni. Acesta n-a mai participat la ședința de pregătire cu porțile închise de dimineață și nici nu a mai susținut o conferință de presă. 

După-amiaza, a venit comunicatul clubului, în care era anunțată suspendarea lui Casoni pe toată durata anchetei. Antrenamentul a fost conduse de secunzii Bertrand Baillou și Benoît Darcy.

Voi nu aveți ca scop decât să omorâți clubul, sunteți într-o misiune de distrugere. Procedați ca în cazul lui Galtier, Casoni are un limbaj mai colorat, dar nu e rasist. Nu există rasism în fotbal.

- Philippe Boutron, președinte US Orleans

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

Manchester United a pus ochii pe giuvaerul Benficăi » Costă 119 milioane de euro!

De Laurentiis, dezlănțuit: „L-am sunat pe Luis Enrique și, slavă Domnului, a plecat la PSG! Uite ce face acolo” » Atac și la Rudi Garcia

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează