INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TRAGEDIE

Moartea unui Rege » Alex Ferguson a fost martor la decesul neaşteptat al celebrului selecţioner scoţian Jock Stein

Doi mari antrenori scoţieni: Jock Stein (dreapta) şi Alex Ferguson.
Doi mari antrenori scoţieni: Jock Stein (dreapta) şi Alex Ferguson.

Articol de - Publicat vineri, 19 octombrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 18 octombrie 2012 19:13

Stein n-a mai putut fi salvat după un infarct suferit la finalul unui meci decisiv pentru calificarea la CM 1986: Ţara Galilor - Scoţia 1-1, disputat pe 10 septembrie 1985. Avea 62 de ani.

Au trebuit să treacă 27 de ani ca Ţara Galilor şi Scoţia să se întîlnească iar într-un meci din preliminariile CM, dar patina timpului n-a atins deloc şi imaginea unui fost mare antrenor, care a murit pentru fotbal şi s-a stins sub privirile unei legendii vii. Iar povestea tragediei de la Cardiff nu-i poate fi ştearsă din memorie.

Sir Alex Ferguson l-a privit întotdeauna ca pe un mentor: " Jock Stein era o adevărată universitate pentru orice tehnician dornic să-şi dezvolte cunoştinţele despre fotbal". Bucuria de a lucra împreună a fost însă scurtă. Cîteva luni, în 1985, la "naţionala" Scoţiei.

Interzis cardiacilor
Ultima oară au stat pe bancă, unul lîngă altul, în 10 septembrie 1985, pe "Ninian Park" din Cardiff. Scoţia juca un meci crucial cu Ţara Galilor şi îi era de ajuns o remiză pentru a disputa apoi barajul de calificare la Mondialul mexican, contra Australiei.

Însă desfăşurarea partidei n-a fost una recomandată cardiacilor. Galezii au deschis repede scorul, prin Mark Hughes, şi au rezistat foarte bine, apoi, asaltului scoţian. Pe margine, selecţionerul Stein şi secundul Ferguson fierbeau. "Cimpoaiele" rataseră deja prezenţa la Euro 1984, în Franţa, şi un al doilea eşec consecutiv ar fi însemnat sfîrşitul pentru Stein la echipa reprezentativă, în al 7-lea an de mandat.

Ultima decizie
Dar cînd mai rămăseseră 29 de minute din timpul regulamentar, Stein a decis să-l înlocuiască pe Gordon Strachan cu Davie Cooper. "Şi-a început cariera luînd decizii importante şi a încheiat-o luînd o decizie importantă: m-a schimbat pe mine", avea să observe mai tîrziu Strachan, care a urmărit de pe bancă cum Cooper a adus egalarea în minutul 81.

Sfîrşitul legendei
"La marcarea golului, Jock n-a scos o vorbă. Puţin timp după aceea s-a ridicat, îndreptîndu-se spre managerul galezilor, Mike England. Însă a început să se poticnească şi l-am prins chiar înainte să cadă. Doctorii au apărut imediat din tunel, m-au ajutat să-l ducem la cabinetul medical, dar nu s-a mai putut face nimic", rememorează Ferguson, în biografia sa, ultimele clipe ale unuia dintre cei mai mari tehnicieni din istoria fotbalului scoţian: "Cînd am ieşit să le vorbesc ziariştilor, Graeme Souness, care nu jucase, fiind suspendat, plîngea: «Cred că Jock s-a dus»".

"Tristeţea tăcută"
Plecarea scoţienilor de la stadion, îşi aminteşte Sir Alex, "a fost însoţită de-o linişte nefirească. Tristeţea aceea tăcută a miilor de suporteri care ne priveau n-am s-o uit niciodată. Parcă era un moment solemn. Ca şi cum murise un rege. De fapt, chiar aşa era. Un rege al fotbalului plecase dintre noi".

Accident grav
Jock Stein a fost grav rănit într-un teribil accident rutier petrecut în 1975. A fost la un pas să-şi piardă viaţa. Aproape tot sezonul 1975–76, Sean Fallon a fost cel care i-a ţinut locul la Celtic. Stein şi-a reluat funcţia de manager abia la startul următoarei stagiuni, cîştigînd titlul şi Cupa Scoţiei.

"Am ştiut că s-a întîmplat ceva rău cu Jock cînd l-am văzut pe masorul Jimmy Steel în lacrimi. Erau nedespărţiţi de la Celtic. Am pierdut atunci un antrenor mare în circumstanţe tragice" (Graeme Sharp, fost internaţional scoţian)

"Am văzut că în gura tunelului de la vestiare se strînsese lumea. Am crezut însă că-i vorba de-un fan care creează probleme. Apoi ni s-a spus că Stein a suferit un infarct, iar la cabine, Fergie ne-a dat vestea: Jock a murit..." (Alex McLeish, fost internaţional scoţian)

"Jock Stein era o adevărată universitate pentru orice tehnician dornic să-şi dezvolte cunoştinţele despre fotbal" (Alex Ferguson, fost asistent al lui Stein la naţionala Scoţiei)

62 de ani avea Jock Stein în momentul tragediei de pe stadionul Ninian Park din Cardiff. Fusese numit selecţioner pe 5 octombrie 1978, chiar în ziua cînd împlinise 56 de ani

13 ani, din 1965 pînă în 1978, a stat Jock Stein pe banca lui Celtic Glasgow

25 de trofee, între care o Cupă a Campionilor Europeni (actuala Ligă) şi 10 titluri de campioană a Scoţiei, a cîştigat Celtic cu Stein antrenor

2 calificări la Mondiale a bifat Jock Stein ca selecţioner al Scoţiei (1982, 1986). Pe a doua n-a reuşit s-o ducă însă la bun sfîrşit

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
tzifrea
tzifrea  •  19 Octombrie 2012, 10:58

De ar păți la fel și Pițurcă ce frumos ar fi

Vezi toate comentariile (1)
Comentează