INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CUPA AFRICII PE NAŢIUNI

INTERVIU EXCLUSIV Eroul Zambiei vorbeşte despre Cupa Africii, Drogba şi Bonetti

Sunzu l-a anihilat pe Didier Drogba (foto: Getty)
Sunzu l-a anihilat pe Didier Drogba (foto: Getty)

Articol de - Publicat joi, 16 februarie 2012 00:00 / Actualizat joi, 16 februarie 2012 13:15

Fotbalistul care i-a adus Zambiei Cupa Africii pe Naţiuni  vorbeşte pentru cititorii gsp.ro. Descoperiţi-l pe Stoppila Sunzu!

Mulţi au considerat victoria Zambiei la Cupa Africii o surpriză. Alţii au anticipat figura frumoasă încă din primul joc al grupelor. Cu toate acestea, singurii care erau convinşi că vor cuceri trofeul au fost jucătorii.

Mai întîi a căzut Senegalul. Şi ce atac avea! Demba Ba-Demba Cisse, cuplul letal, refăcut de "coţofenele" de la Newcastle, a pălit în faţa Zambiei. A urmat un semieşec neaşteptat cu Libia. Şi apoi, demonstraţia de clasă şi demnitate.

Un egal cu Guineea Ecuatorială le era suficient atît zambienilor, cît şi gazdelor acestei competiţii. Dar naţionala Chipolopolo a spus nu unui meci asemănător cu celebrul Danemarca - Suedia 2-2, de la Euro. În plus, băieţii lui Renard au vrut locul întîi. Şi l-au obţinut. Victorie, scor 1-0, în faţa unei naţionale în care 95% din jucători erau naturalizaţi.

Sferturile de finală au fost fără istoric. Sudanul a cedat clar, 0-3. Dar finala era departe, căci în penultimul act venea Ghana. "Aşa, şi?", a părut că spun zambienii. Au trecut de una din marile favorite, iar apoi, în finală, au bătut Coasta de Fildeş, cu Drogba, fraţii Toure sau Kalou pe teren.

Lovitura care a adus trofeul
Pe tot parcursul turneului, din echipa zambiană s-au remarcat cîţiva fotbalişti. Deşi performanţa grupului a fost cea care a contat decisiv, probabil că, fără sclipirile individuale, cîştigătoarea ar fi fost alta. Poate şi finalista.

Şi, cum orice echipă are nevoie de eroi, Zambia a avut şi ea unul. După un meci extraordinar, în care l-a anihilat pe Didier Drogba, Stoppila Sunzu a primit rolul privilegiat de a aduce Cupa Africii la Lusaka, fiind cel care a executat penalty-ul decisiv. Şi a reuşit.

- Stoppila, din România te căutăm... Ai cîteva minute la dispoziţie?
- Sigur! De unde?

- Din România, o ţară din Europa...
- Ah, am înţeles! Nu auzisem, îmi pare rău!

- În primul rînd, felicitări!
- Mulţumesc foarte mult! Chiar acum, odihnindu-mă, încercam să mă gîndesc la proporţiile succesului nostru. La puţine minute după finală, chiar nu îmi venea să cred că suntem campionii Africii. Parcă visam, le spuneam tuturor să mă trezească. Din fericire, nu m-a sculat nimeni!

- Zambia a fost o surpriză pentru toată lumea! Vă gîndeaţi, înaintea turneului, că îl puteţi cîştiga? 
-
Sincer? Da! Am crezut în noi, în forţele noastre, nu în ce spunea lumea.

- Am observat o atitudine pozitivă în sînul echipei: eraţi relaxaţi, la penalty-uri toată lumea zîmbea, cînta... 
-
Bine spus! Echipa a fost relaxată, ştiam de la început că o vom duce la capăt cu bine.  Am avut multă încredere în noi, şi asta a contat.

"A fost uşor să îl marchez pe Drogba"

- În finală, l-ai anihilat pe Didier Drogba. Care e secretul? :)
-  Nu am niciun secret. Pur şi simplu, cred mult în forţele mele, am multă încredere în mine şi asta mă ajută. Mă antrenez din greu şi sunt concentrat pe parcursul întregii partide. Nu mi-e frică de niciun jucător, echipă, indiferent de nume. Drogba a fost invizibil, a fost foarte uşor pentru mine.

- Ai bătut penalty-ul decisiv. Nu ai avut emoţii? Precedentele trei fuseseră ratate...
-
Nu! Ţi-am spus, am avut mare încredere în mine.

- Cum v-a primit lumea în ţară? 
-
A fost incredibil. Lumea a ieşit pe străzile din Lusaka pentru a sărbători alături de noi. Oamenii veneau să ne vadă, am fost primiţi ca nişte eroi. Nu s-a întîmplat niciodată aşa ceva la noi în ţară, trebuie să îi mulţumim Domnului pentru asta.

"E şi Cupa lui Bonetti"
- Înainte de venirea lui Herve Renard, antrenor a fost Bonetti...
- Da! Un antrenor extraordinar. Foarte bun! A contribuit foarte mult la cîştigarea acestei Cupe, deşi nu s-a aflat printre noi în momentul succesului.

- Spui că nu ai auzit de România, ai vrea să joci în Europa?
-
Am jucat în sezonul 2008-2009 la Chateauroux. Nu mai e un vis să joc acolo, aş vrea doar o experienţă în Anglia. Ca echipe, Chelsea sau Bolton Wanderers.

"Federaţia egipteană de fotbal trebuie să ia măsuri serioase. Nu e normal ce s-a întîmplat acolo, trebuie să fie luate măsuri pentru protecţia jucătorilor şi, practic, a fotbalului" - Stoppila Sunzu despre incidentele de la Port Said

CV Stoppila Sunzu. Născut: 22 iunie 1989, Chingola. Post: fundaş. Înălţime: 1.89 m. A jucat la: Konkola Blades (2005-2007), Zanaco FC (2007-2008), LB Chateauroux (2008-2009), TP Mazembe (2009-). La naţionala Zambiei joacă din 2008, are 29 de selecţii şi 3 goluri marcate. A fost inclus în echipa turneului la Cupa Africii 2012.


Citește și:

„Nu cred că mă mai interesează” » Sătul să aștepte, Gigi Becali e gata să renunțe la un transfer
Superliga
„Nu cred că mă mai interesează” » Sătul să aștepte, Gigi Becali e gata să renunțe la un transfer
Kylian Mbappe, primul mesaj după ce a fost prezentat la Real Madrid + Imaginile care spun totul
Campionate
Kylian Mbappe, primul mesaj după ce a fost prezentat la Real Madrid + Imaginile care spun totul
Tavi Popescu, mesaj de pe patul de spital » Ce a pățit jucătorul de la FCSB: „E prima oară în viață”
Superliga
Tavi Popescu, mesaj de pe patul de spital » Ce a pățit jucătorul de la FCSB: „E prima oară în viață”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (6)
pancone84
pancone84  •  16 Februarie 2012, 19:24
Postat de pancone84 pe 16 Februarie 2012, 19:25

E greu sa fii atat de tampit incat sa nu auzi de Romania, chiar daca esti din Zambia. Poate daca era Raducanu mai ziceam. Probabil ca s-a referit ca nu a auzit cand reporterul a spus ca e din Romania... In fine, ziaristii romani sunt asa cum sunt...

In afara de asta, nu cred ca sunt mai mult de 2 jucatori la Zambia care ar putea juca in Premier League... Jucatorii luati individual sunt modesti, dar au respectat bine tactica francezului si au avut o mare dorinta de a reusi. Nu cred ca va ajunge niciunul dintre ei un mare jucator.

pancone84
pancone84  •  16 Februarie 2012, 19:25
Postat de falco pe 16 Februarie 2012, 14:34

El n-a zis in nici un moment ca n-a auzit de Romania, dar ma rog ...

E greu sa fii atat de tampit incat sa nu auzi de Romania, chiar daca esti din Zambia. Poate daca era Raducanu mai ziceam. Probabil ca s-a referit ca nu a auzit cand reporterul a spus ca e din Romania... In fine, ziaristii romani sunt asa cum sunt...

blaustein
blaustein  •  16 Februarie 2012, 16:51
Postat de redruff2oo4 pe 16 Februarie 2012, 13:28

un fundas ce ar putea veni in romania .. chiar si la dinamo. ial mai borcea .. ca is cam satul de pulhac si scarlatache .. chiar si de moti ... cu moti uneori ai emoti |:D

" Am jucat în sezonul 2008-2009 la Chateauroux. Nu mai e un vis să joc acolo, aş vrea doar o experienţă în Anglia. Ca echipe, Chelsea sau Bolton Wanderers...." nu Dinamo =))

Vezi toate comentariile (6)
Comentează