INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANŢA

Cea mai frumoasă victorie! » Dominique Dropsy a cîştigat ”meciul” cu leucemia

Dominique se ocupă de portarii lui Bordeaux din 1990
Dominique se ocupă de portarii lui Bordeaux din 1990

Articol de GSP - Publicat sambata, 10 decembrie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 10 decembrie 2011 14:19

Cel mai bun portar din istoria lui Bordeaux (60 de ani) a aflat de boală în martie 2011. Ca s-o elimine, a făcut chimioterapie şi transplant de măduvă osoasă: ”Trecutul de sportiv m-a ajutat să rezist la toate tratamentele”.

Dominique Dropsy are din nou forţa să zîmbească. După mai bine de 8 luni de chinuri, luptă şi speranţă, fostul internaţional francez, care ieri a împlinit 60 de ani, a cîştigat cel mai important duel. Cel cu leucemia. O boală de cele mai multe ori necruţătoare: e un cancer al celulelor sîngelui, produse de măduva osoasă.

I s-a făcut rău pe bicicletă
Totul a început într-o duminică din martie 2011. Ca de-obicei, Dropsy a pornit cu bicicleta să-şi însoţească fiica la jogging. La un moment dat a coborît din şa. Avea ameţeli, se simţea rău. S-a întors acasă pe lîngă bicicletă. Nu i-a dat importanţă incidentului. Peste două zile însă, scenariul s-a repetat, cînd era tot pe bicicletă, dar cu Bordeaux, unde antrenează portarii.

Neliniştită, soţia, Suzon, a insistat să facă teste de sînge. Miercuri, medicul clubului l-a şi anunţat că-i aşteptat de urgenţă la secţia de hematologie a spitalului Haut-Leveque, cel mai performant în domeniu din Franţa. I s-a depistat o leucemie mieloblastică acută. S-a internat rapid.

"Am crezut că viaţa mi s-a oprit în acea zi de 30 martie. Mi s-a povestit mai tîrziu că dacă mai întîrziam 24 de ore, eram curăţat" (Dominique Dropsy, fost mare portar francez)

"Mi-au dat forţă cînd îmi blestemam zilele"
Obişnuit să trăiască în aer liber, "pe teren sau în tractorul meu", Dropsy s-a văzut două luni închis într-o cameră sterilă de 10 metri pătraţi, înlănţuit de perfuzii: "Noaptea, auzeam strigînd alţi pacienţi că vor să se termine. De fiecare dată cînd plîngeam în patul meu venea o infirmieră, care mă ţinea de mînă. Oameni formidabili".

În jurul său s-a format un cerc de solidaritate. L-a ajutat enorm: "Am fost impresionat cînd am văzut că toată lumea crede în mine. Tricourile jucătorilor, banderolele fanilor, scrisorile şi mesajele de încurajare permanente, dar la care nu puteam să răspund, toate mi-au dat forţă atunci cînd îmi blestemam zilele. Ei m-au făcut să înţeleg că, atunci cînd iubeşti ceva, nu trebuie să te laşi doborît".

"N-am încetat să mă întreb de ce eu? Această boală nemernică ia copii şi adulţi fără să întrebe" (Dominique Dropsy, fost mare portar francez)

"Terapie de cal"
S-a trecut pe tratament forte. Chimioterapie. Apoi, la începutul lui iulie, a primit o bancă de date cu donatori de măduvă osoasă: "Un german era compatibil, dar nu sută la sută. Acceptam, nu voiam să mă întorc în spital să sufăr alte luni. Suzon a mea mi-a redat puterea. Plîngeam în hohote ca un copil ţinînd-o de mînă. Cel mai teribil, cele 7 zile precedînd grefa. Medicii îţi curăţă tot corpul cu o terapie de cal, pentru a-ţi maximiza şansele. De aceea părul mi s-a rărit".

Dominique a aflat data transplantului în ultima clipă. Sosise o veste mai bună: "S-a găsit un donator compatibil sută la sută. Locuia în Providence, SUA. Operaţia era viabilă pînă pe 3 august, ora 22:30. A fost făcută la 18:00. Eu am venit pe lume pe 3 august 2011, la 18:01. Şi sînt un frumos bebe!".

"Cel mai teribil, cele 7 zile precedînd grefa. Medicii îţi curăţă tot corpul cu o terapie de cal, pentru a-ţi maximiza şansele" (Dominique Dropsy, fost mare portar francez)

"Un cowboy în mine"
Corpul său nu a respins grefa. "Trecutul de sportiv m-a ajutat să rezist la toate tratamentele", a zis fostul portar, completînd: "Nu am jucat 596 de meciuri în prima ligă degeaba. Eu m-am bătut mereu. Astăzi sînt însănătoşit. Am pierdut 12 kilograme, însă chimioterapia mi-a permis să regăsesc puterea de jucător".

Acum chiar poate rîde de problema sa: "În copilărie, visam să trăiesc în epoca Far West-ului. Şi am ajuns cu un cowboy în mine! Cum nu pot să mai beau un pahar de vin de Bordeaux, mă axez pe Coca-Cola. Nu-mi mai rămîne decît să-mi cumpăr un Marlboro, un cal şi un revolver".

Şi să se ducă iar la meciurile lui Girondins a lui. Aproape că n-a ratat nici unul la TV: "Aştept OK-ul medicilor. Pe moment, nu sînt imun la nimic. Luna trecută, am contractat un virus de bebeluşi. Eu, ditamai omul... Mai tînjesc după un fum de ţigară. Mereu îmi mîngîi trabucurile. Cînd mi se va permite să fumez din nou va însemna că voiajul meu prin viaţă va continua nestingherit".

"În copilărie, visam să trăiesc în epoca Far West-ului. Şi am ajuns cu un cowboy în mine!" (Dominique Dropsy, fost mare portar francez)

596 de meciuri a jucat Dominique Dropsy în prima ligă franceză

DOMINIQUE DROPSY
- Născut pe 9 decembrie 1951
- A evoluat la Valenciennes (1971-'73), Strasbourg (1973-'84), Bordeaux (1984-'90)
- A disputat 691 de meciuri, 596 în prima divizie
- Trofee: 3 titluri (1979, '85, '87), două Cupe ale Franţei ('86, '87)
- 17 selecţii în "naţionala" Franţei

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează