INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TRANSFER

China, noua atracţie! » Shanghai Shenhua a dat lovitura cu Anelka

Nicolas alături de patronul lui Shenhua, Zhu Jun
Nicolas alături de patronul lui Shenhua, Zhu Jun

Articol de - Publicat marti, 13 decembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 12 decembrie 2011 22:31

Asiaticii îşi arată muşchii nu numai în economia mondială. Francezul lui Chelsea, 32 de ani, e deja al doilea megatransfer operat în ”Superliga”, după cel al argentinianului Conca.

Zvonuri erau de mai multă vreme. Dar cum la coadă stăteau nume mult mai ilustre, în frunte cu Millan şi Tottenham, nimeni n-a crezut cu adevărat că tocmai modesta Shanghai Shenhua îşi va asigura serviciile lui Nicolas Anelka. Banii însă contează, mai ales cînd eşti pe final de carieră. Iar chinezii chiar l-au îngropat în euro pe fostul internaţional francez în vîrstă de 32 de ani.

Atacantul lui Chelsea e deja a doua mega-achiziţie operată anul acesta în Superliga chineză, după transferul argentinianului Dario Conca la campioana Guangzhou, pe 10 milioane de dolari (7,5 milioane euro), de la Fluminense. Dar ca impact, e de departe cea mai răsunătoare.

"Trebuia să aducem în campionatul nostru «marfă» bună de afară pentru a avea de la cine să învăţăm", explică patronul lui Shanghai Shenhua, Zhu Jun, motivaţia investiţiei. Lumea însă vede în acest transfer şi un semn că, după ce şi-au arătat muşchii în economia mondială, cu o creştere medie anuală de 11 la sută în vremuri de criză, chinezii sînt decişi să joace un rol important şi în sportul-rege.

Ia 12,1 milioane. Peste Messi şi Ronaldo!
Dacă Shanghai Shenhua l-a luat gratis pe Anelka de la Chelsea, salariul său îi costă o avere. Potrivit postului ESPN, francezul va încasa 234.000 de euro pe săptămînă, adică 12,1 milioane anual, în fiecare dintre cele două sezoane de contract. Ca o parantează, la Chelsea lua "doar" 5,6 milioane pe an. El trece pe locul secund în clasamentul celor mai bine plătiţi jucători din lume, după Eto'o, dar înaintea unui Cristiano Ronaldo sau Lionel Messi.

TOP 5 SALARII
1. Eto'o (Anji Mahacikala) 20*
2. ANELKA (Shanghai Shenhua) 12,1
3. Cr. Ronaldo (Real Madrid) 12
4. Conca (Guangzhou) 10,6
5. Messi (Barcelona) 10,5
*Sumele reprezintă milioane de euro

Urmează Drogba?
Anelka e doar începutul pentru Shanghai Shenhua. Următorul obiectiv al chinezilor e Didier Drogba, 33 de ani, coechipierul francezului la Chelsea. "Drogba e un jucător excelent. Am luat legătura cu impresarii lui acum două săptămîni şi i-am transmis că, dacă vrea să vină, îl primim cu braţele deschise", a confirmat patronul Zhou Jun. Contractul ivorianului cu albaştrii expiră în vară.

Retrogradată pentru blaturi
Shanghai Shenhua nu e, deocamdată, o adresă tentantă şi din punct de vedere sportiv. Clubul condus de omul de afaceri Zhu Jun a fost implicat într-un scandal cu blaturi şi retrogradat în urmă cu doi ani. A revenit pe prima scenă, dar fără prea mare succes. Doar locul 11 la finalul ultimei ediţii de campionat, încheiate la începutul lui noiembrie. Jun, 45 de ani, a făcut primii bani cu o firmă provider de Internet, Nine City, iar acum deţine drepturile pentru jocul "World of Warcraft" în China. Averea lui Jun e estimată la 1,2 miliarde de euro, iar în 2010 a fost implicat într-o tentativă de preluare a clubului Liverpool .

Duel cu Dănălache
În viitoarea ediţie a campionatului Chinei, Anelka se va bate pentru titlul de golgeter cu fostul atacant al Unirii Urziceni, Cristian Dănălache, acum de la Jiangsu Shuntian. Dănălache a încheiat sezonul trecut cu 14 reuşite, fiind al doilea în ierarhia golgeterilor Superliga. Francezul s-ar putea să-l rateze pe Marius Bilaşco, în conflict cu Tianjin Teda. De-a lungul timpului, pe la cluburile chinezeşti au mai activat Dănciulescu (Shandong Luneng), Dan Alexa (Beijing Guan), Ionel Gane, Bogdan Mara (ambii Tianjin Teda), Radu Niculescu (Chang Chun Yatai), iar Viorel Hizo a antrenat-o pe Chongqing Qiche.

Mulţi brazilieni
În afara lui Conca şi mai nou Anelka, în China mai sînt cîţiva jucători mai cunoscuţi. Predomină brazilienii, cazul lui Cleo şi Muriqui, cumpăraţi de campioana Guangzhou cu 7,5 milioane de euro de la Partizan Belgrad, respectiv Atletico Mineiro. La Changchun Yatai îl regăsim pe Nei, alt brazilian, trecut şi pe la CFR Cluj în sezonul 2009-2010. Iar la Shaanxi Chanba evoluează fostul mijlocaş defensiv al lui Lazio, Fabio Firmani.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează