INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PAKISTAN

Portarul cu cască albastră » Căpitanul Pakistanului participă la misiunile forţelor ONU

Articol de - Publicat duminica, 25 martie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 25 martie 2012 13:29

Jaffar Khan (31 de ani), recordmenul prezenţelor în selecţionata de la Islamabad, iese deseori dintre buturi jucînd vîrf de atac şi la Rawalpindi, în trupa Naţiunilor Unite


Poartă cască, dar doar în afara terenului. Nu-i neagră şi nici n-acoperă vreo cicatrice. N-a fost accidentat la cap, precum Chivu şi Petr Cech, dar îşi pune deseori viaţa în pericol. Casca lui e albastră şi îl transformă în campion al celor oprimaţi de război. Jaffar Khan are privirea aprigă a neamţului cu nume asemănător, joacă tot portar, dar participă la misiunile de pace ale ONU.

"Norocos că-s fotbalist"
Goalkeeperul de 31 de ani e legitimat la FC Pakistan Army, fiind şi căpitanul echipei naţionale.

A cîştigat titluri şi cupe, deţine cele mai multe prezenţe în selecţionata asiatică (66) şi poartă numărul 99. Tricou de atacant pentru că îi place să dea şi goluri. Iar dincolo de gazon, portarul cu sprîncene stufoase are o misiune măcar la fel de delicată. Jaffar luptă pe un teren periculos.

Experienţa s-a născut întîmplător. "Joc la Rawalpindi, în echipa forţelor Naţiunilor Unite. Într-o zi au venit formularele de aderare la «căştile albastre» şi n-am stat pe gînduri. Vin dintr-o ţară săracă şi eu mă consider norocos pentru ceea ce am realizat graţie fotbalului. Mi s-a părut o obligaţie să mă pun şi eu la dispoziţia unei misiuni umanitare", povesteşte portarul pakistanez.

Capturează rebelii
Din 2007, Khan şi-a împărţit viaţa în două. Drumul între propriul careu şi tranşeele din Sierra Leone nu-i doar o banală cursă după minge, dovadă episodul trăit la Freetown. Capitala era în flăcări, devastată de un război civil. Jaffar făcea parte dintr-un grup de două mii de soldaţi de diferite naţionalităţi cu misiune pacificatoare. Nu ucide, doar capturează şi dezarmează rebelii.

În Sierra Leone a rămas un an şi jumătate, după care s-a întors acasă, cu amintiri oribile. "Mi-am reluat antrenamentele la cîteva săptămîni şi mă pregăteam în baza de la Freetown, în care organizam meciuri între contingente". În ultimele două sezoane a alternat jocurile în poartă şi-n atac, cucerind titlul de cel mai bun fotbalist al sezonului. Dar Jaffar rămîne o "cască albastră".

Misiune în Sudanul de Sud
Acum e gata de o nouă misiune, în Sudanul de Sud, pentru a prelua ştafeta de la contingentul rusesc. Nu trebuie să prindă şi să respingă baloane sau să marcheze în porţile adverse, ci să oprească alt război civil teribil, care în doar cîteva luni a provocat deja peste 3.000 de victime.

"Am de-a face mai ales cu soldaţi-copii. E o plagă teribilă. Nu pot uita puştii cu ochi pierduţi ori injectaţi de la droguri"
Jaffar Khan, portar Pakistan

1.170 de minute e recordul de imbatabilitate între buturi stabilit de Jaffar Khan în campionatul pakistanez

6 trofee a cîştigat portarul pakistanez: două titluri şi două Cupe cu clubul său militar plus două medalii de aur cu "naţionala" la Jocurile Sud-Asiatice

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
ernesto365
ernesto365  •  25 Martie 2012, 17:59

articolul asta parca este o intoarcere in timp la fotbalul romantic din anii 50,60,70 cand fotbalistii aveau meserii si erau semiprofesinisti,nu gladiatorii de astazi.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează