INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTERVIU

Jean Marc Bosman. Infernul omului care a schimbat fotbalul: sărăcie, alcool, depresie

Articol de - Publicat marti, 22 martie 2011 00:00 / Actualizat marti, 22 martie 2011 16:23

Cu mai bine de 15 ani în urmă, mai precis pe 15 decembrie 1995, Jean Marc Bosman dădea complet peste cap sistemul de transferuri în Europa. Urmare a unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, mijlocaşul de atunci al lui RFC Liege obţinea pentru toţi fotbaliştii profesionişti dreptul de a se transfera liber la final de contract. De pe urma aşa numitei "Legi Bosman", cum a intrat ea în istorie, au profitat foarte mulţi jucători, care şi-au rotunjit substanţial conturile. Nu însă şi Bosman.

"Iau pastile pentru depresie"
La ora deciziei Curţii de Justiţie, belgianul încă purta haine de firmă, avea o podoabă capilară bogată, o soţie, o fiică în vîrstă de 6 ani, două case superbe şi doi bolizi Porsche. Din toate astea, azi nu mai are nimic. E şomer, prima nevastă şi fiica l-au părăsit, casele şi maşinile le-a vînduit pentru a face faţă datoriilor. Pînă şi corpul, deformat de alcool şi de depresie, s-a transformat într-un inamic. E gras, aproape a chelit şi are ochii umezi, trăsătură specifică alcoolicilor.

"M-am bucurat atunci pentru ceea ce am realizat. Dar ulterior mi-a mers tot mai rău. Atît de rău încît am devenit depresiv şi m-am apucat de băut. Vinul, vodka şi berea mă ajutau să uit, măcar pentru cîteva ore, problemele cu care mă confruntam. De alcool am scăpat între timp, dar pentru depresie mai iau încă pastile", a mărturisit recent Bosman, într-un recent interviu acordat cotidianului german Die Welt.

700 de euro, ajutor social lunar
Fostul jucător al lui RFC Liege are acum o nouă parteneră de viaţă, Carine, şi doi copii, ultimul venit pe lume în februarie: "Din acest punct de vedere, pot spune că-mi merge din nou bine. Dar în plan material încă am probleme. Trăiesc dintr-un ajutor social de 700 de euro pe lună". Bosman are domiciul la periferia Liege-ului, într-un garaj transformat în apartament. Pe aceeaşi stradă, vis a vis, stă consoarta lui, şi ea şomeră, cu copiii: "Nu locuim împreună pentru a nu risca să pierdem bruma de bani de la stat".

În ciuda greutăţilor cu care se confruntă, belgianul susţine că nu e "invidios pe nici unul dintre fotbaliştii care acum cîştigă foarte mulţi bani de pe urma eforturilor mele de atunci. Mi-aş fi dorit însă mai multă solidaritate şi recunoaştere din partea lor. În fond, le-am dăruit o nouă libertate".

Foto: Reuters


EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
rorika
rorika  •  23 Martie 2011, 10:45

probabil se refere la rooney

costacurta
costacurta  •  22 Martie 2011, 20:25

off viata viata

bek
bek  •  22 Martie 2011, 17:59

voi sunteti fii ploii care comentati pe aici

Vezi toate comentariile (5)
Comentează