INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EURO 2020

Euro 2020 la Bucureşti? » Ce şanse avem » Astăzi se decid cele 13 oraşe care vor găzdui turneul final continental

Cel mai important meci găzduit de Național Arena a fost finala Europa League din 2012
Cel mai important meci găzduit de Național Arena a fost finala Europa League din 2012

Articol de - Publicat vineri, 19 septembrie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 19 septembrie 2014 01:24

Toate indiciile venite dinspre UEFA şi FRF arată că numai un eveniment imprevizibil ar mai putea scoate Arena Naţională de pe lista lui Euro 2020. Bucureştiu şi Baku sînt favorite să organizeze împreună una dintre grupe şi fiecare să preia cîte o optime de finală.

Vineri, 19 septembrie 2013, ora 14:00. Ar putea fi reperele temporale istorice pentru România, care aşteaptă azi votul final pentru stabilirea gazdelor Europeanului itinerant din 2020. La Geneva, Comitetul Executiv UEFA va decide cele 13 oraşe alese să primească meciurile turneului final continental, la împlinirea a 60 de ani de la prima ediţie.

Sînt 19 candidate, între care Munchen sau Londra va prelua pachetul premium: semifinale şi finala. Nemţii şi englezii ar fi făcut chiar un pact: Wembley ia finala din 2020, apoi cele două ţări se vor sprijini reciproc pentru Euro 2024 (Germania) şi Euro 2028 (Anglia)!

Lupta decisivă se dă cu Sofia
Arena Naţională va concura să preia trei partide din grupă şi o "optime". Şi se va bate cu Bulgaria pentru un loc pe lista cîştigătorilor pe zona geografică de est. Asta pentru că, potrivit estimărilor de culise, Bucureştiul sau Sofia urmează să formeze un tandem cu Azerbaidjan spre a găzdui împreună toate cele şase întîlniri dintr-o grupă.

" Baku va fi aproape sigur ales. A făcut un lobby fantastic, extrem de agresiv, organizatorii sînt pregătiţi să ofere facilităţi nemaiîntîlnite pentru fani, inclusiv zboruri gratuite către Baku pentru posesorii de bilete la meciuri!", explică un jurnalist azer.

Vecinii de la sud de Dunăre par să aibă însă şanse minime să scape cu bine din filtrul decisiv cu un stadion redus la capitolul capacitate, 33.000 de locuri, care ar urma să treacă printr-un proces de modernizare. "Sofia e printre outsideri, doar o minune ar băga-o în circuitul Euro 2020!", spun surse GSP.

Inclusiv Platini e cu noi
În schimb, pe paradoxala axă comună Mircea Sandu - Răzvan Burleanu, fiecare pe filiere proprii, România ar fi lucrat intens în ultimele zile spre a-şi asigura sufragiile necesare pentru succes. Iar predicţiile ar fi că Bucureştiul va obţine un minimum de 9 voturi favorabile, în frunte cu cel al lui Michel Platini, preşedintele UEFA.

Restul ar veni de la Senes Erzik (Turcia), Marios Lefkaritis (Cipru), Karen Espelund (Norvegia), David Gill (Anglia), Wolfgang Niersbach (Germania), Serghei Fursenko (Rusia), Peter Gillieron (Elveţia) şi Frantisek Laurinec (Slovacia). Suficient pentru a desface şampania!

Trei faze de votare
Sistemul de selecţie va trece prin trei etape, în următoarea ordine:
1) alegerea stadionului pentru semifinale şi finală (Londra sau Munchen);
2) alegerea celor patru arene cu pachetul trei meciuri din grupe+un sfert de finală;
3) alegerea ultimelor opt stadioane cu pachetul trei partide din grupe+o optime de finală.

Dacă Bucureştiul va fi pe tabloul final, iar "tricolorii" se vor califica la Euro 2020, vor disputa două partide din grupe chiar pe Arena Naţională! Nici o echipă nu va merge direct la turneul final, tot continentul va trece prin preliminarii.

Şase emisari din România
Din partea FRF, va fi prezentă la Geneva o delegaţie formată din 6 persoane: Răzvan Burleanu, Gheorghe Chivorchian, Gabi Bădescu, Radu Vişan, Octavian Goga şi sociologul Vasile Dâncu. Fost senator şi actual preşedinte al IRES (Institutul pentru Evaluare şi Strategie), Dâncu se află în Elveţia în calitate de reprezentant din partea autorităţilor de la Bucureşti implicate în proiect.

Cînd are Naşu' drept de vot
Ca membru al Comitetului Executiv UEFA dintr-o ţară candidată, Mircea Sandu va fi exclus la împărţirea oraşelor pe zone geografice. Nu va avea voie să voteze decît în fazele la care nu mai participă Bucureştiul. Va vota sigur la alegerea gazdei finalei şi semifinalelor. După, mai sînt două faze, dosarul nostru fiind inclus în ambele. Dacă, de exemplu, Arena Naţională va fi preferată din faza 1, pentru a organiza 3 meciuri din grupe şi unul din "sferturi", atunci Sandu va vota la cealaltă etapă.

52.347 de spectatori au umplut Arena Naţională pe 9 mai 2012, la finala Europa League

Cele mai şubrede 7 candidaturi
Israel - conflict deschis în Orientul Mijlociu
Rusia - implicarea în războiul din Ucraina
Belarus - stadion mic (33.000 de locuri) ce trebuie renovat
Bulgaria - stadion cu capacitate redusă (33.000) ce trebuie renovat
Macedonia - arenă de numai 33.460 de locuri
Scoţia - prea multe ţări din Marea Britanie
Ţara Galilor - prea multe ţări din Marea Britanie

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (19)
tazdevil
tazdevil  •  19 Septembrie 2014, 13:48
Postat de para.para pe 19 Septembrie 2014, 12:23

Ti-e frica sa mergi noaptea prin Londra sau Paris pentru ca tot ai tai conationali iti dau in cap. Ati speriat planeta asta tuva-n inima de je guri bipede. Voi nu meritati UE baaaaaa, nu meritati nici macar o flecma. Zici ca nu iti da nimeni in cap in rromanica, ia iesi tu la orice ora din zi sau noapte cu un smartphone in mana sa vezi cum iti ia gatul pe strada. De foamea care o aveti in stomac, omorati s pentru 2 lei.

Amice,stau in Berceni si n-am avut niciodata nici o problema,indiferent la ce ora am fost pe trada......mai terminati va cu legendele astea urbane!!!!!!!!!!!!!!!!!

para.para
para.para  •  19 Septembrie 2014, 13:48
Postat de cincinalul_patru_ani pe 19 Septembrie 2014, 12:40

Deci mor cand ii vad pe astia, "detasatii", care o ard numai cu rromanika si vorbesc despre cei din tara la persoana a II-a. Pai daca tot v-ati rupt de tara asta "de kkt", rupeti-va in *la mea de tot ce inseamna ea, inclusiv gesepeul, si nu va mai etalati arogantele de melteni instrainati pe aici!

Cand ploua, vrem sa radem de je gsepeul tau drag si scump unde aflam despre icoana ta suprema. Vrem sa radem si de tine si de altii ca tine care din frustrare, va dati mari patrioti, dar doar in spatele monitorului. Atat de mult va indobitoceste je gsepeul, incat sunteti capabili sa va omorati intre voi. Asta este adevarul care va doare. Daca apare in je gsepe minciuna ca un stelist a scuipat un dinamovist sau invers, incepeti razboiul. Va manipuleaza astia pe degete, din asta traiesc ei, iar voi, distrusi pe viata, puneti botul.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  19 Septembrie 2014, 13:32
Postat de cincinalul_patru_ani pe 19 Septembrie 2014, 12:40

Deci mor cand ii vad pe astia, "detasatii", care o ard numai cu rromanika si vorbesc despre cei din tara la persoana a II-a. Pai daca tot v-ati rupt de tara asta "de kkt", rupeti-va in *la mea de tot ce inseamna ea, inclusiv gesepeul, si nu va mai etalati arogantele de melteni instrainati pe aici!

E posibil sa nu fie roman. Sa fie vreun frustrat convins de superioritatea neamului sau, fara sa se gandeasca (glumesc, n-ar avea cum sa gandeasca) ca unul ca el coboara rau nivelul.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează