INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Faţa urîtă a sportului » Fotbalul britanic e infestat de rasism, droguri, blaturi şi homofobie

Ranger, stînga (sărind peste Heitinga, de la Everton), e o pacoste pentru Newcastle. Are condamnări pentru furt, agresiune, tulburarea liniștii publice și comentarii homofobice // Foto: Reuters
Ranger, stînga (sărind peste Heitinga, de la Everton), e o pacoste pentru Newcastle. Are condamnări pentru furt, agresiune, tulburarea liniștii publice și comentarii homofobice // Foto: Reuters

Articol de , - Publicat vineri, 04 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 20 septembrie 2013 11:44

100 de jucători de top din toate ligile, sub protecţia anonimatului, au răspuns întrebărilor puse de reporterii revistei britanice.

Prestigioasa revistă "FourFourTwo" şi-a pus cititorii în gardă încă de pe prima pagină: "Avertisment! Acest număr conţine ceea ce jucătorii gîndesc cu adevărat...". O sută de vedete de la toate nivelurile fotbalului britanic, printre care 11 din Premier League, dezvăluie sub protecţia anonimatului faţa urîtă a jocului.

Concret, droguri, rasism, blaturi, homofobie:
- 50 la sută au admis că unii coechipieri consumă cocaină şi alte droguri recreaţionale în special în perioada vacanţelor de vară
- 26 la sută dintre participanţii la anchetă au auzit insulte rasiste măcar o dată în cursul unui meci
- 14 la sută au ştiinţă despre acorduri cu privire la trucarea unor partide
- 25 la sută consideră că un fotbalist gay ar întîmpina mari probleme dacă şi-ar dezvălui orientarea sexuală

Printre "confesiunile" jucătorilor intervievaţi de jurnalişti se regăsesc şi dintre acelea pur fotbalistice:
- 70 la sută consideră că e corect să simulezi pentru a obţine un penalty
- 57 la sută susţin că în fotbal nu se cîştigă mult
- 54 la sută sînt de părere că ideea de jucător fidel unui club e istorie şi un sfert au admis că nu-i supără eşecul echipei dacă ei au jucat bine
- 73 la sută se tem de depresie după cazul "Gary Speed", care s-a sinucis în 2011
- 25 la sută recunosc că uzează de statutul lor, "jucător de fotbal", pentru a cuceri femei

Mutu a picat în plasă
În al doilea său sezon în Premier League, şi ultimul, Adi Mutu a avut şi el probleme cu drogurile. În septembrie 2004 a fost depistat pozitiv la cocaină, Chelsea i-a desfăcut contractul, iar în octombrie a fost suspendat de federaţia engleză pentru o perioadă de 7 luni.

"Droguri? Sportul e oglinda societăţii în care trăim. Problema e să poţi demonstra" (Jucător din Premier League - Anglia)

"În fotbal se consumă multă cocaină fiindcă organismul o elimină relativ repede" (Jucător în Premier League - Scoţia)

"Se fac destule blaturi, mai ales pe final de sezon. Au fost jucători care m-au sunat îndemnîndu-mă să pariez pe un meci sau altul" (Jucător din liga a 3-a engleză)

"Preşedintele clubului nostru se ocupa de aranjamente. Şi cînd ni se spunea să trîntim un meci, toată lumea consimţea" (Jucător din liga a 3-a engleză)

"La început ne gîndeam că jucătorii, chiar şi sub protecţia anonimatului, nu vor spune adevărul. Ne-am înşelat" (David Hall, editor "FourFourTwo")

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (10)
cobra_z
cobra_z  •  31 Ianuarie 2013, 10:04

concluzia e ca steaua e echipa englezeasca...:)))) droguri nu , alcool si dopamina da , despre restul cu rasism, homofobie nimeni nu-l intrece pe cioban , iar despre blaturi se stie ca e campioana blaturilor...:))

kobritzzzaaa
kobritzzzaaa  •  04 Ianuarie 2013, 16:02
Postat de bogdanc77 pe 04 Ianuarie 2013, 12:22

Pai nu trebuie sa isi dea arama pe fata doar ca sa pari tu fericit sau el sa isi piarda painea!!!! Trebuie sa iti pui mintea la contributie (evident daca o ai) si sa constati ca Mutu a fost prins cu droguri....si nu numai, ca sunt niste scorurui stiintifico-fantastice la unele meciuri, ca la noi daca stai in tribuna se vede din avion ca trantesc meciul....ca vezi doamne nu au fost in stare sa traga un sut pe poarta pana in min 80 !!!!! Oare de ce? asta nu este treaba jucatorilor sa demaste...ei indicii au dat, mai departe autoritatile trebuie sa faca ceva. Daca nu inseamna ca sunt complici cu infractorii

Eu nu spun ca fotbalul englez(nu ala de la noi) este 100% corect dar spun ca cifrele alea sunt inventii ale presei. Poate ca sunt jucatori care consuma droguri si se fac blaturi inclusiv in anglia si e clar ca rasism exista dar cifrele sunt aruncate acolo ca sa dea bine, atat. Nu au nicio legatura cu realitatea.

bluered_sky
bluered_sky  •  04 Ianuarie 2013, 14:39
Postat de kobritzzzaaa pe 04 Ianuarie 2013, 10:06

e o vrajeala... daca sunt atat de breji sa vina si sa spuna lucrurile astea pe fata, nu "sub protectia anonimatului"... de unde stim noi ca respectiva revista nu a inventat lucrurile astea, cum de fapt si voi la gsp le inventati des tot asa "sub protectia anonimatului".

in toata lumea se fac blaturi si tu zici ca e vrajeala :))), de fapt toti sunt supercorecti :))) cum sa se duca sa declare totul pe fata din moment ce poate fi dat afara imediat. Unde isi mai gaseste club dupa aia? Este un cerc vicios care nu se va opri!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează