INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BULGARIA

Corabia nebunilor » Ludogoreţ, campioana-minune din Bulgaria care a preluat modelul CFR

Ludogoreț e campioană după ce a avut cel mai bun atac (73 de goluri) și cea mai bună apărare (16 goluri) în 30 de etape +1   FOTO
Ludogoreț e campioană după ce a avut cel mai bun atac (73 de goluri) și cea mai bună apărare (16 goluri) în 30 de etape

Articol de - Publicat vineri, 25 mai 2012 00:00 / Actualizat joi, 24 mai 2012 21:16

Echipa promovată două divizii succesiv din 2010, al cărei nume înseamnă ”Pădurea nebună”, i-a suflat titlul în ultima etapă lui ŢSKA.

Capitala plînge după titlu şi la vecinii noştri bulgari. Performanţa CFR-ul are corespondent şi la sud de Dunăre. Ludogoreţ Razgrad a spart hegemonia echipelor sofiote, întreruptă numai de Litex şi de Lokomotiv Plovdiv în ultimii 20 de ani. Clubul fondat după Al Doilea Război Mondial, ce juca în 2009 în liga a treia, a urcat fulminant. Şi, după ce luase Cupa, i-a suflat marţi campionatul lui ŢSKA (1-0)!

Patronul, fan ŢSKA!
Minunea din "Pădurea nebună" (traducerea numelui regiunii Ludogorie) a fost posibilă datorită unui potent afacerist, Kiril Domuşiev. Fan declarat al lui ŢSKA, a ieşit din conducerea clubului sofiot şi a promis să clădească o nouă campioană. "Am investit cîţiva ani în fotbalul amator. Oamenii trebuie să muncească, dar să se şi distreze. Şi dacă sînt fericiţi, lucrează mai bine", explică patronul Biovet. Domuşiev a preluat-o în septembrie 2010 pe Ludogoreţ şi a promovat-o în premieră în elită în vară.

S-au întors investiţiile
Şi-a pus antrenor tînăr, Ivailo Petev (36 de ani), a făcut achiziţii inspirate şi deloc scumpe, între care 3 brazilieni, un portughez şi un francez, a construit un modern stadion de 6.000 de locuri şi o bază de pregătire de 3 milioane de euro, reuşind marea lovitură. Fanii l-au susţinut venind mereu 4.000-5.000 la meciuri, deşi au plătit cele mai mari preţuri la bilete din ţară. Campioana de iarnă nu a cedat şi e ţarina Bulgariei.

Patron armator şi şef al unui grup farmaceutic
Kiril Domuşiev (43 de ani) a făcut avere ca armator, dar şi-n sectorul farmaceutic. Avînd o flotă de nave comerciale, patronul lui Ludogoreţ e preşedintele grupului Biovet, ce a preluat Balkanpharma în 2006, fiind specializat în producerea de medicamente şi suplimente nutritive veterinare. Acuzat de rivali (la fel ca şi CFR!), c-are conexiuni cu arbitrii, Domuşiev a ameninţat acum 6 luni că se retrage din fotbal. Asta după ce în turul cu ŢSKA (2-2) i s-a anulat un gol valabil şi nu i s-a dat un penalty!

Au ucis 2 împăraţi romani!
Apărut în 1945, Razgrad s-a ridicat pe ruinele anticului Abritus, rămas în istorie pentru bătălia cu goţii din 251 în care un inamic străin a ucis primii 2 împăraţi romani, pe Decius şi pe fiul său Herennius Etruscus. Numărînd în prezent 33.238 de locuitori, cam cît Mioveniul, Razgrad deţine cea mai mare comunitate turcă din Bulgaria (27%) şi a treia moschee din Balcani în afara Istanbulului. Regiunea este cunoscută pentru rezervaţia de vînătoare Voden, întinsă pe 15.000 de hectare, dens populată cu bizoni şi cerbi.

"E foarte uşor să cîştigi titlul cu ŢSKA, dar pentru fotbalul bulgar e benefic să ajungă şi alte echipe în vîrful topului" (Kiril Domuşiev, patron Ludogoreţ)

1 milion de euro a investit Ludogoreţ în transferuri, 20% pentru golgeterul Stoianov, adus de la Alania

5 milioane de euro este bugetul anual al clubului. Cel mai bine cotat jucător e brazilianul Marcelinho, 1,5 milioane

500 de milioane de euro ar fi estimarea averii lui Kiril Domoşiev, unul dintre cei mai bogaţi bulgari

133 km este distanţa rutieră care separă Bucureştiul de Razgrad, orăşel situat în nord-estul Bulgariei

488231-caseta-bulgaria.jpg

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (10)
dreamer123
dreamer123  •  26 Mai 2012, 04:42

nu trebuie sa existe si acolo un sistem ?

1745flo
1745flo  •  25 Mai 2012, 16:51
Postat de alpin pe 25 Mai 2012, 07:34

Nu sari prea tare in sus, ca dai cu capul de cer! Autorul a comparat cele doua cluburi, nu orasele! Si "bozgorul" bulgar a preluat o echipa "de jos", a investit in club, in stadion si jucatori - buni pentru Bulgaria - si a reusit!!! Bravo lor! E bun cate un "bozgor" la casa omului!!!

ce suparare o fi la 5teaua bulgariei acuma, sa te lase o nou promovata cu buza umflata!

supereduardo10
supereduardo10  •  25 Mai 2012, 11:24

or fi furat si astia in ultimul hal precum cfr?

Vezi toate comentariile (10)
Comentează