INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INSULA CRĂCIUNULUI-INSULELE COCOS

"O, Christmas Tree", imn pentru naţionala de fotbal a Insulei Crăciunului

Primul meci dintre Insula Crăciunului şi Insulele Cocos s-a disputat în 1994. S-au jucat 10 meciuri, 7 victorii fiind obţinute de Insula Crăciunului
Primul meci dintre Insula Crăciunului şi Insulele Cocos s-a disputat în 1994. S-au jucat 10 meciuri, 7 victorii fiind obţinute de Insula Crăciunului

Articol de - Publicat duminica, 25 decembrie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 25 decembrie 2011 11:24

Nu este afiliată FIFA. Statul de care aparţine nu este independent. Stadionul pe care evoluează are doar 50 de locuri. Cu toate acestea, poartă titulatura de echipă naţională, joacă meciuri internaţionale, iar numele insulei de care aparţine are o semnificaţie specială pentru această perioadă

Din cei 1402 de locuitori ai Insulei Crăciunului, cel puţin 15 joacă fotbal. Peticul de pămînt, aparţinînd de Australia, şi-a găsit şi rivali în infinitatea Oceanului Indian. Astfel, din 1994, între echipa naţională încropită de locuitorii teritoriului înconjurat de ape şi cea a Insulelor Cocos (Keeling) se desfăşoară o competiţie în toată regula!

Cupa Inter-Insulară
Deşi nu are loc în fiecare an, turneul şi-a consumat, pînă azi, cinci ediţii. De fiecare dată, cîştigătoare a ieşit echipa naţională din Insula Crăciunului. Marele dezavantaj al „cocotierilor” este cel al ariei de selecţie: Insulele Keeling au o populaţie de doar...500 de locuitori!

Cu toate că această competiţie stîrneşte zîmbete printre cîrcotaşi, băştinaşii profită de oportunitate pentru a părăsi, timp de cîteva zile, locurile natale, lucru destul de greu de realizat de locuitorii celor două insule în alte condiţii.

Un Crăciun fericit
În cele zece întîlniri, Insula Crăciunului a învins de 7 ori, o confruntare s-a terminat la egalitate, iar două au fost tranşate de adversarii tradiţionali. Cu toate acestea, Cupa a ajuns de fiecare dată în vitrina primilor, care au cîştigat mereu a doua partidă cînd au pierdut meciul de debut.

Cea mai clară diferenţă de scor a fost un 10-3 în favoarea Insulei Crăciunului, în 1997. A fost şi singurul meci în care Cocos a înscris mai mult de un gol!

Statistici îngrijorătoare
Din păcate, în ultimii ani, competiţia nu a mai avut loc. Cauza? Problemele financiare, avînd în vedere că un procent de 60% din populaţia celor două teritorii este reprezentată de şomeri.

Glume de sezon
Confruntările dintre îndepărtatele insule au fost subiectul unor discuţii savuroase pe cîteva forumuri de specialitate. De exemplu, cîţiva britanici îşi invită soţiile, nemulţumite de faptul că se joacă fotbal inclusiv în a doua zi de Crăciun, să se mute chiar pe insula care poartă numele acestei sărbători. Acestea ar putea trăi cîţiva ani buni fără să fie nevoite să urmărească un meci de fotbal.

O altă idee năstruşnică a venit cînd în discuţie a apărut problema echipamentului sau a imnului. „O christmas tree”, varianta în limba engleză a celebrului cîntec german „O Tannenbaum”, a fost propusă pentru a deveni imn, în timp ce echipamentul verde-albastru ar trebui înlocuit cu unul alb-roşu.

De ce Insula Crăciunului?
Descoperită în ziua de Crăciun a anului 1643 de către căpitanul William Morris, a fost anexată de către Imperiul Britanic peste două secole şi jumătate, în 1888. După această dată, a început colonizarea teritoriului, dezvoltîndu-se aşezarea care deţine rolul capitalei, Flying Fish Cove.

Din 1957, pămîntul aparţine de Australia, care a plătit pentru ea 2,9 milioane de lire sterline către statul Singapore.

Insula este celebră pentru speciile rare de plante şi animale pe care le adăposteşte, cum ar fi crabul roşu sau orhideele.

Dacă Dinamo retrogradează, Politic rămâne în Superliga! » Un club cu pretenții i-a făcut contractul + alte 3 transferuri pregătite

Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul lui Nicolae Ceaușescu


Comentarii (4)
cordos_eu
cordos_eu  •  25 Decembrie 2011, 17:14
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

si daca luau 10-0 tot se calificau :))))))))))

sibelius
sibelius  •  25 Decembrie 2011, 13:24
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Unii au fost aseara cu colindul...tu esti cu sorcova.

costacurta
costacurta  •  25 Decembrie 2011, 11:44

CRACIUN FERICIT TUTUROR!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează