INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RASISM ÎN FOTBAL

Impresarul Mino Raiola a vorbit despre problema rasismului fotbal: "Să vă spun cum mă întreabă lumea despre un fotbalist negru"

Articol de Alexandru StănilăJURNALISPORT - Publicat duminica, 22 octombrie 2017 19:42

Mino Raiola, impresarul mai multor fotbalişti de top, precum Pogba, Lukaku, Ibrahimovici sau Balotelli, a oferit un interviu cotidianului suedez Expressen în care a discutat, printre altele, despre problema rasismului în lumea fotbalului.

"În primul rând, fotbalul este cel mai democratic sport. Aşa trebuie să fie toate. Oamenii spun că nu există discriminare în fotbal? Jucătorii de culoare sunt constant discriminaţi. Este discriminare conştientă.

Există, de asemenea, şi discriminare inconştientă. Avem impresia că gândim corect, dar avem stereotipuri pe care le justificăm. Când lumea mă întreabă despre un jucător negru, mereu o fac la modul: «Este genul acela...?». Iar apoi îl compară cu un alt jucător. «Este ca Pogba? Este ca Balotelli? Este ca Lukaku? Niciodată nu aud întrebări de genul: «Este ca Toivonen? Ca Ibra? Ca Beckham?».

Jucătorii de culoare sunt puşi la colţ şi devin imediat stereotipuri. Când sunt tineri au de trecut prin şi mai multe pentru a avea succes. Nu este de ajuns să fii la de bun ca un fotbalist alb, trebuie să fii mai bun. Este aceeaşi situaţie ca a lui Zlatan în Suedia. A trebuit să dovedească mai mult.

Mai există şi poveşti conform cărora jucătorii de culoare sunt mai puternici din punct de vedere fizic. Nu este adevărat. Este discriminare. Nu există o dovadă ştiinţifică pentru acest lucru.

Alt lucru pe care îl aud tot timpul este că negrii nu sunt îndeajuns de tehnici. Dacă ai avea exclusiv calităţi fizice, cu siguranţă nu ai putea juca pentru Manchester United. Ai nevoie de calităţi tehnice, inteligenţă, o mentalitate solidă si profesionalism.

Mulţi oameni din sport au aceste convingeri. Dau un exemplu, un jucător olandez. Prima lor întrebare este dacă este negru sau alb. Îi întreb: «De ce naiba contează asta?!». Credeţi că asta se întâmplă şi în sportul din America? Scottie Pippen, de exemplu, este negru sau alb? Cui îi pasă? Poate juca baschet? Poate juca fotbal?

Pentru Lukaku, mereu a fost o problemă aceasta. Vorbeam cu mama lui. Mergea la meciurile de juniori cu certificatul său de naştere. Mereu ajungea să se contrazică cu ceilalţi părinţi, care nu credeau că el are 12 sau 14 ani. Ieşea întotdeauna scandal când înscria trei sau patru goluri.

Da, era mai mare şi mai puternic din punct de vedere fizic. Dar ceilalţi strigau că nu este la categoria de vârstă corectă. Aşa că mama lui a venit cu certificatul de naştere. El s-a născut în Belgia, dar erau răspândite zvonuri false conform cărora s-ar fi născut în Africa. «Uitaţi aici», le spunea ea.

Pogba este ambasadorul campaniei Respect. Am încercat acest lucru şi cu Balotelli în Italia, unde suntem cu 50 de ani în urma tuturor. Sunt mereu bucuros când văd că jucătorii de culoare iau măsuri de protest când sunt victime ale rasismului. Nu aş avea nicio problemă dacă Mario sau Paul ar face acest lucru", a declarat Raiola.

85.000.000 a plătit United celor de la Everton, în această vară, pentru transferul lui Lukaku (24 de ani și 11 goluri marcate deja pentru "diavoli"

sursa: expressen.se

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
10206088110775210
Enver Hoxha  •  22 Octombrie 2017, 20:07

Ba în SUA contează (mult) dacă e negru sau alb. Tipul ăsta se cam bagă în seamă degeaba.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează