INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  AC MILAN

Paolo Maldini: "Mi-au distrus Milanul! Nici măcar Guardiola nu ar mai putea face ceva pentru echipa asta!"

Articol de GSP - Publicat miercuri, 19 martie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 19 martie 2014 12:08

Legenda rossonerilor, Paolo Maldini, a acordat un amplu interviu pentru Gazzetta dello Sport, în care critică dur deciziile conducerii lui AC Milan pe care o consideră principala vinovată pentru situaţia dezastruoasă în care a ajuns cel mai titrat club din lume.


Fostul căpitan al "diavolilor", 45 de ani, suferă pentru echipa căreia i-a dedicat 25 de ani din viaţă.

- Paolo, urmăreşti meciurile Milanului?
- Le-am văzut aproape pe toate în ultimii doi ani. Pentru mine e un amestec de furie şi dezamăgire. Nu atît pentru rezultatele slabe, pentru că a devenit un obicei să fim pe locurile 10 sau 11, ci mai ales pentru impresia că au distrus tot ce a fost construit cu atîta efort în ultimii 10 ani. Asta mă întristează foarte mult. Milan a avut marele noroc să aibă generaţii de campioni, cu evoluţii similare, graţie muncii foarte bune din spatele acestor triumfuri. Eu ştiu cît de mult s-a muncit pentru succesele avute, pentru a se construi o poveste atît de frumoasă. Să văd totul distrus acum mă înnebuneşte! Sufăr cînd văd Milanul în situaţia asta de acum.

- Ce s-a întîmplat cu echipa? De ce a ajuns în situaţia asta?
- S-a despărţit de mulţi fotbalişti cu mentalitate de învingători. Cred că succesul depinde înainte de toate de oameni. Au trecut mulţi campioni prin curtea Milanului de-a lungul ultimilor 25 de ani, dar cine munceşte acum la club? Nici unul dintre ei. Din Milanul acela legendar mai e doar Filippo Galli, responsabil cu juniorii. Apoi, mai e Tassotti, despre care am auzit însă că ar putea părăsi clubul în vară. Dacă va fi aşa, se mai adaugă un rău incredibil făcut acestui club. Pierdem un alt om de legendă. Sper să nu fie adevărat. La Bayern Munchen sau Real Madrid simbolurile lucrează la club. Asta e principala problemă a Milanului, în primul rînd. Juve a înţeles ce trebuie să facă şi şi-a asigurat participarea unui grup solid de italieni care ştiu ce înseamnă succesul. 

- Ceea ce spui acum poate părea un discurs prin care-ţi pledezi cauza...
- Da, ştiu, dar nu e aşa. Unii ar putea spune că scuip acolo unde am mîncat, dar nu e aşa. Eu sufăr cînd văd Milanul în situaţia asta. Am doi băieţi care joacă la juniorii clubului, unul dintre ei a fost împrumutat la Brescia. Mă simt parte din club.

Galliani şi Barbara duc lipsă de idei
- Barbara Berlusconi şi fanii au subliniat că Milanul cheltuieşte prost. Eşti de acord?

- Clubul trebuie să-şi schimbe obiectivele: nu poate concura cu Juventus şi nici nu se află între primele 10 echipe din Europa. Nu există un proiect, toţi se gîndesc doar la ziua de azi, nu şi la ce va fi mîine. Trebuie aduşi jucători potriviţi. Dacă nu, îţi poate merge o dată, dar nu mereu. Iar apoi, dacă le faci un contract imens nu ajută cu nimic. Milan are atîţia angajaţi, dar nu e bine structurată la nivel sportiv. Galliani e un mare conducător, dar nu îi poate înţelege pe fotbalişti. Vrea să facă el tot şi aşa ceva nu e posibil. Dacă te bazezi întotdeauna pe aceiaşi oameni, pe unul mai ales, poate să-ţi iasă o dată, iar de multe alte ori, nu. La baza tuturor lucrurilor trebuie să existe cunoştinţe despre proiect.

În ultimii ani, Braida (n.r. Ariedo Braida, fost director general la Milan) a avut un rol nesemnificativ. Cîndva era Leonardo care te ajuta să înţelegi dacă un jucător era bun pentru Milan sau nu. Mi-aduc aminte că atunci cînd Leonardo m-a vrut cu tot dinadinsul pentru a fi director sportiv, Galliani a spus: «E un personaj depăşit!» Nu e adevărat. Dacă te înconjori de oameni capabili, faci puţine greşeli.
Vă dau exemplul lui Pirlo: vine antrenorul şi-ţi zice: «Andrea e un fotbalist terminat, nu mai am nevoie de el», trebuie să existe cineva la club care să riposteze: «Nu e adevărat, Pirlo face parte din patrimoniul clubului, trebuie să rămînă!» Aşa măcar nu i-am fi făcut o favoare lui Juve. Altceva: Milanul de azi nu-şi poate permite să nu aibă o reţea de scouteri la înălţime. Înainte ne permiteam să alegem ce e mai bun, acum e nevoie să aducem jucători care să ajute echipa. Milanul e acum la ani lumină de echipe mult mai mici.

- Dar Galliani a adus multe lucruri bune de-a lungul atîtor ani.
- Da, dar rezultatele nu depind niciodată doar de o singură persoană. Galliani se ocupă de tot. Diferenţa e că înainte, la Milan, era un grup puternic care ştia să gestioneze vestiarul. Dacă cineva nu era pe drumul cel bun, eram noi acolo să-l ajutăm. Poate că unii aveau senzaţia că era doar Galliani şi atunci, dar nu, existau mai mulţi oameni foarte pregătiţi, plus investiţiile lui Berlusconi. O dată cu plecarea majorităţii jucătorilor care aveau o mentalitate învingătoare s-a prăbuşit totul.

- Crezi că Galliani ar trebui să demisioneze?
- Nu sînt eu în măsură să spun asta, cred însă că se simte omnipotent şi nu mai acceptă că rezultatele sînt obţinute şi graţie altor oameni. Pentru a avea succes e nevoie de idei, de proiecte şi de o mare pasiune. La Milan a mai rămas doar pasiunea, iar asta nu e de ajuns.

- E Barbara persoana indicată să conducă Milanul?
- Nu ştiu. Depinde şi de oamenii cu care se înconjoară. Nu cred că ea e expertă în fotbal şi în fotbalişti.

Allegri, Seedorf şi Inzaghi
- Acum cîteva luni se vorbea despre o revenire iminentă a ta la club. Cît de aproape ai fost să te întorci şi de ce nu s-a mai materializat nimic?
- M-am întîlnit de vreo două ori cu Barbara, după reorganizare s-a spus că am fost în cărţi pentru a-i lua locul lui Galliani, însă eu nu am vorbit cu nimeni despre asta. Ea mă voia pentru a transmite tot ceea ce discutaserăm pînă atunci, eram prgătit pentru funcţia aceasta, dar nu s-a trecut la punerea ei  în aplicare.

- Cît de mult sînt de vină cei din club pentru situaţia actuală?
- Această situaţia nu le-a făcut deloc bine jucătorilor. Probleme erau şi în trecut, dar au fost bine ţinute sub control la Milanello de către antrenor, căpitan şi jucători.

- Seedorf are un trecut în rossonero. E antrenorul potrivit pentru acest moment?
- E clar că nu are experienţă, dar are mult curaj, are personalitate, dar nici Guardiola nu ar putea face nimic pentru Milan acum. Nu îl învinuiesc pe Clarence. Obiectivele nu sînt clare. Poate trebuia adus un antrenor mai conservator pînă la finalul sezonului, iar apoi să fie adus Seedorf pentru un nou început mai bun anul care vine. 

- L-ai fi concediat pe Allegri?
- Situaţia era dezastruoasă şi cu Allegri, dar nici o clipă nu m-am gîndit că alt antrenor ar putea îmbunătăţi lucrurile sau să schimbe ceva în acest sezon.

- Poate fi Inzaghi o variantă bună pentru viitor?
- A antrenat doi ani echipa de juniori şi asta contează mult. Dar un antrenor tînăr trebuie susţinut de un proiect foarte puternic, pentru a nu eşua. Sacchi şi Capello au început şi ei de tineri, dar aveau alături mari campioni pe care se puteau baza.

Lovitura care a dărîmat formaţia rossonero
- E atît de slabă actuala echipă a Milanului pe cît o arată clasamentul?
- Clasamentul ilustrează prestaţiile din teren.

- Se vorbeşte şi despre o atmosferă tensionată în vestiar. Tu ştii ceva de la foştii tăi colegi?
- Nu, nu am vorbit cu nimeni, plus că nu cred în zvonuri, dar situaţia e într-adevăr ciudată. E un grup care trece printr-o perioadă proastă, iar evoluţiile sînt influenţate, sînt alţi jucători care sînt mai puţini implicaţi pentru că ştiu deja că vor pleca. Chiar şi acolo, alegerea oamenilor e fundamentală.

- Între 1996 şi 1998, Milanul se clasa pe locurile 10, 11, dar apoi, în 1999 a cîştigat titlul. Crezi că e posibil un scenariu similar pentru următoarii ani?
- Milanul de azi e la ani lumină de echipa aia. Pentru reconstrucţie e nevoie de investiţii. Cînd am cîştigat Liga Campionilor în 2007 i-am zis lui Galliani: «Să nu credem că sîntem cei mai buni din Europa, pentru că nu e aşa!» Înţelesesem deja că fără o reînnoire va începe căderea. A fost primul pas, dar lovitura finală a venit o dată cu vînzarea lui Ibrahimovici şi a lui Thiago Silva.

- Cît timp crezi că va mai trece pînă va exista din nou un Milan competitiv?
- Depinde de obiective. Nu cred că fanii vor doar un Milan care să cîştige. Vor să vadă un proiect, schimbarea generaţiilor a fost una distrugătoare.

Exemplul Juventus
- E Balotelli supraevaluat?
- El nu e încă un campion. Ca şi la Pato: cînd îl voi vedea că trage echipa după el 90 de minute, atunci va fi un adevărat campion. Pînă acum a făcut-o de cîteva ori. Eu nu-l cunosc, dar am impresia că dacă ar fi mers la Juve, unde e o echipă cu idei clare, un antrenor dur şi un grup solit de italieni, ar fi făcut un salt de calitate. Oricum, s-a comis o greşeală cînd s-a pus toată greutatea pe umerii lui. Nu e salvatorul patriei.

Războiul etern cu fanii
- Ai fi acceptat să mergi să vorbeşti cu galeria?
- Mereu am urît lucrurile de genul ăsta, nu am putut accepta niciodată ca nişte tipi mai tineri decît mine să-mi spună să muncesc mai mult cînd eu eram omul cu cele mai multe meciuri jucate, care dădea totul. Dacă nu sînt mulţumiţi, să mă fluiere, dar atît. Mi-aduc aminte că în 2007, cînd am cîştigat totul, timp de 6 luni nu am avut sprijinul galeriei. Atunci m-am supărat. Nu i-am înţeles. 

- Se simte lipsa lui Berlusconi?
- Situaţia actuală arată clar că el nu prea s-a implicat. Berlusconi pe care l-am cunoscut eu dădea indicaţii diverse din punct de vedere sportiv. 

tradus şi adaptat după interviul din Gazzetta dello Sport

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (22)
blaustein
blaustein  •  19 Martie 2014, 17:29

E greu sa revina in top! Trebuisc multi bani pe care Berlusconi nu cred ca-i va mai investi. Prcatic ar insemna o noua renastere a Milanului din propria cenusa ceea ce e greu de crezut. Vedem ce va face Inter sub comanda lui Tahoir asta incat sa ma pronunt daca un investitor strain e cheia. Rusii, arabii au bagat bani in fotbal, orezarii nu prea. Imi aduc aminte ca si City era patronata de un thailandez inainte si se zbatea la retrogradare. Din cate stiu la Roma e actionar unul din cei mai bogati chinezi, interesant daca vor baga bani sau nu, poate vine vreun orezar sau indian si la Milan.

soriniz
soriniz  •  19 Martie 2014, 16:11
Postat de flaviulucianr pe 19 Martie 2014, 12:57

Echipa Milanului campioana a Europei 1989 4-0 cu Steaua G.Galii, Tassotti, Baresi (capt), Costacurta (F.Galii), Maldini, Colombo, Rijkaard, Donadoni, Ancelotti , Gullit (Virdis), Van Basten Echipa Milanului campiona a Europei 1990 1-0 cu Benfica Giovanni Galli, Mauro Tassotti, Franco Baresi, Alessandro Costacurta, Paolo Maldini, Frank Rijkaard, Carlo Ancelotti (min.74-Daniele Massaro), Ruud Gullit, Angelo Colombo (min.90-Filippo Galli), Marco van Basten, Alberigo Evani Echipa Milanului finalista a CL 1993 0-1 cu O. Marseille - dupa un sir incununat numai cu victorii caz unic in CL pana acum, doar finala au pierdut-o ce jucatori aveau.... extraordinari.....magnifici!

Da, mare pacat de acest mare nume. Milan merita sa revina sus. Echipa pe care o prezinti aici e cea mai buna echipa pe care am vazut-o eu, care juca si eficient dar si frumos, mult ca spectacol peste Barcelona sau Bayern de azi.

juv3ntin
juv3ntin  •  19 Martie 2014, 15:21

jos palaria ca ati pus asta dar!! mi-e jena cat de prost ati putut sa traduceti acest magnific interviu. de exemplu ati tradus "Dacă te bazezi întotdeauna pe aceiaşi oameni, pe unul mai ales, poate să-ţi iasă o dată, iar de multe alte ori, nu" el spune daca transferi jucatori de la acelas agent FIFA. e mare enorma diferenta.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează