INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

Detalii din culise » Barça vrea "Furnica" de doi ani! Povestea alegerii noului antrenor blaugrana

foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 24 mai 2017 10:13

Ernesto Valverde, 53 de ani, care a spulberat Barcelona în 2015, 4-0 în Supercupa Spaniei, s-a despărțit de Bilbao și semnează pe 3 sezoane cu clubul catalan. Convins de Robert Fernández, fostul său coleg și actualul director sportiv blaugrana.

Ernesto Valverde a fost unicul care a încurcat Barcelona într-un 2015 aproape perfect, singurul care l-a surprins pe Luis Enrique în acel an și l-a împiedicat să câștige toate cele 6 trofee, ca Pep Guardiola, în 2009. Pe 14 august 2015, Athletic Bilbao a străpuns Barça, scufundând-o: 4-0 în turul Supercupei Spaniei după un meci exaltant. Și a fost 5-1 la general! Prima performanță a bascilor după 31 de ani.

5 cluburia antrenat Ernesto Valverde până acum: Bilbao (de două ori), Espanyol, Olympiakos (de două ori), Villarreal și Valencia

"Când Lucho va pleca, l-aș vrea pe Txingurri"

De atunci se gândește clubul catalan la "Txingurri", furnica în bască, așa cum este supranumit Valverde de când era jucător (un atacant de 1,69 m). Robert Fernández, care evoluase doi ani alături de el (1988-1990) în echipa blaugrana pregătită de Cruyff și care tocmai fusese numit director sportiv, l-a pus primul pe lista antrenorilor doriți. "Când Lucho va pleca, l-aș vrea pe Txingurri în locul său", le-ar fi spus acesta apropiaților la acea vreme. Era impresionat de stilul Valverde.

6 trofeea cucerit Valverde ca antrenor: 5 cu Olympiakos (3 titluri și două Cupe ale Greciei) și 1 cu Bilbao (Supercupa Spaniei)

I-ar fi plătit despăgubiri dacă nu s-ar fi semnat contractul

Pe 1 martie, când Luis Enrique a anunțat că părăsește Camp Nou la finele stagiunii și își ia un an sabatic, numele Valverde a revenit în prim-plan. Juan Carlos Unzué, Eusebio Sacristán și Ronald Koeman erau variante de rezervă. Robert Fernández l-a căutat insistent și nu s-a lăsat până când nu l-a convins.

Pe 18 aprilie, Mundo Deportivo deja dezvăluia pe copertă că tehnicianul în vârstă de 53 de ani nu își prelungește contractul la Bilbao, unde antrena de patru sezoane. Iar o lună mai târziu, jurnalistul Jordi Basté divulga secretul la RAC1, cel mai important post de radio catalan: "Există un acord ferm cu Valverde". Mai mult, Barcelona se obliga printr-o clauză să-i plătească despăgubiri dacă, în cele din urmă, nu se va semna contractul. Dar acest "dacă" se risipește.

Vine pe Camp Nou cu doi colaboratori pe care-i cunoaște de 9 ani

Aseară, Athletic a confirmat că Valverde nu continuă pe San Mamés.

2 trofeea câștigat Ernesto Valverde ca jucător, ambele cu Barcelona: Cupa Cupelor în 1989 și Copa del Rey în 1990

Și Mundo Deportivo a scos la lumină toate datele înțelegerii cu Barça:

  • Contract pe două sezoane, cu opțiune de prelungire pentru încă unul suplimentar
  • Numirea va fi oficializată luni, 29 mai, la două zile după finala Copei del Rey, Barcelona - Alavés
  • Antrenorul îi va avea alături pe secundul Jon Aspiazu și pe preparatorul fizic José Antonio Pozanco, colaboratorii săi apropiați de nouă ani, de când au cucerit împreună primul titlu cu Olympiakos.

Debutul e pregătit pentru 22 iulie, împotriva lui Juventus la New Jersey, în International Champions Cup. 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează