INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL GSP

Cum a reuşit să uimească Sivasspor, CFR-ul turcilor: "Fără femei şi băutură" :)

Articol de GSP - Publicat joi, 07 mai 2009 00:00

Clasată pe locul 4 anul trecut, Sivasspor a confirmat şi sezonul acesta, devenind surpriza şi liderul campionatului Turciei. Printre victimele ei se numără şi marile echipe ale ţării semilunei, Fenerbahce şi Galatasaray, pe care a reuşit să le învingă cu 2-1 şi 2-0.

Înfiinţată în 1932, echipa din Sivas a întîmpinat multe probleme în încercările ei de a trece la stadiul de profesionişti, fiind nevoită să evolueze ani buni în ligiile de amatori. După ce a fuzionat cu Yolspor şi Kiyihrmak, la jumătatea anilor 60, noul club a primit acordul să joace pe scena mare a fotbalului turcesc (1967). Sivasspor a rămas în afara primei divizii pînă în 2005, atunci cînd a reuşit să promoveze din liga secundă.

Antrenorul de atunci, fostul jucător german Werner Lorant a clasat formaţia pe locul 8, la capătul primului an în Turkcell Super League. Al treilea sezon în prima ligă a fost cel mai bun pentru echipa îmbrăcată în tricouri alb-roşii, obţinînd un meritat loc 4, care i-a permis participarea în Cupa Intertoto, spre mulţumirea patronului Mecnun Odyakmaz.

FĂRĂ EXPERIENŢĂ ÎN EUROPA, E APROAPE DE CHAMPIONS LEAGUE

Ca şi în cazul romanilor de la CFR Cluj, care nu au avut prea mare experienţă europeană înainte să se califice în grupele Cupei Campionilor, nici Sivas nu a jucat mult în competiţiile Europei. Dacă CFR a avut şi două meciuri în Cupa UEFA pe lîngă cele din Inter-Toto, turcii nu le au nici măcar pe acelea, jucînd doar cu FC Grbalj şi Braga, anul trecut.

FĂRĂ FEMEI ŞI BĂUTURĂ

Conform declaraţiilor antrenorului echipei din Sivas, performanţele obţinute în acest sezon s-ar datora absenţei vieţii de noapte.

"În Sivas nu există viaţă de noapte. Sunt doar câteva magazine de unde jucătorii mei îşi pot cumpăra băutură, însă, de fiecare dată când se întâmplă acest lucru, eu sunt informat de patronii localurilor. În consecinţă, ştiu pe cine să avertizez şi ce măsuri se impun a fi luate”, (Bulent Uygun, antrenor Sivasspor)

FOSTUL JUCĂTOR DE LA U CLUJ ESTE TITULAR LA SIVAS

Transferat în iulie 2008 la Sivasspor, Fabio Bilica, fostul fundaş brazilian al celor de U Cluj a devenit printre cei mai buni apărători din campionatul Turciei. În 29 de partide jucate în tricoul alb-roşu a marcat un gol şi a primit 5 cartonaşe galbene.

ZE KALANGA A FOST LA UN PAS DE A FI CUMPĂRAT DE LA DINAMO

În urmă cu doi ani, numele lui Sivasspor a fost implicat în disputa pe care angolezul Ze Kalanga a avut-o cu oficialii clubului Dinamo. Potrivit antrenorului Uygun, echipa din Turcia ajunsese la un acord de principiu pentru transferul lui Kalanga, mutare care nu a mai avut loc nici pînă în ziua de astăzi.

ANTRENORUL A FĂCUT WRESTLING ÎN TINEREŢE

Bülent Uygun, fiul unui antrenor de wrestling, Fikret Uygun, a îmbrăţişat pentru puţin timp acest sport, alegînd într-un final cariera de fotbalist. La 17 ani, a debutat în echipa de tineret a celor de la Sakaryaspor şi pînă la sfîrşitul carierei, în 2004, a mai trecut pe la alte 9 echipe.

Punctul culminant al carierei sale s-a consumat în perioada 1993-1996, cînd a jucat pentru Fenerbahce, cîştigînd campionatul în ultimul sezon petrecut la echipa din Istanbul. Tot în acea perioadă a avut ocazia să joace împotriva formaţiei antrenate de Gheorghe Mulţescu, Samsunspor. A devenit cunoscut în Turcia pentru salutul său milităresc de la fiecare gol şi la doar 37 de ani, Sivasspor este prima formaţie pe care o antrenează, fiind pe cale să o transforme în campioană.

MEHMET YILDIZ, CĂPITANUL GOLGHETER

Atacantul Mehmet Yildiz a debutat la echipa de amatori Tigemspor şi a fost transferat de Sivas, la insistenţele antrenorului de tineret, Ahmet Ertem, în anul 2000. Timp de 6 ani, turcul a fost împrumutat, vîndut şi cumpărat din nou de Sivasspor, ajungînd ca în sezonul 08-09 să fie căpitanul şi golgheterul echipei din centrul Anatoliei, cu 14 goluri marcate în 26 de partide. La 24 de ani a debutat la naţionala Turciei, adunînd pînă în prezent 5 selecţii. Cotat la 5 milioane de euro, Yildiz este unul dintre titularii lui Uygun.


UN STADION DE 35.000 DE LOCURI PENTRU O CALIFICARE EUROPEANĂ

Inaugurat în anul 1985, stadionul celor de la Sivasspor, 4 Eylul, a fost renovat în 2006, capacitatea fiindu-i mărită la 16.850 de locuri. Conform unui proiect, dezvoltat de conducerea clubului anul acesta, un nou stadion de 35.000 de locuri ar urma să fie construit dacă echipa se va califica în cupele europene. Complexul va purta numele de Sivas Arena şi va fi dotat cu 1000 de locuri de parcare, sală de gimnastică, bazine olimpice şi un colegiu.
3 MECIURI ÎN 8 ZILE

După victoria de acasă, de săptămîna trecută împotriva lui Trabzonspor (3-0), echipa aflată pe locul 3 înaintea duelului cu Sivasspor, antrenorul Bulent Uygun le-a oferit jucătorilor săi ocazia să se relaxeze 48 de ore. În doar 8 zile, liderul campionatului din Turcia jucase 3 meciuri importante, cu Konya (0-0), Fenerbahce (0-0) şi Trabzon (3-0), scăpînd neînvins.

SE ÎMPLINESC 50 DE ANI DE LA ÎNFIINŢAREA SUPER LIGII

După 24 de sezoane, o echipă din afara Istanbulului este aproape de cîştigarea Turkcell Super Ligii. În 2009, campionatul turcesc sărbătoreşte 50 de ani de la înfiinţare. Sivasspor, care a promovat în prima divizie în 2005, ocupă după 30 de etape, prima treaptă a podiumului, cu un punct înaintea lui Beşiktaş. Eliminată în semifinalele Cupei Turciei, de către Fenerbahce (0-0 acasă şi 1-3 în deplasare), Sivasspor a rămas doar în lupta pentru campionat.

“Cum au ajuns pe primul loc? Au păstrat nucleul vechi. Au avut o politică de transferuri chibzuită, aducînd jucători buni, pe bani puţini. A contat foarte mult pregătirea fizică şi atmosfera excelentă de din lot. Au parcurs etape normale!” (Gheorghe Mulţescu, fost antrenor în Turcia)

SUPORTERII LUI SIVAS AU INTRAT ÎN ISTORIE

Pe 17 septembrie 1967, în timpul meciului cu Kayseri Erciyesspor, pe stadionul Kayseri Ataturk au murit 40 de oameni şi alte peste 300 de persoane au fost rănite, devenind cel mai grav incindent din Turcia. Disputa dintre suporterii celor două echipe a început repede, imediat după primul gol al gazdelor, atunci cînd cei 5000 de fani ai lui Sivasspor veniţi la meci au reacţionat nervos, aruncînd cu pietre în adversari. Revoltele au continuat şi în afara stadionului, prelungindu-se pe parcursul a mai multor zile.

LIDERI ŞI LA STILUL DE JOC

Antrenorul Uygun preferă aşezarea tactică clasică, 4-4-2, cu baloane trimise adesea direct spre vîrfuri prin lansări lungi.

“Sivasspor are un joc solid. Bilica s-a dezvoltat mult de cînd a ajuns în Turcia, iar Yildiz, vîrful de atac, este foarte puternic. E un tanc, face culoare, e altceva faţă de ce se joacă în campionatul nostru.” (Gheorghe Mulţescu)

Cu patru etape înainte de finalul campionatului, Sivasspor are cea mai bună apărare, cu doar 21 de goluri primite în 30 de meciuri, urmată de Kayserispor şi Beşiktaş, cu 25 şi respectiv 26 de goluri. Echipa antrenată de Bulent Uygun nu a pierdut decît 4 partide în acest sezon şi este neînvinsă pe teren propriu de 10 luni.

Cu toate acestea, la casele de pariuri, Beşiktaş păstrează cele mai mari şanse să cîştige campionatul, cu o cotă de 1.60, în timp ce Sivas are cota 2.00.

 

 

Programul ultimelor 4 etape

 

Sivasspor (locul 1 – 60 de puncte)

(a) Istanbul BB (loc 16)

(d) Hacettepe (18)

(a) Genclerbirligi (12)

(d) Galatasaray (4)

 

Beşiktaş (locul 2 – 59 de puncte

(d) Ankarasapor (9)

(d) Ankaragucu (10)

(a) Galatasaray (4)

(d) Denizlispor (14)

 

Trabzonspor (locul 3 – 56 de puncte)

(d) Kocaelispor (17)

(a) Bursaspor (6)

(d) Eskisehirspor (15)

(a) Fenerbahce (5)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
 •  07 Mai 2009, 15:57

da,bilica,cel care a jucat la u cluj.interesant,un jucator care a retrogradat cu o echipa,e cel mai bun la o echipa ce are sanse la titlu in turcia.

 •  07 Mai 2009, 14:42

A facut lupte,libere sau greco,sau wrestling???A nu se confunda luptele cu acea mizerie de wrestling,un teatru ieftin,care nu putea sa provina decit de la cei mai tampi oameni de pe planeta,"marele" popor american

 •  07 Mai 2009, 14:10

Da pe Tudor, ala care a dat meciul Stelei, il cunosti ?!?

Vezi toate comentariile (8)
Comentează