INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

Paşaport biologic » FIFA încearcă să prevină apariţia altor cazuri Muamba sau Morosini

Articol de - Publicat sambata, 26 mai 2012 00:00 / Actualizat vineri, 25 mai 2012 21:09

Forul mondial vrea să impună din 2013 ca fiecare internaţional să se identifice şi cu un profil special conţinînd examenele de sînge şi urină plus amprentele digitale


Panicată de dramele tot mai des apărute pe teren, FIFA a decis să acţioneze rapid. Forul mondial vrea să prevină alte cazuri Muamba ori Morosini, anunţînd schimbări din 2013: paşaport biologic şi defibrilatoare la fiecare stadion.

Congresul FIFA încheiat ieri la Budapesta a dat undă verde introducerii noului act de identitate, incluzînd examene medicale specifice la care trebuie să se supună toţi internaţionalii. Începînd de la Cupa Confederaţiilor, în paşaportul biologic vor figura teste de sînge şi de urină, pe baza cărora vor fi depistaţi şi dopaţii, dar şi amprentele digitale. "Dacă pozele se schimbă ar exista suspiciunea manipulării probelor", explică Michel D'Hoodge, preşedintele Comisiei medicale.

Defibrilator la teren!
FIFA insistă pentru existenţa defibrilatorului în meciurile de seniori. "În doar 20 la sută din cazuri a fost disponibil. Nu trebuie să existe nici un stadion care să nu aibă un astfel de dispozitiv! În fiecare an forul mondial dă bani tuturor asociaţiilor naţionale, de ce nu îi folosesc? E o chestiune de viaţă şi de moarte", a spus D'Hoodge. "Deşi cazurile din fotbal sînt sub media de morţi fulgerătoare din rîndul populaţiei, de multe ori intervin probleme legate de maladiile congenitale. Saltul calitativ va fi descoperindu-se înainte să se producă tragedii", a completat Jiri Dvorak, şeful serviciilor medicale.

În România, doar Dinamo şi echipa naţională îşi pot salva jucătorii în eventualitatea unor atacuri de cord.

"Orice jucător care depăşeşte 60 de meciuri anual riscă probleme mari de sănătate. Necesităţile medicale au pierdut, din păcate, lupta cu afacerea"
Michel D'Hoodge, preşedintele Comisiei medicale a FIFA

"Dacă jocul nu era oprit şi se mai întîrzia, Muamba n-ar mai fi fost salvat. Trebuie să fim ajutaţi însă şi de jucători, să nu se mai simuleze atît!"
Howard Webb, arbitrul meciului Tottenham - Bolton

84 de jucători au murit pe teren în lume în ultimii cinci ani, dintre care 24 din cauza unor probleme cardiace

1.000 de euro e preţul maxim al unui defibrilator necesar resuscitării cardiace în cazuri de urgenţă

Muamba salvat, Morosini nu!
Fabrice Muamba (24 de ani) a fost mort 78 de minute, după ce s-a prăbuşit pe 17 martie, în timpul meciului Tottenham-Bolton. Mijlocaşul englez şi-a revenit însă miraculos, fiind externat după o lună. Nu aceeaşi soartă a avut-o italianul Piermario Morosini (25 de ani). Mijlocaşul lui Livorno a făcut stop cardiac pe 14 aprilie în jocul cu Pescara şi a murit la spital, fără a fi resuscitat cu defibrilatorul!

Semifinalistele EL în Ligă?
La Congresul FIFA s-a discutat şi despre Europa League. În dorinţa de a spori interesul competiţiei şi nu doar cîştigurile participantelor, s-a propus ca semifinalistele să obţină automat calificarea în grupele Ligii în sezonul următor! Dacă ideea preşedintelui federaţiei italiene, Giancarlo Abete, ar fi venit mai demult, Steaua ar fi putut juca în ediţia 2006-2007 direct, fără cele două tururi preliminare.

Vrea să scoată penaltyurile!
Blatter a pus gînd rău şi loviturilor de departajare. Preşedintele FIFA vrea să modifice regulamentul, iar finalele să nu mai poată fi decise la penaltyuri, la fel jocurile din "sferturi" şi semifinale. "Fotbalul poate fi o tragedie cînd se ajunge la 11 metri. E un joc de echipă ce îşi pierde esenţa cînd se bat loviturile de departajare, nu este un joc de 1 la 1". Blatter l-a însărcinat pe Beckenbauer, membru în Comisia de fotbal, să găsească şi o soluţie: "Sper ca Franz să vină cu o idee de îmbunătăţire!".

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează