INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  MANCHESTER

FOTO Thank you, Majesty! » Ferguson părăseşte scena cu 49 de trofee ca antrenor. Trei mai puţin decît Steaua în 66 de ani de existenţă!

Articol de - Publicat joi, 09 mai 2013 00:00 / Actualizat joi, 09 mai 2013 01:26

După 27 de sezoane la Man. United, Sir Alex, 71 de ani, a renunţat şi pare să-şi fi ales deja succesorul, în persoana fostului său secund David Moyes. Tot un scoţian


Primele indicii au apărut marţi, la finele tradiţionalei partide de golf între fotbaliştii şi stafful lui Man. United. Atunci li s-a transmis tuturor să nu lipsească a doua zi de la antrenament: "E vorba despre un anunţ important". Însă Daily Telegraph a fost mai rapid. Şi ieri, la 8:30, ora Angliei, cînd Alex Ferguson le aducea la cunoştinţă colaboratorilor decizia retragerii la finele sezonului în curs, după 27 de ani pe banca "diavolilor", ştirea făcuse deja înconjurul lumii.

Probleme de sănătate
În comunicatul remis presei, managerul în vîrstă de 71 de ani vorbeşte despre "momentul potrivit". Aduce un omagiu familiei, în special soţiei, Cathy, mulţumeşte jucătorilor cu care a lucrat de-a lungul timpului şi staff-ului său. Cuvinte protocolare. Nimic însă despre adevăratele motive ale acestei retrageri neaşteptate. Care, se pare, ţin de sănătatea sa tot mai şubredă.

Va fi operat la şold
Din 2004, Ferguson poartă stimulator cardiac (pacemaker). Iar anul trecut a tras o sperietură zdravănă, după ce a suferit o puternică sîngerare nazală. Dar ce pare să-l fi determinat cu adevărat să renunţe e şoldul. Suferă de coxartroză şi în vară i se va monta o proteză. Asta presupune o pauză de cel puţin 3 luni, deci ratarea întregii perioade de pregătire şi a startului în noul sezon. Pentru Ferguson, un handicap decisiv.

Director şi ambasador
Oricum, clubul nu-l lasă la pensie. I-a pregătit deja biroul de director şi un rol de ambasador. Iar specialiştii susţin că va avea în continuare o mare influenţă pe Old Trafford. Măcar la fel de mare ca în cei 27 de ani în care a făcut din Man. United cel mai bogat club din lume.

Succesorul începe cu "M"
Cine-i va urma pe bancă? Lista posibililor succesori e lungă: Jose Mourinho, David Moyes, Michael Laudrup, Arsene Wenger, Jurgen Klopp, Roberto Mancini, Olle Gunar Solskjaer, Roy Keane, Eric Cantona, Ryan Giggs. Aseară, cel mai bine cotat era Moyes, unul dintre foştii săi secunzi, acum la Everton. Cert e însă un singur lucru. Ultimul cuvînt îl va avea Ferguson însuşi. Doar nu degeaba are statuie în faţa Old Trafford!

"E momentul potrivit să plec. A fost important pentru mine să las clubul în cea mai bună formă şi cred că am reuşit"
"A fost o mare onoare şi un enorm privilegiu să pot conduce această echipă. Am preţuit fiecare clipă ca manager la Manchester United"
Alex Ferguson

PERLE MARCA FERGIE
"Gheata aruncată în faţa lui Beckham a fost un incident incredibil. N-aş mai reuşi să-l nimeresc şi dacă încerc de-un million de ori"
"Pippo Inzaghi? Atacantul acesta trebuie să se fi născut în ofsaid"
"Se spune despre Wenger că e un tip inteligent. Doar pentru că ştie cinci limbi? Ştiu şi eu un puşti ivorian de 15 ani care vorbeşte tot atîtea"
"Cînd l-am întîlnit prima oară pe Mourinho mă aşteptam ca salutul lui să fie însoţit de o sticlă cu vin bun. Dar el mi-a adus oţet"
"Acest ultim titlu de campion al Angliei m-a întinerit cu zece ani! E cea mai bună pastilă"

"Dezamăgit. Şocat. Trist. Nu credeam că acea zi va fi astăzi"
Peter Schmeichel, fost portar Man. United

"Mulţumesc pentru tot, şefule!"
Cristiano Ronaldo, fost atacant Man. United

"E incredibil! United fără Sir Alex nu sună bine. Am avut un mare privilegiu să joc sub comanda celui mai mare manager din lume"
Michael Owen, fost internaţional englez

"A fost un adevărat vizionar. Atenţia lui pentru detalii şi intuiţia de a descoperi noi talente au dat rezultate fabuloase de-a lungul timpului"
Michel Platini, preşedinte UEFA

"Cînd ne întîlneam, obişnuiam să schimbăm sticle. El îmi oferea whisky, iar eu îi dădeam vin italian"
Marcello Lippi, antrenor italian

"Realizările lui Sir Alex la United au fost excepţionale. Sper ca retragerea lui să facă viaţa mai uşoară echipei mele de suflet, Aston Villa"
David Cameron, premier britanic

38 DE TROFEE CU UNITED ÎN 27 DE ANI
49 de trofee a cîştigat Sir Alex de-a lungul carierei cu Man. United (38), Aberdeen şi St. Mirren. Steaua are 53.

1.500 de meciuri pe banca lui United va bifa Ferguson la meciul cu West Bromwich, din ultima etapă a acestui sezon. Acum are 1.498

2.045 de puncte a cîştigat Man. United în Premier League cu Sir Alex manager

13 e numărul titlurilor de campioană cucerite de United sub comanda antrenorului scoţian

14 e numărul jucătorilor din actualul lot al lui Manchester ce nu erau născuţi în 1986, cînd el a preluat echipa

45 de meciuri fără eşec. Aceasta e cea mai lungă serie înregistrată de "diavoli" cu Ferguson pe bancă

9-0
e scorul cel mai categoric la care a cîştigat vreodată Sir Alex cu United, în 1995, contra lui Ipswich, pe Old Trafford

1-6 e cea mai severă înfrîngere suferită de tehnicianul scoţian la Man. United, în 2011, contra lui Man. City, tot pe Old Trafford

6 ani şi jumătate a aşteptat Alex Ferguson pînă la primul trofeu cu "diavolii": Cupa Angliei în 1993

104 jucători a cumpărat Sir Alex de-a lungul carierei sale la Man. United

5,9 milioane de euro anual (5 milioane lire sterline) e salariul lui Ferguson la noua campioană a Angliei. Primul contract, semnat în noiembrie 1986, îi garanta 60.000 de lire sterline pe an

17 meciuri a pierdut Ferguson din cauza suspendărilor dictate împotriva sa

"Părinte, antrenor, manager, prieten"
CFR Cluj se poate lăuda ca fiind singura echipă din România care l-a învins pe Sir Alex pe Old Trafford în cupele europene: 1-0 în grupele Ligii 2012-2013. "Nu ştiu dacă victoria noastră capătă acum o altfel de valoare, pentru că a fost ceva special şi atunci. O să vă povestesc un episod de după meci. Eram la testul doping şi îi auzeam pe jucătorii lui United cum vorbeau despre el. Mi-am dat seama atunci că Ferguson e în fapt pentru ei un părinte, antrenor, manager şi nu în ultimul rînd un prieten. Un asemenea respect n-am mai văzut nicăieri în lumea fotbalului", a punctat fundaşul Ionuţ Rada.

Gazeta l-a premiat
Printre publicaţiile care l-au premiat pe Sir Alex de-a lungul timpului s-a numărat şi Gazeta (foto). Pe 11 august 2004, înaintea meciului pe care Man. United l-a disputat la Bucureşti, contra lui Dinamo, în preliminariile Ligii, managerul scoţian a primit din partea ziarului diploma pentru cel mai bun antrenor din lume şi un tablou care-l înfăţişa călare pe unul dintre caii săi favoriţi.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (18)
letour
letour  •  10 Mai 2013, 00:03

Ati vrut voi sa scrieti ceva inteligent dar nu a iesit. "Thank you, Majesty" Ce e asta? Daca tot vreti ceva regalist scrieti: "Thank you, YOUR Majesty" pentru ca despre regalitate scrii doar daca cunosti. In engleza, Majesty nu are nici un sens, poate doar unul de mahala, asa la o manea de bodega. In schimb "Your Majesty" e ceva diferit, dar despre care voi habar nu aveti!

mogul
mogul  •  09 Mai 2013, 17:49

daca am invata din respectul si increderea cu care a fost tratat acest om am schimba Romania . DREPTI TOATA LUMEA > UN MARE OM PARASESTE SCENA !

cobra234
cobra234  •  09 Mai 2013, 15:32
Postat de dtdr pe 09 Mai 2013, 11:17

Diferenta-i ca trofeele lui Ferguson sunt pe drept, nu luate cu JAPCA cu a facut stelutza !

SE VEDE CA ESTI COMPLEXAT DE SITUATIA VOASTRA VISAVI DE SUCCESUL STELEI,,DACA ESTI RAU ,,SANT SI EU ,, ASA CA SALUTARE SI DIN TOAMNA IN ,,B'' CU VOI

Vezi toate comentariile (18)
Comentează