INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PARADISE PAPERS

Nou dosar exploziv: Paradise Papers » Acționarul miliardar al lui Arsenal controlează un alt club din Premier League

Alișer Usmanov // FOTO: Guliver/GettyImages
Alișer Usmanov // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 06 noiembrie 2017 10:44

Oligarhul rus Alișer Usmanov, care are 30,4% din acțiunile "tunarilor", ar fi finanțat și achiziționarea a 50% din acțiunile lui Everton. Un conflict grav de interese. În Premier League e interzis ca o persoană care are minimum 10% la un club să cumpere și o acțiune la altă grupare.

Alt dosar fierbinte a ajuns în presă, cu milioane de documente ce aruncă în aer secretele negre ale politicienilor, vedetelor și afaceriștilor din lumea întreagă. Paradise Papers ne ghidează și spre un subiect fierbinte din fotbalul britanic de vârf.

Pe scurt, miliardarul Alișer Usmanov, care deține 30,4$ din acțiunile lui Arsenal, e bănuit că dirijează din umbră și tot ce se întâmplă la Everton, încălcând regulamentul Premier League. Cum s-ar fi ajuns aici?

"Cadoul" 

În 2007, magnatul rus a achiziționat un pachet de 14,58% la clubul londonez împreună cu fostul său contabil, britanicul Farhad Moshiri, o afacere realizată printr-o companie offshore, Red and White Holdings. Dar sunt dovezi care demonstrează că partea lui Moshiri a fost "un cadou" de la Usmanov. De altfel, întreaga investiție cu care au fost cumpărate inițial acțiunile era susținută de Epion Holdings, deținută integral de Usmanov.

Potrivit BBC Panorama, avocații lui Moshiri au dezmințit inițial că banii erau de la Epion. Apoi, au venit cu altă variantă: fusese un împrumut, pe care businessman-ul insular l-a returnat. Nu e însă nicio probă.

"Alișer Usmanov este noul proprietar al lui Everton"

Între timp, pachetul duetului a crescut la Arsenal, ajungând la 30,4%. La un moment dat, în februarie 2016, Moshiri i-a vândut partenerului acțiunile sale și, cu 87,5 milioane de lire sterline (98,5 milioane de euro), suma primită de la Usmanov, a luat jumătate din acțiunile lui Everton: 49,9%. Totul a fost dezvăluit de firma Appleby, care a supervizat tranzacția. 

O știre i-a făcut pe mulți să intre la bănuieli. Un ziar rusesc, foarte apropiat de imperiul miliardarului de orgine uzbecă, a anunțat inițial: "Alișer Usmanov este noul proprietar al lui Everton". Vestea a fost dezmințită, dar întrebările au rămas. Mai ales că, în ianuarie 2017, același Usmanov devenea sponsorul centrului de pregătire al "caramelelor", Finch Farm, printr-o altă companie, USM Holdings. Și numele bazei era completat: USM Finch Farm. 

Totul e controlat de Usmanov

Alte informații oferite publicului de BBC Panorama confirmă teza că Usmanov a pus la cale întregul plan, Moshiri părând doar un om de paie. Afacerea prin care au fost achiziționate cele 50% din acțiunile lui Everton poartă marca Bridgewaters, o companie cu sediul în Insula Man (din Marea Irlandei) al cărui patron este din 2011 chiar Usmanov.

Iar Blue Heaven Holdings, firma care controlează Everton, are biroul înregistrat la Bridgewaters! Și cine sunt cei doi directori BHH? Un angajat de la Bridgewaters și un angajat de la USM Holdings. Ambele cu același proprietar: Alișer Usmanov. Care dirijează simultan două grupări din elita fotbalului insular.

Un evident conflict de interese. Premier League stipulează: o persoană care are 10 la sută din acțiunile unui club nu mai poate cumpăra nici măcar o acțiune la alt club. E limpede. Însă regulile nu par făcute și pentru Usmanov. 

15.800.000.000 $este averea magnatului rus Alișer Usmanov, acționar la Arsenal

2.400.000.000 €re britanicul Farhad Moshiri (principalul acționar al lui Everton, pe hârtie)


"Sunteți nebuni? Ați consultat un psihiatru? Dacă este un împrumut, îi dai banii înapoi. Dacă e un cadou, sunt banii tăi! Dar nu a fost nici împrumut, nici cadou. Eu am plătit"Farhad Moshiri, principalul acționar al lui Everton

PARADISE PAPERS

Regina Marii Britanii, 10 milioane în conturi offshore

Documentele ce au ieșit la suprafață aparțin în principal firmei juridice Appleby, cu sediul într-un paradis fiscal, și dezvăluie multiple acorduri necurate ale marilor afaceriști, ale vedetelor, politicienilor și corporațiilor din întreaga lume.

Nu mai puțin de 13,4 milioane de înregistrări au ajuns la ziarul german Süddeutsche Zeitung, care le-a oferit apoi și Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ) pentru o anchetă globală. Inclusiv Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii apare în Paradise Papers. Proprietatea privată a suveranei ar fi transferat 10 milioane de lire sterline (11,2 milioane de euro) în conturi offshore din insulele Cayman şi Bermuda.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close