INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BRAZILIA

INFOGRAFIE / Cel mai mare atacant după Van Basten a ieşit la pensie » Un "Fenomen" mai puţin

Articol de - Publicat marti, 15 februarie 2011 00:00 / Actualizat marti, 08 martie 2011 14:57

La 34 de ani, 4 luni şi 27 de zile, Ronaldo a spus ieri adio fotbalului! Cel care a deschis drumul supervedetelor megamediatizate şi-a anunţat plîngînd retragerea de la Corinthians

Suferinţa a învins încă un mare campion. După Marco van Basten, un alt imens golgeter s-a predat ieri. Doborît de durere şi de multele kilograme în plus, care i-au chinuit cariera după revenirea în Brazilia, Ronaldo s-a despărţit de fotbalul ce i-a dăruit atîtea satisfacţii şi succese. După 18 ani în care a uimit lumea fotbalului cu sprinturile, fentele şi reuşitele sale memorabile.

A oprit antrenamentul!
Înainte să facă anunţul oficial la Sao Paolo, "Grăsuţul" a ţinut să-şi informeze personal colegii. A mers de dimineaţă la antrenament şi a întrerupt şedinţa de pregătire. Îmbrăcat în bermude negre, cu ochii scăldaţi în lacrimi şi resemnat, Ronnie s-a văzut ultima oară pe gazon cu cei de la Corinthians, pe care i-a aliniat pe băncuţe, ca la şcoală, şi le-a ţinut un discurs de două minute. După care a fost aplaudat şi îmbrăţişat pe rînd de fiecare. Şi a urmat întîlnirea cu presa. Cu cei doi băieţi ai săi, Ronald şi Alexander, pe genunchi şi însoţit de preşedintele clubului, Andres Sanchez, şi-a recitat cu greu mesajul de adio, izbucnind de mai multe ori în plîns.

"Am pus capăt carierei. Vreau să spun că a fost una frumoasă, minunată şi emoţionantă. Am avut multe eşecuri, dar şi victorii infinite. Mi-am făcut mulţi prieteni şi nu-mi amintesc să am nici un duşman. Mă retrag mai devreme din cauza seriei nesfîrşite de leziuni, de la un picior la celălalt, de la un muşchi la altul. Frecvenţa lor m-a obligat să renunţ acum", a declarat Ronnie. "Accidentarea de la adductori suferită joia trecută a fost ultima picătura care a umplut paharul". VEZI AICI CONFERINŢA DE PRESĂ

Retragere forţată
Încă din septembrie, cînd a împlinit 34 de ani, " Il Fenomeno" s-a lăsat bîntuit de gîndurile retragerii. Leziunile musculare tot mai frecvente şi urmele adînci ale gravelor accidentări l-au avertizat că finalul este tot mai aproape. Ronnie ar fi vrut să-l împingă pînă la sfîrşitul lui 2011. "Simt dureri în tot corpul. Mintea îmi spune să continuu, dar corpul refuză şi nu vrea să se mai supună", se lamenta atacantul trecut pe la granzii Barcelona, Inter, Real Madrid şi AC Milan. Ar fi încercat să-şi onoreze contractul cu Corinthians, unde a ajuns după ce rămăsese şomer.

Insultat de suporteri
Ultimele evenimente au grăbit însă finalul poveştii. Revolta fanilor brazilieni, care au trecut şi la ameninţări, după ce Corinthians a fost eliminată din preliminariile Copei Libertadores, l-a convins să nu mai insiste. A refuzat exemplul lui Roberto Carlos, care de frică a fugit din ţară, şi duminică a anunţat că a doua zi va susţine o conferinţă de presă. Şi toată lumea înţelesese.

Suferă de hipotiroidie
La despărţire, Ronaldo a ţinut să explice şi de ce nu a mai putut slăbi, deşi a încercat din răsputeri să mai scape din cele 105 kg. Un deficit hormonal al tiroidei, descoperit în perioda de la Milan. "Am aflat acum 4 ani că sufăr de hipotiroidie. Boala asta mi-a dereglat metabolismul şi, pentru a mă vindeca, aveam nevoie de medicamente de pe lista celor interzise ori dopante. Mulţi dintre cei ce vă aflaţi în faţa mea ar trebui să vă simţiţi vinovaţi pentru comentariile ironice făcute pe seama greutăţii mele. Dar vă mulţumesc tuturor pentru că m-aţi criticat şi m-aţi ajutat astfel să devin mai puternic în fiecare moment al vieţii mele", a mărturisit ex-atacantul lui Corinthians.

Se dedică propriei fundaţii
Ronaldo şi-a dezvăluit ieri şi planurile de viitor. Mare parte din timp şi-l va dedica fundaţiei "Criando Fenomenos", pe care chiar brazilianul a înfiinţat-o. Nu va renunţa însă complet la fotbal şi rămîne alături de Corinthians, acceptînd să fie ambasadorul mondial al clubului şi sperînd ca într-o zi să devină chiar preşedintele acestuia.

612 meciuri a jucat Ronaldo în toată cariera, dintre care 97 în tricoul "naţionalei" Braziliei

414 goluri a marcat "Il Fenomeno" din 1993 pînă astăzi, 62 fiind realizate pentru Selecao

35 de goluri a dat în 69 de partide la Corinthians, cu care a cîştigat titlul în statul Paulista şi Copa de Brasil (2009)

15 goluri a înscris Ronnie la Mondiale, ultimul în 2006, record în istoria turneelor finale!

19 trofee a cucerit Ronaldo în cariera sa cu Cruzeiro, PSV, Barcelona, Inter, Real Madrid, Corinthians şi "naţionala" Braziliei

101 milioane de euro însumează cifrele de transfer din carieră. Cea mai scumpă mutare a fost în 2002: 45 de milioane, de la Inter la Real Madrid

5,3 milioane de euro este salariul pe care atacantul brazilian îl avea anual la Corinthians

"Ultimii doi ani în Brazilia reprezintă perioada cea mai incredibilă din viaţă. În ultimele 3 zile am plîns neîncetat, ca un copil. Mi se pare că am murit prima oară"
Ronaldo

"Nu mai suport să joc fotbal. Încerc să fac o preluare, un dribling, însă nu-mi mai reuşeşte aşa cum vreau. Gata, e cazul să mă opresc!"
Ronaldo

"Imaginaţi-vă cît sufăr doar cînd trebuie să urc scările spre casă. Şi nici măcar nu am lift"
Ronaldo

MARE AVENTURIER
Are patru copii cu trei iubite
Irezistibil pe gazon, Ronaldo a avut la fel de mult succes în afara lui. A avut foarte multe aventuri cu fotomodele celebre şi a fost şi de două ori căsătorit. În urma mariajului cu Milene Domingues are un băiat, Ronald (11 ani), iar după relaţia cu Maria Beatriz Antony, două fetiţe: Maria Alice (10 luni) şi Maria Sofia (2 ani). În decembrie trecut, a recunoscut că este tatăl celui de-al patrulea copil, Alex (5 ani), născut în Japonia şi conceput cu Michele Umezu. A mai avut relaţii tumultoase cu Susana Werner, actuala soţie a lui Julio Cesar, cu Daniela Cicarelli, fotomodel şi VJ la MTV, pe care a lăsat-o gravidă, dar care a refuzat să păstreze sarcina, şi cu supemodelul Raica Oliveira. Pe 26 decembrie 2010 a făcut şocantul anunţ că "a închis fabrica de copii", supunîndu-e de bună voie unei vasectomii!

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (25)
toroblue
toroblue  •  16 Februarie 2011, 00:53

pentru el asteptam 4 ani campionatul mondial titlul este jignitor nu se compara cu Van Basten, si asta o spune un fan Van Basten. Ronaldo a fost un Fenomen total Ma uitam si ma miram ce putea sa faca. Si facea ce altii nici dopati nu puteau sa-si imagineze ca pot sa incerce sa faca. Reusea intotdeauna imposibilul RESPECT RONALDO

vallym
vallym  •  15 Februarie 2011, 22:54

asa e, felicitari pentru totul!!!!ai fost cel mai bun!!!

amariu5
amariu5  •  15 Februarie 2011, 21:45

Daniele nu te-ai documentat bine. In 2009 se intoarce in Brazilia si nu in 2008. De la Real a trecut pe la AC Milan 2007-2008 si apoi Corinthians

Vezi toate comentariile (25)
Comentează