INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  MOLDOVA

Minunea de peste Prut » Povestea unei echipe înfiinţate acum doi ani care se bate la cupele europene

Articol de GSP - Publicat vineri, 29 noiembrie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 29 noiembrie 2013 18:21

Ieri, Sheriff Tiraspol a fost la un pas de a ajunge în primăvara europeană.

Moldovenii aveau nevoie de o victorie în partida cu Anji Mahacikala, însă nu a reuşit să scoată decît un punct (1-1), ratînd o mare ocazie în prelungirile partidei.

Interesant este că la acest meci pe teren a fost un singur moldovean, care a şi reuşit să înscrie. Nu s-a aflat însă în lotul lui Sheriff, ci la ruşi.

Alexandru Epureanu, jucătorul împrumutat de la Dinamo Moscova a egalat pentru gazde.

Scriu istorie cu o echipă autohtonă

La polul opus celor de la Sheriff se află FC Veris Chişinău. O echipă înfriinţată acum 2 ani şi jumătate face istorie în Moldova.

Cu un lot format exclusiv din jucători moldoveni, FC Veris a promovat pe rînd din Liga a 3-a în Liga a 2-a, iar apoi a făcut pasul în prima ligă.

Mai mult, anul trecut echipa a jucat finala Cupei Moldovei, pe care a pierdut-o însă cu FC Tiraspol, la penalty-uri (2-4).

Acum, echipa se află pe locul 3 în Moldova, după Sheriff Tiraspol şi FC Tiraspol, însă a condus etape bune campionatul şi chiar a reuşit să învingă cea mai importantă echipă de peste Prut în prmiul meci, scor 2-1.

Echipa tinerilor

Clubul de fotbal Veris Drăgăneşti, căci ăsta a fost primul nume, a fost creat la iniţiativa unui grup de tineri din satul Drăgăneşti, raionul Sîngerei.

Echipa era condusă în teren Vladimir Niculăiţă, cel care este şi patronul echipei. De remarcat este faptul că prin raioanele Moldovei (simliar ligii a 4-a din România) campionatele încep primăvara şi se termină toamna.

La jumătatea sezonului, Veris era pe locul 2, la un punct în spatele liderului, dar cu un meci mai puţin şi cu un golaveraj incredibil, 84-2. Avea să promoveze la finalul sezonului.

Campanie de achiziţii revoluţionară

Încurajat de prieteni, patronul echipei a decis să înscrie echipa în Liga a 3-a. A depus toate actele şi a fost acceptat. Aşadar, Veris trecea de la campionatul raional, la cel profesionist. 26 mai 2011 rămîne ziua în care clubul a luat fiinţă.

A urmat o campanie de achiziţii răsunătoare şi fără precedent pentru un club din Moldova. Cu jucători de la Sheriff, Zimbru şi Dacia Chişinău, Veris a defilat prin Liga a 3-a.

Cireaşa de pe tort a fost aducerea fostului golgheter al Moldovei, Viorel Frunză, care a mai trecut în cariera sa şi pe la Vaslui, CFR, Ceahlăul, PAOK şi Poli Iaşi.

Veris Chişinău a cîştigat azi meciul de pe terenul lui Speranţa Crihana Veche, scor 6-0.

17-0 a fost cea mai mare victorie a celor de la Veris, împotriva lui Maiak Chirsova

1288 de minute fără gol primit a avut portarul Sergiu Diaconu, record absolut în Moldova

103-5 a fost golaverajul lui Veris în Liga a 2-a, record în istoria competiţiei

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
gabonne1982
gabonne1982  •  30 Noiembrie 2013, 12:32
Postat de ticutroya pe 30 Noiembrie 2013, 07:01

Tiraspolul , nu face parte din Rusia , ci din Moldova , numai ca rusofonii de acolo au obtinut cu ajutorul armatei a 14 a rusa o autonomie fata de Moldova . Jucatorii lui Sherif joaca in nationala Moldovei , nu a Rusiei .

mai bine zis,face parte din Trasnistria,care este o zona separatista a Moldovei.Si da,este adevarat ca acolo sunt concentrate trupele rusesti ale armatei a 14-a

ticutroya
ticutroya  •  30 Noiembrie 2013, 07:01
Postat de ktsp pe 30 Noiembrie 2013, 02:26

He he exista o echipa in Oltenia care va bate recordurile .Intr-un singur an de la infiintare se va bate la titlu . Ati mai auzit sa promoveze o echipa 4 divizii in prima luna de la infiintare ? Record mondial ,cine-i Veris tata ?CSU retineti acest nume "glorios ". A inca o greseala ,Sherif ii echipa parte a URSS nu a Moldovei ,de ce sa aiba jucatori romani ?

Tiraspolul , nu face parte din Rusia , ci din Moldova , numai ca rusofonii de acolo au obtinut cu ajutorul armatei a 14 a rusa o autonomie fata de Moldova . Jucatorii lui Sherif joaca in nationala Moldovei , nu a Rusiei .

claudiu120284
claudiu120284  •  30 Noiembrie 2013, 06:01
Postat de nune pe 29 Noiembrie 2013, 21:28

Un mic amanunt: il au ca antrenor pe Igor Dobrovolski, fotbalistul anului 1990 in URSS, 47 selectii si 10 goluri, medaliat cu aur la Olimpiada, castigator al Champions League cu Marseille in 1992, al UEFA-under 21 cu URSS in 1990. Mie asta mi s-ar parea cireasa de pe tort... ;)

adevarat!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează