INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REMEMBER

REMEMBER Carlo Mazzone, cursa de neuitat și gestul emoționant făcut de Francesco Totti pentru antrenorul pe care-l iubea ca pe un tată

Carlo Mazzone în cursa lui de neuitat către fanii adverși (foto: Guliver/Getty Images)
Carlo Mazzone în cursa lui de neuitat către fanii adverși (foto: Guliver/Getty Images)

Articol de - Publicat sambata, 19 august 2023 18:16 / Actualizat sambata, 19 august 2023 21:41

Carlo Mazzone a murit. Carismaticul antrenor italian avea 86 de ani și lasă în spate povești extraordinare, momente controversate și o admirație totală din partea unor foști mari fotbaliști și antrenori. Mai jos, unul dintre momentele clasice ale fotbalului italian, cu Mazzone în prim-plan, și gestul emoționant făcut de marele Francesco Totti pentru antrenorul pe care-l considera un al doilea tată.

30 septembrie 2001. Brescia - Atalanta. Meciul de pe „Rigamonti” a lăsat o imagine întipărită pentru totdeauna în memoria microbiștilor. 

Una dintre partidele emblematice ale fotbalului italian datorită „roller-coaster-ului” cu 6 goluri, dar mai ales datorită cursei de neuitat a lui Carlo Mazzone către ultrașii adverși. Roșu de furie, agitând pumnul în aer, imposibil de oprit.

Carlo Mazzone, cursa de neuitat și gestul emoționant făcut de Francesco Totti pentru antrenorul pe care-l iubea ca pe un tată

Îndurase scandări grosolane dinspre ultrașii adverși, pe durata primei reprize. Echipa lui intrase la vestiare condusă cu 3-1, iar suporterii Atalantei, purtați de euforia unei victorii pe care nu credeau ca o mai ratează au continuat potopul de insulte la adresa antrenorului Bresciei și a mamei sale, care murise la doar 51 de ani în brațele italianului. 

Mazzone nu se mai putea concentra asupra jocului. Invectivele îi otrăveau auzul și-l făceau să-i fiarbă sângele-n vene. Voia să se răfuiască, ca de la bărbat la bărbat, cu fiecare dintre cei care întinau memoria mamei. 

La un moment dat, s-a întors amenințător către suporterii adverși și i-a amenințat cu pumnul în aer: „Dacă egalăm, vin peste voi!”

Lovit acolo unde-l durea mai tare, Mazzone simțea că-și pierde mințile: „I-am spus secundului meu: «Nu mai suport, nu mai văd nimic, înnebunesc de furie. Mă duc și le arăt eu!»”

După golul de 2-3, transfigurat de furie, l-a avertizat și pe cel de-al patrulea oficial: „Ascultă-mă bine, trebuie să notezi totul în carnețelul tău. Te avertizez că mi-am ieșit din minți și o să mă duc peste ei!”.

Când Baggio a făcut tripla, în prelungiri, Mazzone a pornit într-un sprint nebun de peste 70 de metri. Faza e memorabilă: antrenorul (64 de ani la acea vreme) aleargă spre sectorul oaspeților, iar secunzii lui, Edoardo Piovani și Cesare Zanibelli, încearcă să îl oprească. În zadar!

Carlo Mazzone, cursa de neuitat și gestul emoționant făcut de Francesco Totti pentru antrenorul pe care-l iubea ca pe un tată

„Nu m-am gândit niciodată că acel moment va rămâne în istoria fotbalului”, povestește Zanibelli. „După al doilea gol, Carlo începuse să promită că în caz de egalitate va face ceea ce a și făcut. Am încercat să-l opresc, dar apoi am renunțat, pentru că furia care îl anima era atât de mare încât ar fi sfârșit prin a mă călca în picioare. Spunea lucruri incredibile într-un mod incredibil. A fost un moment dramatic, dar îmi venea să râd”.

Carlo Mazzone, cursa de neuitat și gestul emoționant făcut de Francesco Totti pentru antrenorul pe care-l iubea ca pe un tată

„Vă jur, nu am vrut să creez probleme, dar ce s-a întâmplat în tribune m-a făcut să mă simt rău, nu am mai văzut și nu am mai auzit așa ceva în aproape 40 de ani de carieră”, își justifica Mazzone reacția.

Il Giorno nota în 2021: „Fața aceea pictată cu furie autentică s-a transformat într-un meme chiar înainte ca meme-urile să se nască”.

Carlo Mazzone, cursa de neuitat și gestul emoționant făcut de Francesco Totti pentru antrenorul pe care-l iubea ca pe un tată

La golul de 3-3 am început să alerg spre acel corner cu pumnul strâns. Cu cât alergam mai mult cu atât mai mult strigam: acum vin! acum vin! Menichini a încercat să mă oprească, dar îmi pierdusem mințile.. M-am trezit în fața porții, atunci mi-am dat seama și m-am oprit. Apoi m-am dus la Pierluigi Collina (n.r. - arbitrul partidei) și i-am spus: «Dă-mă afară, o merit».

Carlo Mazzone, cursa de neuitat și gestul emoționant făcut de Francesco Totti pentru antrenorul pe care-l iubea ca pe un tată

Iar „centralul” italian l-a trimis fără să stea pe gânduri la vestiare. Mazzone i-a cerut scuze pentru felul în care a reacționat, iar Collina l-a înțeles și a mărturisit, după mulți ani, că aceea este una dintre cele mai frumoase amintiri din cariera lui: „Nu pentru că l-am eliminat, ci pentru autenticitatea acelui gest și pentru reacția lui în fața mea când mi-a spus că știa că va fi trimis la vestiare”.

Francesco Totti i-a făcut cel mai frumos cadou lui Carlo Mazzone: Cupa Mondială!

Fiecare dintre noi a vrut, la un moment dat, să dăruiască ceva neprețuit unei persoane dragi. Ei bine, Francesco Totti a ridicat ștacheta sus, sus de tot. I-a făcut cadou fostului său antrenor, Carlo Mazzone, trofeul Cupei Mondiale, câștigat de fostul internațional cu Italia în 2006.

Carlo Mazzone e antrenorul căruia fostul atacant al Romei îi va fi mereu recunoscător pentru că i-a fost lumină călăuzitoare în carieră. I-a fost mentor, antrenor, profesor și părinte. L-a învățat ce să facă pe terenul de fotbal, dar și cum să se comporte în afara lui.

Regretatul tehnician, unul extrem de iubit în Italia și nu numai, este omagiat într-un documentar lansat la finalul lui 2022. Se numește „Come un padre” (n.r. - Ca un tată) și mai multe figuri celebre din fotbal împărtășesc cu publicul din întreaga lume povești din cei 50 de ani de carieră ai bărbatului.

Ziua de naștere a fostului antrenor coincide cu Ziua tatălui în Italia, iar legendarul Francesco Totti rezumă scurt și la obiect ceea ce înseamnă Mazzone pentru cei pe care i-a crescut și cărora le-a ghidat pașii în fotbal: „El s-a născut pe 19 martie, de Ziua Tatălui. Poate că e o întâmplare, o coincidență, nu știu. Dar el e un pic tatăl tuturor”.

Mereu spontan, direct și autentic, Carlo Mazzone a fost un înger păzitor în carierele a sute de jucători. A reușit să se facă plăcut, iubit chiar, peste tot pe unde a antrenat, iar unora dintre cei mai mari fotbaliști, Baggio, Guardiola, Pirlo și Totti, le-a fost un al doilea tată înainte de a le fi profesor. Și-a început cariera de tehnician la Ascoli, în sezonul 1968/69, și și-a încheiat-o la Livorno, în sezonul 2005/06. A pregătit 12 echipe de-a lungul celor 50 de ani de antrenorat, fiind și acum antrenorul cu cele mai multe prezențe pe banca unei echipe în Serie A: 792!

La Roma, i-a ghidat primii pași în fotbalul mare lui Francesco Totti, iar fostul atacant nu a uitat câtă grijă a avut de el. „Îți voi fi veșnic recunoscător pentru că m-ai făcut să cresc ca fotbalist și ca om. Astăzi, datorită acestui documentar, toată lumea va putea cunoaște povestea minunată a unui om ca tine, care a iubit fotbalul și pe jucătorii săi. Ești mereu în inima mea, știi cât de mult te iubesc". E mesajul lui Totti pentru Mazzone în documentarul Come un padre.

„Când l-am văzut pentru prima dată pe Francesco, mi-am zis: tipul ăsta ne încântă și ne ajută să și câștigăm și am încercat să-l integrez în echipă cât mai rapid cu putință. Avea o tehnică și o rapiditate ieșite din comun. Îi spuneam: Bravo, France, frumosule! Dacă mingea ar fi o persoană, ar aprecia foarte mult delicatețea cu care o atingi”, mărturisea Mazzone în presa din Italia în urmă cu mulți ani.

Francesco îi e recunoscător și și-a dorit ca fostul antrenor să fie recompensat așa cum se cuvine pentru impactul pe care l-a avut în cariera lui. Așa că i-a făcut cadou trofeul Cupei Mondiale din 2006. Pe o coală de hârtie, așezată în fața trofeului, Totti i-a dedicat câteva cuvinte: „Mister Mazzone, îți mulțumesc pentru că ai participat și ai învins alături de mine”.

Carlo Mazzone, cursa de neuitat și gestul emoționant făcut de Francesco Totti pentru antrenorul pe care-l iubea ca pe un tată

Carlo mi-a zis într-o zi: «Fii atent, am făcut un mic muzeu la mine acasă doar cu ce am de la tine». Din fericire, am câștigat unul dintre cele mai importante trofee pe care un fotbalist le poate câștiga și i l-am dăruit lui pentru că, pentru mine, așa cum am spus mereu, a fost cel care m-a lansat în tot și în toate. Dacă n-ar fi fost el, nu știu cum ar fi arătat cariera mea.

- Francesco Totti

Mazzone păstra cu grijă toate suvenirele de la Francesco, dar nu ascundea că a fost impresionat cel mai mult că fostul lui jucător a renunțat la o amintire atât de prețioasă pentru a-i face lui o bucurie. Iar asta îl făcea să zâmbească și să-și spună cu mândrie că a făcut o treabă bună cu băiatul intrat în istoria Romei, la fel ca și el.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (13)
badeadorian
badeadorian  •  20 August 2023, 09:58

Super antrenor , super jucatori , super arbitru .... Fotbal de mare calitate , in comparatie cu fotbalul ”lor” fotbalul nostru este o gluma !!! . Proasta ....

dash.berlin
dash.berlin  •  20 August 2023, 09:51

Un om si un antrenor cu o carisma speciala...din pacate in fotbalul de astazi nu se mai gasesc oameni de acest fel. RIP !

badeadorian
badeadorian  •  20 August 2023, 09:49

Excelenta comemorare !!!! .

Vezi toate comentariile (13)
Comentează