INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Descoperă cele mai eficace "jogo bonito" ale Europei în 2011!

Messi, Van Persie şi Di Natale sînt trei dintre atacanţii importanţi ai Europei
Messi, Van Persie şi Di Natale sînt trei dintre atacanţii importanţi ai Europei

Articol de - Publicat miercuri, 23 februarie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 23 februarie 2011 21:47

Zece echipe au cucerit continentul în acest sezon cu jocul lor spectaculos

Nu vă aşteptaţi la nume răsunătoare. În afară de Barca, Arsenal şi Borussia Dortmund, revelaţiile acestui sezon sînt echipe mici sau medii, aflate însă în plină ascensiune. Şi, mai presus de rezultate, aceste formaţii promovează fotbalul, "jogo bonito". Pase multe, viteză maximă, acţiuni colective fantastice izvorîte dintr-o imensă bucurie a fotbalului.

Nr 10
FSV Mainz (Germania)
5. Mainz 23 12 1 10 35-29 37p
Exploziv
Cel mai tînăr antrenor din Bundesliga, Thomas Tuchel, 37 de ani, succesorul lui Jurgen Klopp (Dortmund), a format într-un an şi jumătate o echipă de mare calitate, care se luptă pentru un loc în cupele europene. Joacă rapid şi ofensiv, exploziv chiar, bazîndu-se pe tinerii Holtby (20 de ani) şi Schuerrle (20 de ani).

Nr. 9
Lorient (Franţa)
8. Lorient 24 10 4 10 32-31 34p
Profu' de mate
Pentru Christian Gourcuff, tatăl mijlocaşului de la Lyon, jocul bun e mai important decît o victorie. Fostul profesor de matematică iubeşte echipele mici, pe care poate să le modeleze în stilul său. Iar Lorient este una dintre acele formaţii. Cu Gameiro şi Amalfitano, Gourcuff a uluit Ligue 1.

Nr 8
Udinese (Italia)
5. Udinese 26 13 5 8 42-30 44p
Cele mai bune contre
A pornit înfiorător campionatul, cu 5 eşecuri în 5 etape, dar Guidolin a depăşit momentul critic şi friulanii au prins aripi, atacîndu-şi adversarii cu o forţă de şoc: Di Natale şi Alexis Sanchez. Jocul său pe contre este cel mai tare din Serie A, la fel de bun ca al lui Napoli.

Nr 7
Blackpool (Anglia)
12. Blackpool 27 9 5 13 42-51 32p
Totul sau nimic
Promovată în 2010 în Premier League, Blackpool joacă în secolul XXI într-un sistem neobişnuit: 4-2-4, folosit de "naţionala" Braziliei în 1958. Managerul Ian Holloway e obsedat de fotbalul ofensiv şi consideră că egalul nu-l ajută: poţi să retrogradezi cu 38 de remize şi să te salvezi cu doar 13 victorii. De aceea, totul sau nimic în fiecare meci.

Nr 6
Villarreal (Spania)
4. Villarreal 24 14 4 6 42-24 46p
Rossi şi Nilmar
În primele sale 38 de partide de campionat (în două sezoane), antrenorul Juan Carlos Garrido a adunat 75 de puncte. Garrido a impus un joc estetic, foarte elaborat şi foarte plăcut ochiului, graţie căruia a impresionat Spania. Vîrfurile de lance: italianul Rossi şi brazilianul Nilmar.

Nr 5
Palermo (Italia)
7. Palermo 26 12 4 10 44-36 40p
Chiar şi fără Cavani
Chiar dacă au pierdut jucători importanţi vara trecută, în frunte cu Cavani, Kjaer şi Simplicio, sicilienii au rămas în lupta pentru un loc în cupele europene. Graţie antrenorului Delio Rossi, unui joc furibund uneori şi a unui atacant, Pastore, curtat inclusiv de Barcelona.

Nr 4
Lille (Franţa)
1. Lille 24 12 9 3 42-23 45p
Barcelona Hexagonului
Se spune că au cel mai frumos joc din Hexagon. "Seamănă cu o echipă spaniolă, Lille e Barcelona nordului Franţei", a declarat Eric Roy, antrenorul lui Nice, văzînd reţeaua de pase şi jocul rapid, dintr-o atingere, al liderului din Ligue 1, care se bazează pe inspiraţia unei linii mediane interesante (Mavuba-Dumont-Cabaye) şi pe trei oameni de gol irezistibili (Hazard, Sow, Gervinho).

Nr 3
Borussia Dortmund (Germania)
1. Dortmund 23 17 4 2 49-13 55p
Tinerii furioşi
Ei sînt la mare modă în Germania. Tinerii furioşi de la Dortmund nu mai au cum să scape titlul anul acesta. Tranziţiile rapide apărare-atac surprind deseori adversarii nepregătiţi. Hummels, Sahin, Gotze, plus Barrios şi Kagawa (accidentat însă la Cupa Asiei), bine sfătuiţi de pe bancă de magul Jurgen Klopp, au dominat clar Bundesliga în 2010-2011.

Nr 2
Arsenal (Anglia)
2. Arsenal 26 16 5 5 56-27 53p
Vijelia londoneză
Cu Arsene Wenger, Arsenal a atacat mereu vijelios, măcinîndu-şi adversarii într-un ritm infernal. Cu Fabregas, Nasri şi Van Persie pe teren, "tunarii" pot bate pe oricine (inclusiv pe Barcelona). Singura lor problemă este portarul, punctul nevralgic al londonezilor. După plecarea lui Lehmann, n-au convins nici Almunia, nici Fabianski, nici Szczesny. Dacă Wenger va găsi şi un goalkeeper, Arsenal va spera în sfîrşit să cîştige Liga Campionilor.

Nr 1
FC Barcelona (Spania)
1. Barcelona 24 21 2 1 73-13 65p
73% posesie
Cea mai bună echipă a lumii, probabil cea mai valoroasă din istoria fotbalului. Pentru catalani, mingea este cheia jocului. Şi, cît timp balonul e la iberici, nimeni nu le rezistă. O mare formaţie are un mod normal o posesie de 60-65%, dar Barca are 73% în campionat şi 72% în Champions League. Secretul blau-grana e simplu: Academia La Masia e inepuizabilă, oferind tineri de foarte mare calitate. Acum pe teren, Messi, Iniesta, Xavi, Pedro, Pique... Va reuşi să întoarcă scorul de la Londra (1-2 cu Arsenal) şi să se califice în "sferturi"? Dacă da, probabil va cîştiga din nou Liga!

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședința s-a încheiat! Cristiano Bergodi a plecat OFICIAL de la Rapid: „Mulțumim pentru momentele frumoase”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează