INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  OLANDA - ROMÂNIA, MARŢI, ORA 21:30, ÎN DIRECT PE TVR1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Ceartă la olandezi » Van Gaal spre Robben: "Faci cum zic eu sau ieşi!"

Arjen Robben (stînga), 17 goluri în 65 de meciuri la
Arjen Robben (stînga), 17 goluri în 65 de meciuri la "naţională", ar putea ajunge în vară la Galatasaray, care oferă 15 milioane de euro // Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 24 martie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 23 martie 2013 21:22

Aripa în vîrstă de 29 de ani a nesocotit tactica antrenorului în prima repriză. "I-am cerut să joace pe stînga, iar el era numai pe dreapta".

Olanda e unica dintre cele 53 de echipe participante la zona Euro pentru preliminariile CM 2014 care a cîştigat primele cinci partide din grupă. Şi totuşi, atmosfera se încinge şi la portocalii, chiar şi în timpul unui meci cu Estonia. Ultimul înaintea confruntării împotriva "tricolorilor".

"Mă fură jocul"
"La mine, Robben e aripă stîngă. Asta îi cer, asta trebuie să joace", s-a plîns Van Gaal. "Iar el a fost mai mult extremă dreaptă în prima repriză cu estonii". Venind mereu peste Lens, ceea ce l-a înfuriat pe selecţioner. La pauză, a strigat spre Robben în vestiar: "Faci cum zic eu sau ieşi! Rămîi pe stînga!". Şi Arjen a dezvăluit după partidă: "L-am ascultat. Pînă la final, i-am respectat sfaturile".

Jucătorul lui Bayern a explicat însă: "Cîteodată, mă duce acţiunea spre dreapta, mă fură jocul şi nu mai pot să mă întorc. S-a întîmplat poate prea mult în prima parte a meciului".

"Am vrut să văd facă pot da gol"
Nu a fost singurul lucru care l-a deranjat pe Van Gaal la Robben. În minutul 42, acesta a şutat la poartă de la 35 de metri, deşi arbitrul oprise jocul, şi a fost avertizat. "I-am atenţionat pe băieţi: «Nu luaţi cartonaşe stupide!». Al lui Arjen a fost stupid!".

Care a fost reacţia vinovatului? "Normal că am auzit fluierul, dar am vrut să văd dacă pot să dau gol din acea poziţie". Observînd că reporterul face ochii mari, Robben a glumit: "Ştiu că a fost un gest prostesc, o copilărie. Se mai întîmplă în febra jocului să mai greşeşti. Bine că acest galben nu mă suspendă".

Sneijder out, Van der Vaart titular
Înlocuit vineri în minutul 36, acuzînd dureri la inghinali, Wesley Sneijder (foto, în portocaliu) a fost supus ieri unei rezonanţe magnetice. "E o leziune în zona aductorilor, dar nu e gravă. Totuşi, nu pot să joc marţi", a declarat căpitanul Olandei, care va fi schimbat de Van der Vaart în echipa de start contra "tricolorilor". Aceasta va fi probabil, potrivit De Telegraaf, unica modificare pentru revanşa de pe ArenA cu Mutu şi compania. Iar banderola va fi preluată de Strootman.

"Sînt aici şi mă simt important"
Van der Vaart, cel care a marcat primul gol pe ArenA împotriva estonilor, a mărturisit la final. "Dacă fanii întrebau unde sînt, acum le răspund: «Sînt aici şi mă simt important!»". Mijlocaşul lui Hamburg a recunoscut că "Sneijder e numărul unu pe postul meu, dar pot să supravieţuiesc cu acest detaliu. Şi, cînd trebuie, pot deveni şi eu number one".

Logica lui Van Gaal
De ce era atît de fericit Louis van Gaal la sfîrşitul partidei de la Amsterdam: "Logica simplă spune că, dacă Ungaria sau România ar fi cîştigat la Budapesta, noi am fi avut un profit de trei puncte. Acum, cu egalul lor, profitul nostru creşte la patru puncte". Selecţionerul completează amuzat: "Şi jucătorii făcuseră acelaşi calcul, şi lor le place matematica".

Van Persie, la un gol de Cruyff
După reuşita cu Estonia, Robin van Persie a ajuns la 32 de goluri marcate pentru Olanda în 73 de meciuri. Încă unul, şi atacantul lui Man. United îi ajunge pe celebrii Cruyff (48 selecţii) şi Lenstra (47), ambii cu cîte 33 de goluri. Însă RvP e depăşit acum şi de Huntelaar (34 în 59 de partide), iar golgeterul all-time e Kluivert (40 de reuşite, 79 de întîlniri).

25,1 ani este media de vîrstă a echipei Olandei; apărarea are 22 de ani, mijlocul 26, iar atacul 27,6

13 victorii la rînd are "Portocala" în preliminariile CM; ultimul egal, 0-0 cu Macedonia, în 2005; ultimul eşec, 0-1 cu Irlanda în 2001

Aşa ar putea juca Olanda marţi
Vermeer (27) - Janmaat (23), De Vrij (21), Martins Indi (21), Blind (23) - Van der Vaart (30), De Guzman (25), Strootman (23) - Lens (25), Van Persie (29), Robben (29)

"Jucătorii au personalitate, ei cred că, uneori, văd lucrurile mai bine din teren şi vor să se impună. Nu e uşor să fii antrenor" (Louis van Gaal, selecţioner Olanda)

"L-am înţeles pe Van Gaal, chiar dacă nu-i dau dreptate în totalitate. Dar el e selecţionerul, aşa că mi-am ţinut fundul pe aripa stîngă" (Arjen Robben, aripă Olanda)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
drimmero
drimmero  •  24 Martie 2013, 06:58

nu s-o gasi oare un cioban pe la noi in echipa sa il cotonogeasca pe van Pussie. ar avea recunostinta vesnica a multora!

borat101
borat101  •  24 Martie 2013, 06:25

Asta este valoarea intr'un fotbal adevarat! Fitele la nivel profesionist nu se tolereaza in OCCIDENT, mai ales cand este vorba de orgoliu National. Antrenorul este 100% pt. performanta fara nici o influenta pro.s.teasca. Si culmea OLANDA este in reconstructie.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează