INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  AJAX

Cum a driblat Ajax fiscul în cazul "Laudrup"! Și nimeni n-a făcut închisoare

Articol de - Publicat joi, 27 octombrie 2016 00:00

Clubul batav a mascat în 1997 plata unui bonus la semnătură de 1,36 milioane $ mutându-l fictiv 48 de ore pe Michael Laudrup la un club bosniac. După o serie de procese pentru evaziune fiscală care au durat 14 ani, doar Ajax a plătit: o amendă de 3,2 milioane

Acest dosar, care a dezvăluit trucurile murdare din fotbalul olandez, cu Ajax și Michael Laudrup în bătaia focului, a fost închis anul trecut, dar cotidianul danez BT a aflat acum toate detaliile. Cum a încercat clubul din Amsterdam să eludeze fiscul, cât a plătit, circuitul banilor și destinația lor. Un caz pornit de la un transfer realizat în 1997, descoperit de autoritățile batave în 2001 și care a avut o soluție finală în 2015. După 14 ani de procese. La 18 ani de la tranzacția ilegală ce a declanșat întregul scandal de corupție.

Subterfugiul

În iunie 1997, danezul Michael Laudrup, atunci în vârstă de 33 de ani, pleca liber de contract de la clubul nipon Vissel Kobe și trecea la Ajax. Dar, venind gratis, a cerut o primă la semnătură. Șefii "lăncierilor" au acceptat, însă știau că acest bonus, la fel ca și salariul, ar fi trebuit impozitat. Ar fi plătit și gruparea, și jucătorul. Pentru a scăpa de taxe, oficialii roș-albilor au găsit un subterfugiu: au mascat acea recompensă, transformând-o într-o plată a sumei de transfer către altă grupare, ce nu se impozita, potrivit legilor din Țara Lalelelor.

Impresarii și ruta ocolitoare a banilor

Ce au făcut? Prin intermediul impresarului turc al lui Laudrup, Bayram Tutumlu, și al partenerului bosniac al acestuia, Bekim Pasalici, cel mai mare fotbalist danez a ajuns fictiv în acte 48 de ore la NK Celik. Un mic club din Zenica. Iar Ajax a plătit 1,95 milioane de dolari, ca o sumă de transfer în schimbul scandinavului. Numai că banii aveau altă destinație în realitate, traseu depistat mult mai târziu, de procurori. Pe 8 septembrie 1997, au fost transferați într-un cont din Banco Atlantico New York. De acolo, o primă tranșă de 960.000 $ a fost virată pe 9 octombrie la Unibank, în Copenhaga. Lui Laudrup. Care a mai încasat 400.000 anul următor, pe 2 martie. De la Banco Atlantico via ABC Banque Internationale de Monaco. În total, 1,36 milioane. Din restul, 590.000, Ajax a mai achitat câteva salarii ale nordicului, dar și comisioanele celor doi impresari, Tutumlu și Pasalici.

Doar Ajax condamnată

Patru ani mai târziu, în 2001, autoritățile olandeze au depistat "schema". Sediul lui Ajax a fost percheziționat, la fel casa jucătorului, mai multe persoane au fost arestate, dar în cele din urmă numai clubul a fost adus în fața instanței. Nu și Laudrup, din lipsă de probe. Un verdict definitiv a fost dat de Curtea Supremă de-abia pe 19 iunie 2012. Și o obliga pe Ajax, acuzată de evaziune fiscală și de fals în acte, să plătească o amendă de 3,2 milioane $. Nimeni n-a ajuns la închisoare.

Laudrup a scăpat la apel

Ulterior, în 2013, clubul l-a dat în judecată la un tribunal civil pe Laudrup, încercând să recupereze paguba și cerându-i returnarea integral a acelei prime de instalare, de 1,36 milioane. Și a câștigat în primă instanță, în 2014. Apoi, la apel, anul următor, a pierdut. Și întregul caz s-a închis.

"Un caz lung, uneori de neînțeles și aproape grotesc. Nu mai vreau să vorbesc despre el"
Michael Laudrup, pentru cotidianul danez BT

34 de ani de închisoare în Dosarul Transferurilor

Cel mai mare scandal de corupție din fotbalul românesc a fost declanșat după o anchetă GSP, care a dezvăluit în 2006 că suma încasată de Rapid la trecerea lui Bratu la Galatasaray (630.000 de dolari) era mult mai mică decât cea plătită de clubul turc (2,75 milioane). Mai mulți șefi de cluburi și impresari, care derulau tranzacțiile ilegale prin companii off-shore din străinătate pentru a păcăli autoritățile fiscale, au provocat un prejudiciu de 1,5 milioane $ statului și de peste 10 milioane propriilor grupări. După 6 ani de judecată, 8 oameni de fotbal (inclusiv Gică Popescu), acuzați de evaziune fiscală, spălare de bani și înșelăciune în 12 transferuri (1999-2005), au fost condamnați la închisoare. Cei 8 au primit pedepse totalizând peste 34 de ani de închisoare. Ajax Amsterdam a apărut și în Dosarul Transferurilor. În 2003, clubul olandez l-a achiziționat pe Mitea (foto) de la Dinamo, care a declarat că a fost transfer liber și că Ajax l-a luat gratis. Totuși, s-a dovedit că batavii achitaseră 720.000 $. În acest dosar, au fost implicați Cristi Borcea și frații Becali.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează