INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  APOEL NICOSIA

INTERVIU » Calificat în optimile Ligii cu Apoel, fostul giuleştean Urko Pardo a vorbit cu gsp.ro: "Rapid a greşit în ceea ce mă priveşte!"

Urko Pardo spune că a lucrat excelent cu Răzvan Lucescu în timpul scurt avut la dispoziţie
Urko Pardo spune că a lucrat excelent cu Răzvan Lucescu în timpul scurt avut la dispoziţie

Articol de - Publicat sambata, 07 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 07 ianuarie 2012 13:57

Urko Pardo trăieşte un vis frumos în Cipru, la Apoel Nicosia. Calificat în optimile de finală ale Ligii Campionilor, fapt reuşit pentru prima dată în istorie de formaţia cipriotă, fostul goalkeeper al Rapidului nu are amintiri plăcute legate de formaţia giuleşteană, dar a ţinut să-i mulţumească unui om "de nota 10": Răzvan Lucescu. "Românii sînt oameni extraordinari, fanii s-au purtat frumos cu mine, dar la capitolul conducere am trăit o mare dezamăgire", mărturiseşte Pardo într-un interviu acordat în exclusivitate pentru gsp.ro.

- Urko, ce faci? Cum îţi merge în Cipru?
- Mă simt foarte bine aici, mă bucur că am ales să semnez cu Apoel, s-a dovedit a fi şansa pe care o aşteptam de foarte mult timp. Colegii m-au primit foarte bine, sînt mulţumiţi de mine, la fel şi cei din conducere. Cînd am ajuns, titular era unul dintre cei mai buni portari din Cipru, Chiotis. A fost o situaţie similară cu ce s-a întîmplat cînd am semnat cu Olympiakos, atunci a trebuit să lupt pentru postul de titular cu Nikopolidis, o legendă în Grecia. Am muncit mult şi mi-am cîştigat locul de titular.

- Povesteşte-ne puţin cum ai reuşit să te impui la Apoel?
- În repriza a doua a meciului cu FC Porto, din grupele Ligii Campionilor, Chiotis s-a accidentat. Am intrat în locul lui şi de atunci am rămas titular. Eram foarte liniştit, nu se mai poate pune problema de emoţii, plus că sînt, de fel, un tip calm, echilibrat.

- S-a spus despre tine în presa internaţională că eşti portarul-revelaţie. Te-au surprins laudele?
- Sînt foarte mulţumit de ce am realizat, mereu mi-am făcut bine treaba şi rezultatele au apărut. Îmi dau seama că pentru cei care nu mă cunoşteau a fost o surpriză şi nu pot decît să mă bucur că lumea mă apreciază.

- OK, prestaţiile tale n-au fost o surpriză pentru tine, dar prestaţia de ansamblu a echipei? Te aşteptai să ajungeţi atît de departe în cea mai importantă dintre competiţii?
- Cînd am semnat ştiam că există o posibilitate, echipa juca în grupe, aşa că de gîndit m-am gîndit. Într-o grupă cu 3 dintre cele mai bune echipe din Europa nu ni se dădeau mari şanse, dar am fost serioşi, ambiţioşi. Am ştiut tot timpul că nu sîntem inferiori. Am găsit aici jucători de calitate, am tratat fotbalul cu respect şi acum savurăm succesul. Nu ne e teamă de nimeni.

- Ce s-a întîmplat cu Olympiakos, de ce nu ţi-ai prelungit înţelegerea cu formaţia greacă?
- Am avut un sezon foarte bun acolo, poate cel mai bun sezon al meu, am ieşit campioni, totul a fost exact cum ne doream. Cînd a venit însă momentul să discutăm despre contract, oferta pe care ei mi-o făceau nu era ceea ce voiam eu şi am refuzat. Am decis că e momentul să caut altceva şi am aşteptat să găsesc o echipă la care să pot demonstra  în continuare de ce sînt în stare. Am ajuns tîrziu la Apoel, nu a fost uşor, am pierdut pregătirea din vară făcută de ciprioţi, dar eram pus la punct, pentru că m-am antrenat cu Rapid pînă s-au lămurit lucrurile.

- Apropo de Rapid, te-ai gîndit vreo clipă să rămîi?
- Cei de la Rapid nu şi-au dorit să rămîn, au vrut să cîştige nişte bani din plecarea mea, era normal. A fost destul de dură aşteptarea, m-am înţeles cu Apoel în ultima zi de mercato.

- Hai să vorbim puţin despre perioada petrecută în România. Ce s-a întîmplat, ce nu a mers? Rapid e singura echipă la care nu ai confirmat...
- La Rapid nu am fost apreciat, oamenii de acolo nu au avut răbdare cu mine. Am trecut prin multe în carieră, dar trebuie să recunosc că am fost total surprins de ce mi s-a întîmplat la Rapid. Fanii români s-au purtat frumos cu mine, m-au ajutat, au fost mereu amabili, oamenii mă opreau pe stradă, mă încurajau, nu acelaşi lucru pot spune despre conducere. Am învăţat multe, experienţa de la Rapid m-a ajutat. Nu a fost cea mai fericită perioadă a mea, ca fotbalist, dar oamenii de acolo nu au avut răbdare cu mine şi nu am înţeles de ce. Dar se mai întîmplă şi astfel de lucruri, fiecare e liber să spună ce vrea. Toţi comitem greşeli. Cel mai important e să ştii unde a fost problema. Ce pot să-ţi spun e că problema nu a fost la mine.

- Ai ceva să reproşezi cuiva de la Rapid, dintre cei cu care ai colaborat?
- M-am înţeles bine cu toţi, nu am ce să le reproşez. Şi dacă am fost supărat la un moment dat, acum a trecut, am uitat. Pot doar să dau un sfat, din postura celui care a fost acolo şi a întîmpinat probleme: nu poţi avea rezultate bătînd din palme, e nevoie de răbdare. Cînd aduci un jucător şi plăteşti şi o sumă importantă pentru el trebuie să îi dai timp, să îi oferi încredere, să-i dai ocazia să justifice investiţia. Întreabă-i pe Rijkaard, pe Guardiola cît de importantă e răbdarea...

- De curînd, am văzut că spaniolii au făcut un reportaj cu tine, la academia de fotbal a Barcelonei, La Masia, unde ai crescut şi te-ai antrenat alături de Messi, Valdes, Iniesta...
- Da, m-au sunat şi am răspuns cu plăcere invitaţiei de a rememora timpul petrecut acolo. Oamenii alături de care am lucrat, cei care m-au ajutat să cresc, să mă formez ca fotbalist şi ca om se bucură pentru mine, sînt mîndri că unul dintre cei crescuţi acolo are rezultate în străinătate.

- Rapid caută un portar acum, care să-i creeze concurenţă titularului Dani Coman. Te-ai întoarce dacă ai avea ofertă?
- Eu mereu am fost sincer şi clar, nu voiam să rămîn şi nici nu m-aş mai întoarce. Cunosc cum se lucrează acolo, am trăit destule, românii sînt foarte de treabă, dar cînd vine vorba de fotbal prefer să stau departe. Totuşi, ştiu că au un portar tînăr, Straton. Ce e cu el? De ce nu îi dau şanse?
- Vor să aducă un portar cu experienţă, consideră că Straton a avut o şansă şi nu a profitat...
- Vezi? Asta e problema, trebuie să aibă răbdare cu el. Greşeli facem cu toţii. Rapid poate să-l ia şi pe Casillas, nu le garantează nimeni că nu va greşi. Consider că au greşit în ceea ce mă priveşte, prestaţiile mele din Grecia şi Cipru o demonstrează.  Sper să nu facă aceeaşi greşeală cu Straton.

- Ai întîlnit în grupe pe Şahtior, o echipă antrenată de un român, tatăl actualului tehnician al Rapidului. Cum ţi s-au părut ucrainenii?
- Da, ştiam despre legătura de rudenie. Şahtior e una dintre cele mai puternice echipe din Europa, la meciul retur, jucat pe terenul nostru, au evoluat cu multă ambiţie, a fost o partidă dificilă, noroc că eram deja calificaţi şi rezultatul n-a mai contat. L-am felicitat, la final, pe Mircea Lucescu, pentru meci, dar şi pentru că are un fiu ca Răzvan, un tip extraordinar.

- Ai avut timp să-l cunoşti pe Răzvan Lucescu în timpul petrecut la Rapid?
- Da, m-am înţeles foarte bine cu el, am făcut pregătirea cu echipa şi m-a ajutat foarte mult. E un tip de nota 10, un antrenor foarte bun. S-a purtat excepţional cu mine. Mi-a înţeles situaţia, m-a văzut antrenîndu-mă şi cred că i-ar fi plăcut să rămîn şi să lucrăm împreună, dar nu depindea numai de el. Cred că i-ar fi plăcut şi lui să colaborăm. Chiar vreau să-i mulţumesc, cu ocazia asta, lui Răzvan. Uneori, cei care conduc nu se pricep prea bine la fotbal şi nu iau cele mai bune decizii.

Apoel Nicosia a terminat prima în grupa G, din care au mai făcut parte: FC Porto, Şahtior Doneţk şi Zenit.
Pardo a intrat în minutul 55 al partidei FC Porto - Apoel Nicosia, scor 2-1 şi a avut o prestaţie apreciată. Titularul de pînă atunci, Chiotis, s-a accidentat, iar portarul cu dublă cetăţenie, belgiană şi spaniolă, a profitat de ocazie şi a rămas între buturile echipei chiar şi după ce Chiotis s-a recuperat.

În meciul disputat acasă, contra lui Şahtior Doneţk, pierdut cu 0-2 de Apoel, Pardo a apărat lovitura de la 11 metri executată de Luiz Adriano. Ciprioţii erau deja calificaţi în optimi.

Apoel Nicosia va juca în optimile de finală ale Ligii Campionilor cu Olympique Lyon

La Rapid, Pardo a apărat în 5 partide

Echipele la care a jucat Pardo:
Empieza a destacar en la categoría Juvenil del Anderlecht
2002-2003: FC Barcelona B
2003-2004: FC Barcelona B
2004-2005: FC Barcelona B
2005-2006: Cartagena (împrumutat de FC Barcelona B)
2006-2007: CE Sabadell (împrumutat de  FC Barcelona B)
2007-2008: Iraklis FC (Grecia)
2008-2009: Rapid Bucureşti (România)
2009-2010: Olympiakos (împrumutat de Rapid)
2010-2011: Olympiakos
2011- (-): APOEL Nicosia

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (13)
lucell
lucell  •  08 Ianuarie 2012, 01:53
Postat de cordos_eu pe 08 Ianuarie 2012, 00:35

nu exagera, ce asa mare istorie a facut in Liga? Timisoara n-a eliminat Shakhtarul? si in grupa mai erau Zenitul si Porto care e mai slaba anul acesta. in grupa similara si Unirea Urziceni a fost aproape! sa joace APOELUL cum au jucat Steaua si CFR Cluj, tot 2 crema

steaua l`a tinut pe carlos atatea meciuri ..nu l`a dat afara dupa 3 meciuri si ne`a ingropat in semifinala. asa ca lasa`ne , bine a facut rapid...acum s`a intamplat sa`i mearga bine cum i`a mers bine si lui chivu DIN INTAMPLARE.:)

cordos_eu
cordos_eu  •  08 Ianuarie 2012, 00:35
Postat de spivak pe 07 Ianuarie 2012, 16:25

Pardo a făcut istorie în Ligă, iar Rapidul a făcut un rahat. Nu dai afară un portar fiindcă face 2-3 meciuri proaste... decât dacă eşti prost tu. La Vaslui Coman a luat un gol penibil de la Adailton.

nu exagera, ce asa mare istorie a facut in Liga? Timisoara n-a eliminat Shakhtarul? si in grupa mai erau Zenitul si Porto care e mai slaba anul acesta. in grupa similara si Unirea Urziceni a fost aproape! sa joace APOELUL cum au jucat Steaua si CFR Cluj, tot 2 crema

miburapa
miburapa  •  07 Ianuarie 2012, 20:46

E timpul sa te alaturi eRomaniei in incercarea de a redeveni o forta mondiala! La prima vedere un joc, este de fapt un simulator economic, politic, militar, media... www.tinyurl.com/7t5ngeq

Vezi toate comentariile (13)
Comentează