INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  AMICAL

Omagiu emoționant la Olanda - Franța + Povestea legendarului număr 14: cum a ajuns Cruyff să-l poarte, întâmplător, la un derby cu PSV

Articol de GSP - Publicat joi, 24 martie 2016 20:32

Amicalul dintre Olanda și Franța, care se va disputa mâine la Amsterdam, va fi marcat de dispariția lui Johan Cruyff, răpus de cancer la 68 de ani.

În minutul 14 (numărul său de pe tricou la națională și la Ajax) jocul se va opri pentru un moment de reculegere în memoria fostului mare fotbalist și antrenor.

Cruyff a marcat 33 de goluri în 48 de meciuri pentru naționala Olandei, între 1966 și 1977.

"Sugerăm și cluburilor olandeze să reflecteze asupra pierderii lui Cruyff. Sunt libere să decidă ce vor face, dar pot coborî steagurile, pot purta banderole negre sau ține un moment de reculegere în minutul 14", a scris Federația batavă pe site-ul oficial.

De ce a purtat Cruyff numărul 14

Înaintea unui meci cu Ajax în fața rivalilor de la PSV, pe 30 octombrie 1970, colegul lui Cruyff, Gerrie Muhren, nu-și găsea tricoul cu numărul 7, așa că Johan i l-a oferit pe al său, cu numărul 9, apoi a mers la coșul cu tricouri rămas și a ales unul la întîmplare, de deasupra. A fost cel cu numărul 14. Ajax a învins cu 1-0 și Muhern a povestit că Johan Cruyff a insistat ca ambii să-și păstreze numerele noi din derby, în ciuda nemulțumirii celor de la Federație. Din acea zi, din superstiție, Cruyff n-a mai purtat alt număr în afară de 14 dacă n-a fost forțat de împrejurări.

Când naționala lui Rinus Michels a acordat numerele de pe tricou în ordine alfabetică la CM 1974, lui Cruyff i s-a făcut favoarea de a rămâne cu 14, deși ar fi trebuit să aibă numărul 1. De asemenea, acesta a fost lăsat să poarte un tricou-hibrid cu doar două dungi pentru că avea ca sponsor individual Puma, în timp ce naționala avea contract cu Adidas.

Ajax a retras tricoul cu numărul 14 în 2007.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (9)
the_gunner
the_gunner  •  25 Martie 2016, 01:56

Singurul meci al lui Cruyff in Romania ? Daca imi aduc bine aminte ,el a jucat si in meciul Romania -Olanda 1967,meci in care a fost incercat si Oblemenco si incheiat 0-0 .Pt Olanda au mai jucat si Suurbier ,Hahn,Hullsoff ,Israel si van Hanegem . Daca gresesc imi cer scuzele de rigoare . Odihneasca-se in pace !

de_pe_tarnave
de_pe_tarnave  •  24 Martie 2016, 23:38

Cum e corect: Cruyff un Messi al anilor'70 sau Messi un Cruyff contemporan?

de_pe_tarnave
de_pe_tarnave  •  24 Martie 2016, 23:34
Postat de gannicus2014 pe 24 Martie 2016, 21:53

a fost si este , are 1,90

... și 120 de kg.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează