INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  MONDIAL CONTROVERSAT

Dan Petrescu a fost introdus de gazde în culisele Mondialului de peste 8 ani: ”Qatar 2022 va fi ca SUA 1994”

Articol de - Publicat marti, 16 septembrie 2014 00:00 / Actualizat luni, 15 septembrie 2014 23:17

Antrenorul lui Al Arabi s-a declarat impresionat de modul în care se lucrează pentru turneul final, oferit în premieră de FIFA, într-un mod controversat, unei ţări arabe. ”Bursucul” compară turneul din 2022 cu cel din America din punctul de vedere al exploziei popularităţii şi dezvoltării fotbalului în zonă.

Prezenţa lui Dan Petrescu în Qatar nu trece neobservată, iar notorietatea lui internaţională e folosită acum pentru popularizarea Mondialului din 2022. Astfel, antrenorul lui Al Arabi, locul 5 în liga naţională după trei etape, a fost unul dintre invitaţii speciali ai Comitetului de Organizare CM: românul a vizitat sediul de la Doha, fiind introdus în culisele şi secretele turneului final de peste 8 ani de doi dintre oficialii forului, Thani Al Zarraa şi Abdulaziz Ali Al Mawlawi.

"E o ocazie fantastică pentru mine să observ felul în care se munceşte pentru turneul din 2022. Am fost mereu curios să văd cum se pune la punct un Campionat Mondial. E o experienţă nouă. Am jucat la două turnee finale, dar e interesant să afli cît de mulţi oameni lucrează, de fapt, pentru a avea o Cupă Mondială perfectă. Sînt sigur că va fi o ediţie istorică în Qatar", a punctat "Bursucul" pentru portalul oficial al Supreme Comitee.

Şi a făcut apoi o comparaţie cu SUA 1994: "Fotbalul din zona arabă nu e la fel de dezvoltat şi cu acelaşi impact precum în Europa, dar gîndiţi-vă la situaţia Americii. Înainte de Mondialul din 1994, nimeni nu ştia despre soccer în SUA, apoi lucrurile s-au schimbat. Sînt sigur că fotbalul din regiune va creşte după turneul final din Qatar. Toate stadioanele vor fi pline pe durata competiţiei".

"Magia golurilor din 1994 şi 1998"
Cu un discurs diplomatic, nu a ocolit nici temele controversate legate de competiţia din 2022: "E mare nevoie de sistemul de climatizare în interiorul arenelor. Ar fi o realizare fantastică, astfel încît jucătorii să se poată antrena şi să evolueze în aceleaşi condiţii. La Mondialul din 1994, am jucat contra Elveţiei într-un stadion cu acoperişul tras. Am suferit enorm din cauza căldurii şi umidităţii. De aceea, ideea de a dota stadioanele cu sisteme de aerisire mi se pare un lucru necesar pentru a-i ajuta pe jucători să aibă cele mai bune performanţe".

Iar în final a trecut în revistă clipele sale magice trăite la Mondiale, în tricoul României: "Cele mai frumoase amintiri sînt golurile pe care le-am marcat în ultimele minute cu SUA în 1994 şi cu Anglia în 1998. N-am cum să uit aceste momente".

2,4 milioane de euro e salariul stagional al lui Petrescu la Al Arabi: are angajament pe doi ani

12 stadioane plasate în 7 oraşe ar urma să găzduiască Mondialul din 2022: 9 arene vor trebui ridicate de la zero, iar 3 vor fi modernizate

"Chelsea e mai solidă în acest sezon. Chiar Mourinho spunea sezonul trecut că nu erau pregătiţi pentru a lupta la titlu, dar acum sînt foarte puternici. Se vor bate pentru locul întîi cu City, Arsenal, Liverpool şi Manchester United" (Dan Petrescu, antrenor Al Arabi)

"România nu s-a calificat la Mondiale de aproape 20 de ani, după ce s-a încheiat ciclul generaţiei mele. Probabil că va merge la Euro 2016, dar şi mai important e să se regăsească printre participantele la următoarele două competiţii supreme, Rusia 2018 şi Qatar 2022" (Dan Petrescu, antrenor Al Arabi)

Qatar 2022, 4 teme controversate
- acuze multiple legate de faptul că ar fi obţinut găzduirea Mondialului prin mituirea unor membri marcanţi din Comitetul Executiv FIFA;
- solicitările marilor forţe ale fotbalului ca turneul să se dispute în premieră iarna spre a evita căldurile sufocante din timpul verii, peste 50 de grade;
- investigaţii ale presei internaţionale au pus pe tapet subiectul lucrătorilor ilegali antamaţi pentru a participa la construcţia stadioanelor ultramoderne plănuite de gazde: ar fi fost înregistraţi deja sute de morţi pe şantierele Qatar 2022;
- costurile totale de organizare sînt estimate la un nivel astronomic: 220 miliarde USD! În comparaţie, pentru Africa de Sud 2010 s-ar fi cheltuit 3,5 miliarde USD, iar pentru Brazilia 2014 circa 12,7 miliarde USD.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
lord_of_the_drinks
lord_of_the_drinks  •  16 Septembrie 2014, 10:12

220 de miliarde inseamna productia de petrol a Emiratelor pentru cateva luni. Un mizilic pentru ei.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  16 Septembrie 2014, 09:51

Nu stiu daca l-ati citat incorect sau Dan Petrescu nu-si mai aminteste (destul de ciudat, de fapt) dar golul cu SUA a fost marcat la inceputul partidei, in niciun caz spre final cum se spune aici. Cel cu Anglia, da, acolo asa a fost.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează