INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CAMPIONAT MONDIAL

Cupă Mondială cu 48 de echipe! Asta e dorinţa şefului FIFA, Gianni Infantino

foto: Reuters
foto: Reuters

Articol de Florin MarcuJURNALISPORT - Publicat joi, 08 decembrie 2016 11:20

Cupa Mondială din 2026 s-ar putea disputa cu 48 de echipe, faţă de 32 cum e în prezent, Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) urmând să ia o decizie în acest sens în ianuarie 2017, în timp ce preşedintele Gianni Infantino a reamintit că este în favoarea unei formule cu 48 de echipe.

Gianni Infantino care propunea până acum un Mondial de 48 de echipe, cu 16 grupe a câte 3 echipe fiecare, dar cu 32 de echipe în fazele eliminatorii, va supune această nouă propunere pe care o preferă la următoarea reuniune a Consiliului FIFA care va avea loc pe 9 și 10 ianuarie la Zurich.

O scrisoare care descrie noul format a fost trimisă miercuri membrilor Consiliului FIFA.

"Mai avem de analizat multe aspecte, iar confederaţiile vor să ştie câte din echipele lor se vor califica. Până atunci totul este posibil, 32 de echipe, 40 sau 48, dar noi ne vom concentra pe un format de 48 de echipe", a declarat Infantino la reuninunea instanței mondiale a fotbalului de la Zurich din luna octombrie 2016.

Potrivit acestui nou format, ''fiecare echipă calificată va disputa astfel cel puțin două meciuri în grupă. Primele două din fiecare grupă se vor califica apoi în "16"-imile de finală'', a anunțat pentru AFP o sursă internă a federației internaționale, care precizează că această formulă ''este preferată de președintele Infantino''.

"Mai mult decât atât, această formulă oferă două avantaje. Fiecare confederație are un număr garantat de echipe calificate și este mai ușor de înțeles pentru spectatori, televiziuni și de sponsori".

Propunerea de a schimba formatul competiției este condus de dorința de a crește veniturile din marketing, din drepturile de televizare, chiar dacă costurile ar crește, de asemenea, cu un turneu extins.

"Se pune întrebarea dacă echipele şi suporterii lor nu vor fi reticente să efectueze deplasări lungi pentru un singur meci? Dar vor fi meciuri mari şi nivelul sportiv va fi mult mai bun. De fapt, echipele îşi joacă şi acum calificarea prin meciuri de baraj tur-retur", a adăugat Infantino.

Mai multe propuneri vor fi supuse votului membrilor Consiliului, noua denumire a Comitetului Executiv al FIFA, pe 9 și 10 ianuarie: menținerea formatului actual al unui turneu final cu 32 de echipe, trecerea la un Mondial cu 40 de echipe sau cu 48 de echipe.

Fostul colaborator principal al francezului Michel Platini a reamintit că este pentru o Cupă Mondială "coorganizată" de mai multe ţări, întrucât "acest lucru permite repartizarea în mai multe ţări a instalaţiilor necesare. "Noi nu ne dorim elefanţi albi (stadioane abandonate ulterior). Noi vrem facilități durabile".

O altă modificare ce ar urma să fie introdusă de la CM din 2026 este aceea că organizarea Campionatelor Mondiale va fi transferată de la comitetele de organizare locale actuale către "o structură de management centralizat".

De asemenea, șeful FIFA dorește să schimbe și formatul Campionatului Mondial al Cluburilor, într-un turneu final cu 32 de echipe, care urmează să se dispute în iunie, în detrimentul celui actual cu 7 echipe, disputat în decembrie.

sursa: afp.com

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
831959706877275
Cristian Baltaru  •  08 Decembrie 2016, 13:45

Este o tâmpenie,proiectul ăsta cu un turneu final cu 48 de echipe la C.M.,din cel puțin două motive: 1.) va scădea foarte mult calitatea jocurilor,multe echipe fiind de umplutură și 2.) fiecare echipă va juca două meciuri într-o grupă de trei,deci la ultimul meci din grupă,o echipă va sta,iar celelalte două pot juca în așa fel încât,,să iasă totul bine''și toată lumea să fie fericită,mai puțin echipa care nu joacă,nu-i așa? :) :) :) Cu alte cuvinte,acest sistem de turneu final cu 48 de echipe va favoriza corupția,se pare că Infantino n-a învățat nimic din ceea ce au pățit Blatter și Platini. :) :) :)

capca1
capca1  •  08 Decembrie 2016, 12:40

Și dacă toate țările membre FIFA sunt înscrise la turneul final, România, condusă de Burleanu, va rata calificarea:vom încurca avioanele, facem pojar în ziua meciului, orice...

dinamo_fan
dinamo_fan  •  08 Decembrie 2016, 11:49

48 e tot insuficient ca sa se califice si Romania. poate cu 148 sa avem sanse.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează