INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Portretul unui campion iubit şi de duşmani » Iniesta, ales cel mai bun fotbalist al anului de Ovidiu Ioaniţoaia şi alţi 52 de ziarişti

Andres Iniesta marchează golul victoriei Spaniei în finala CM 2010 şi dedică reuşita prietenului Dani Jarque, decedat cu un an înainte // Foto: Reuters +2   FOTO
Andres Iniesta marchează golul victoriei Spaniei în finala CM 2010 şi dedică reuşita prietenului Dani Jarque, decedat cu un an înainte // Foto: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 01 septembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 01 septembrie 2012 01:33

Pentru gestul său emoţionant, dedicarea titlului mondial din 2010 prietenului Dani Jarque, stins din viaţă cu un an înainte, fanii lui Espanol, marea rivală a Barcelonei, l-au ovaţionat minute în şir pe Iniesta. Nemaivăzut!

Surpriză! Dar ce frumoasă surpriză! Iniesta, UEFA Best Player in Europe 2012. El, creatorul, geniul ascuns şi liniştit al Barcelonei, care trăieşte jocul cu aceeaşi pasiune din copilărie, el, cel pentru care viaţa nu înseamnă decît fotbal şi familie, a fost în sfîrşit recunoscut. Nu mai e Messi "cel mai bun". E Andres! Are 28 de ani şi a cucerit totul, absolut totul, în acest sport, cu Barcelona şi Furia Roja spaniolă. Merita acest premiu.

Prin vie, cu genunchii juliţi
Spre sfîrşitul anilor '80, micul Andres, un băieţel subţire ca o trestie, alerga ziua întreagă mingea prin via familiei de la Fuentealbilla, un sătuc cu 2.000 de suflete din provincia Castilla - La Mancha. Se întorcea seara acasă, prăfuit şi cu genunchii juliţi. Chipul îi era însă luminat de un zîmbet înduioşător pentru părinţi.

"Dacă îţi place fotbalul atît de mult, atunci trebuie să joci la o echipă", i-a spus tatăl, care a aşteptat ca fiul lui să împlinească opt ani înainte de a merge cu el la cel mai apropiat club, Albacete. I-a încîntat pe toţi din prima clipă şi, în cîţiva ani, scouterii marilor cluburi aflaseră de puştiul din Fuentealbilla.

Real a apărut primul la uşa familiei Iniesta. "Madridul e plin de tentaţii, iar internatul centrului de juniori nu e într-un cartier atît de bun. Nu e ce îmi doresc pentru copilul meu de 12 ani", a spus tatăl, care îl cunoştea pe Enrique Orizaola, fost fotbalist şi antrenor la Academia Barcelonei. Au vizitat La Masia, părinţii au fost impresionaţi. Şi Andres n-a mai plecat. "Chiar dacă nu se mai oprea din plîns", îşi aminteşte mama sa.

Mesajul lui Pep
Era toamna lui 1996. Trei ani mai tîrziu, era deja liderul noii generaţii de puşti-minune ai Barcei. A cucerit Nike Premier Cup, marcînd golul victoriei în ultimul minut al finalei. A fost ales cel mai bun jucător al turneului, iar Pep Guardiola i-a oferit trofeul. Şi un mesaj ce avea să aibă o semnificaţie deosebită peste ani: "Pentru mine, eşti cel mai mare fotbalist".

Apoi, în vestiar, i-a mărturisit lui Xavi, de-abia promovat la seniori:  "Tu mă vei forţa să mă retrag, dar Andres ne va mînca de vii pe amîndoi".

Viitorul a prins viteză, accelerînd ireal.
- la 16 ani, se antrena deja cu prima echipă a Barcei
- la 18 ani, debuta în tricoul blaugrana cu Van Gaal pe bancă
- la 20 de ani, era convocat la "naţionala" mare a Spaniei, după ce jucase la toate selecţionatele de juniori
- la 22 de ani, avea întîia Ligă a Campionilor cu Barcelona

Iar din 2008, după avansarea lui Guardiola (acelaşi Pep vizionar din 1999) ca antrenor de la juniori la SuperBarca, Andres a reuşit în patru ani să devină unul dintre cei mai titraţi fotbalişti din lume.

"Siempre con nosotros"
Dar peste toate trofeele, rămîne gestul său tulburător din vara lui 2010. Tocmai înscrisese golul finalei Mondialului. Olanda era învinsă, Spania celebra titlul pe 11 iulie. A sprintat în culmea fericirii spre colţul terenului. Şi-a dat jos tricoul şi a arătat lumii mesajul său: " Dani Jarque, siempre con nosotros". Era dedicat prietenului său Dani, stins din viaţă exact cu un an înainte, după un stop cardiac suferit în cantonament. Juca la Espanol, duşmanul de moarte al Barcei, însă, pentru Andres, acest detaliu nu conta.

O jumătate de an mai tîrziu, pe 18 decembrie, la derbyul catalan, suporterii lui Espanol s-au ridicat în picioare la apariţia lui Iniesta pe "Cornella-El Prat" şi l-au aplaudat minute în şir. Era mulţumirea fanilor rivali pentru un mare fotbalist cu un suflet şi mai mare.

"Messi a fost de trei ori Balonul de Aur, lumea întreagă este înnebunită după el, dar îngerul fotbalului este Iniesta" (Juan Roman Riquelme, faimos fotbalist argentinian)

"Andres este o binecuvîntare pentru fotbal. Este un jucător extraordinar, cu un caracter minunat" (Vicente del Bosque, selecţionerul Spaniei)

Cel mai bun...
... Jucător al Europei 2011-2012, ales de UEFA
... Jucător la Euro 2012
... Jucător al finalei Euro 2012
... Jucător al finalei CM 2010

Campion...
... mondial în 2010
... european în 2008 şi 2012
... mondial U20 în 2003
... european U19 în 2002
... european U16 în 2001

28 de ani este vîrsta lui Andres Iniesta (1,70 m înălţime, 65 kg greutate)

10 ani a jucat Andres Iniesta pentru prima echipă a Barcelonei

406 meciuri a disputat Iniesta la FC Barcelona: are 41 de goluri şi 59 de pase decisive

19 trofee a cucerit mijlocaşul din Fuentealbilla cu echipa blaugrana

3 Ligi ale Campionilor a cîştigat Andres cu Barca (2006, 2009, 2011)

3 mari trofee a adunat Iniesta la "naţionala" Spaniei (CM 2010, CE 2008 şi 2012)

72 de selecţii are Andres pentru echipa Spaniei (11 goluri)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
2dorr
2dorr  •  02 Septembrie 2012, 00:18

Um jucator fabulos...peste CR ........parerea mea

danut82
danut82  •  01 Septembrie 2012, 14:11

penibili mai sunteti,dl ioanitoaia a acordat un interviu unde era desemnat messi,ziaristi de 2 bani!!!

subsemnatu17
subsemnatu17  •  01 Septembrie 2012, 13:09

Ioanitoaia a ales pe messi,nu pe iniesta,mai verificati-va certitudinea articolelor pe care le scrieti,eventual,al titlurilor

Vezi toate comentariile (5)
Comentează