INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ACCIDENTARE MESSI

Există o explicaţie

Articol de GSP - Publicat joi, 06 martie 2008 00:00

Accidentarea lui Messi lasă Barcelona fără cel mai în formă om al său timp de 6 săptămîni

Cu această imagine au plecat acasă marţi seară cei 75.000 de spectatori care au mers să vadă Barcelona - Celtic pe "Camp Nou". Cu imaginea lui Leo Messi ieşind înlăcrimat de pe gazon, conştient el însuşi din prima clipă că-i vorba de o leziune gravă, încă una, care-l va ţine departe de gazon. Estimările doctorilor s-au dovedit corecte, căci testele efectuate ieri au confirmat o ruptură musculară de 5 centimetri la bicepsul femural al piciorului stîng. Perioada de pauză forţată va fi de minimum 45 de zile, ceea ce înseamnă că Messi va pierde probabil 10 meciuri în cel mai important moment al sezonului, cu Barcelona implicată în lupta pentru 3 trofee. Între cele 10, ambele "sferturi", returul cu Valencia din Cupă.

Durerea care opreşte timpul
Timpul s-a oprit în loc pentru barcelonezi în acel minut 33. O pasă cam lungă a lui Zambrotta, după care Ronaldinho probabil n-ar fi alergat niciodată. Messi însă a vrut să alerge. Dar n-a mai putut. Comentatorul partidei de pe Radio Marca povestea după meci: "Cînd Messi s-a oprit din fugă şi s-a prăbuşit pe gazon, am avut senzaţia că timpul a îngheţat. A fost întîi o secundă de linişte deplină, apoi un urlet instinctiv al unor spectatori<>. Îi durea parcă pe toţi. Imaginea lui Ronaldo distrus de o accidentare plana asupra stadionului. Mai mulţi jucători ai Barcelonei şi-au pus mîinile în cap, cîţiva, printre care Ronaldinho şi Deco, s-au repezit la Messi. Probabil şi ei gîndeau că e ceva grav".
În cele din urmă, Messi a ieşit pe picioarele sale, auzind cum un întreg stadion îi strigă numele. Încercînd să-şi mascheze lacrimile, a schiţat un gest de salut. Preocuparea însă abia acum se naşte. E a 7-a leziune musculară a lui Leo Messi. Cît alţii într-o carieră. El n-are însă decît 20 de ani.

Rijkaard acuzat

Presa catalană trage din toate poziţiile asupra lui Frank Rijkaard, acuzat că l-a menajat pe Messi într-un meci crucial pentru titlu, cel pierdut cu 4-2 pe terenul lui Atletico, dar l-a introdus cu Celtic, cînd se ştia că, limitaţi tehnic, scoţienii îi pot provoca accidentări.

1. Deco e primul care a venit să vadă ce se întîmplă cu Messi...


2. ...Ronaldinho n-a întîrziat nici el în a-şi consola prietenul


3. ...Iar Henry, sesizînd starea tînărului său coleg, l-a îmbrăţişat părinteşte

De ce se accidentează Messi
Tratamentul hormonal primit în copilărie i-a afectat musculatura

La sfîrşitul anului trecut, cînd Messi pierdea, pentru o leziune identică, "El Clasico" cu Real, cotidianul "El Mundo Deportivo" a căutat explicaţii. Şi a aflat că Messi posedă un exces de tensiune musculară în picioare. Tratamentul hormonal pe care l-a primit în copilărie, în urma căruia a crescut 26 de centimetri şi a cîştigat 33 de kilograme, a făcut ca oasele lui Messi să se lungească, dar în acelaşi timp a provocat un dezechilibru între pachetele sale musculare, ce n-aveau cum să crească, şi repectivele oase.

Tratamentul şi antrenamentele ulterioare au făcut ca musculatura lui Messi să fie asemănătoare cu a unui sprinter. În plus, statura redusă, cu centrul de greutate foarte jos, face din Messi un jucător exploziv şi rapid. De cele mai multe ori el pune capul în pămînt şi se încovoaie, reducînd şi mai mult centrul de greutate şi mărind viteza.
Toate aceste sprinturi şi explozii provoacă însă un mare consum de energie şi necesită un timp mai mare pentru refacere. Adăugaţi aici şi loviturile de toate felurile pe care le recepţionează şi veţi constata că Messi trebuie tratat cu foarte multă grijă, altfel accidentările îi vor ruina o carieră ce poate fi fabuloasă.

Contraexemplul Ronaldinho
Spre deosebire de Messi, a cărui musculatură e mereu tensionată, Ronaldinho nu poate accelera de pe loc, ci are nevoie de spaţiu pentru ca muşchii săi să se încălzească. Forma maximă a lui Ronaldinho s-a produs atunci cînd alerga mult, făcea pressing şi cobora pînă spre careul propriu. Dacă vă amintiţi golurile marcate de el în legendarul de acum Real - Barca 0-3 de pe "Bernabeu", o să vă daţi seama că la ambele a plecat din terenul său, musculatura s-a tensionat progresiv astfel că a ajuns în faţa lui Ramos şi Salgado cu motoarele în plin. Cei doi n-au avut nici o şansă. De un an şi ceva Ronaldinho a devenit previzibil exact de cînd a devenit static, cerînd mingea numai la picior. Acum pare să-şi fi dat seama de eroare, însă musculatura nu se recuperează aşa uşor.

Principalele leziuni ale lui Messi
Dată Accidentare Pauză
7 martie 2006 Ruptură musculară la bicepşii piciorului drept 79 de zile
8 noiembrie 2006 Fractură la al 5-lea metatarsian de la piciorul drept 91 de zile
15 decembrie 2007 Leziune musculară la bicepşii piciorului stîng 35 de zile
4 martie 2008 Ruptură musculară la bicepşii piciorului stîng circa 42 de zile

9 e numărul minim de meciuri pe care le va rata Messi: 6 în Primera, unul în Cupă şi două în Ligă
7 leziuni musculare a suferit Messi de cînd e la echipa mare a Barcelonei, din 2004
23 de leziuni musculare au afectat jucătorii Barcelonei numai în actuala stagiune

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (15)
 •  06 Martie 2008, 13:44

ar trebui ca spetialisti aceia care lau umplut pe messi cu tratamentele acelea hormonale sa inventeze ceva pentru el ca sa nu se mai accidenteze atata.......Ii este in pericol cariera lui...nu se poate asa....2 luni fotbal o luna accidentat..iara 2 luni fotbal iara o luna accidentat... si tot asa

 •  06 Martie 2008, 12:37

In sfarsit un articol mai de calitate! Sa o tineti tot asa ...

 •  06 Martie 2008, 12:15

misto articol. pacat ca a mai fost publicat odata un pic sub alta forma.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează