INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  LA LIGA LA START

PREZENTARE LA LIGA » Cine scufundă Barca? Nimeni?! » Catalanii atacă al treilea titlu consecutiv

Messi (dreapta) e deja în formă, câștigând Supercupa Spaniei, al 29-lea său trofeu cu Barca // FOTO Guliver/GettyImages +10   FOTO
Messi (dreapta) e deja în formă, câștigând Supercupa Spaniei, al 29-lea său trofeu cu Barca // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 19 august 2016 00:00

Messi și catalanii tocmai au cucerit Supercupa Spaniei și atacă al 3-lea titlu consecutiv, al 25-lea în istoria blaugrana.

La Liga e pământ blaugrana. Cu forța MSN, Barcelona pare invincibilă. Sezonul trecut, Messi, Suarez și Neymar au înscris împreună 90 de goluri, nimeni nu i-a putut opri în campionat. Nici Real, nici Atletico. Și se așteaptă al treilea titlu la rând, un hat-trick nemaivăzut pe Camp Nou de pe vremea lui Johan Cruyff (4 trofee legate între 1991 și 1994).

O vară de întăriri

Catalanii s-au întărit în această vară, au și bancă de rezerve mai puternică: Andre Gomes și Denis Suarez întăresc linia mediană, iar Umtiti și Digne sunt a doua linie de apărare. Singura plecare importantă, Dani Alves, dar Aleix Vidal și Sergi Roberto îl pot face uitat pe brazilian.

Chiar și fără Neymar, aflat pe ultimii metri la Olimpiadă, Barca a cucerit fără griji Supercupa Spaniei (a 12-a oară; record). 5-0 în dublă manșă cu FC Sevilla, miercuri, la 3-0 acasă, turcul Arda Turan jucând ca în cele mai bune zile de la Atletico. Încă un motiv de optimism pentru Luis Enrique, care are o soluție și dacă Bravo semnează cu Man. City: Diego Alves, goalkeeperul Valenciei.

Doar Morata

Ca de obicei, Madridul ridică blocada în fața imperiului blaugrana. Dar Real e mai dedicată în ultima vreme Ligii Campionilor decât competiției interne: n-a mai câștigat La Liga din 2012, dar a supus Europa de două ori în această perioadă (2014 și 2016). Zidane nu a făcut decât o singură achiziție, readucându-l pe Morata pentru 30 de milioane de euro. Niciun transfer galactic. Și defensiva lui Sergio Ramos încă are probleme.

50 de goluri mai puțin

Dacă nu Real, atunci Atletico? Simeone a rămas în vulcanul Calderon chiar și după al doilea eșec din finala CL. Cu el, los colchoneros vor rămâne războinicii iberici. Apărare ca un zid și contraatac. Însă n-au găsit super golgeterul care, împreună cu Griezmann, să rupă plasele Spaniei.

L-au luat pe Gameiro de la Sevilla, 32 de milioane, totuși, francezul nu va putea reface diferența față de marile rivale. Sezonul trecut, madrilenii au marcat doar 63 de goluri, aproape 50 mai puțin decât Barcelona (49) și Real (47). Și, probabil, nici acum nu se vor apropia de ele.

Andone, unicul

Nu a promovat în primăvară cu Cordoba, dar a insistat să joace în La Liga. Și, la 23 de ani, Florin Andone se întoarce în elita iberică. Al doilea golgeter al Segundei, 21 de reușite în 36 de meciuri, "tricolorul" s-a transferat la Deportivo La Coruna pentru 4,5 milioane de euro (5 sezoane contract, un milion salariu anual). Devenind cea mai scumpă achiziție a galicienilor în ultimii 9 ani și cel mai bine vândut jucător din istoria Cordobei.

7 antrenori noi

În această vară, șapte cluburi și-au schimbat antrenorii. Cea mai importantă apariție este argentinianul Jorge Sampaoli, fostul selecționer al "naționalei" chiliene, care l-a înlocuit la Sevilla pe Unai Emery. Trei reveniri importante în La Liga: Juande Ramos (Malaga; după 7 ani), Quique Sanchez Flores (l-a înlocuit pe Gâlcă la Espanyol; un an) și Mauricio Pellegrino (Alaves; 4 ani). Alte nume noi: Garitano (La Coruna), Jemez (Granada), Escriba (Villarreal). z

Tot la Dolce și Digi

La fel ca sezonul trecut, meciurile din Spania sunt transmise și de Dolce, și de Digi, etapele jucându-se în 4 zile, de vineri până luni. Toate cele 10 partide din prima rundă sunt live la TV. Azi, de la ora 23:00, Florin Andone debutează în campionat la SuperDepor în fața lui Eibar (Dolce 2, Digi 4).

Cifrele La Liga:

  • 20 de echipe
  • 482 de jucători
  • 203 străini
  • 42,1% din afara Spaniei
  • 26,5 ani media de vârstă

3.500.000.000 €este cota jucătorilor din La Liga; al doilea campionat european ca valoare totală, după Premier League (4,8 miliarde)

769.300.000 €este cota lotului lui Real Madrid, cea mai mare din Spania; urmează Barcelona (750,5) și Atletico (522,2)

4echipe au Andaluzia (Sevilla, Betis, Granada, Malaga) și Țara Bascilor (Bilbao, Real Sociedad, Alaves, Eibar), cele mai multe din La Liga

Top 5 transferuri

  Jucător Fost club Club actual Sumă
1. Andre Gomes Valencia Barcelona 35
2. Kevin Gameiro Sevilla Atletico 32
3. Alvaro Morata Juventus Real Madrid 30
4-5. Nico Gaitan Benfica Atletico 25
4-5. Samuel Umtiti Lyon Barcelona 25

* Sumele sunt exprimate în milioane de euro (transfermarkt.de)

Top 5 cluburi transferuri

1. Atletico Madrid 81*
2. Barcelona 79,75
3. FC Sevilla 61,2
4. Villarreal 52,3
5. Real Madrid 30

* Sumele sunt exprimate în milioane de euro

PRIMA ETAPĂ
Azi
21:45    Malaga - Osasuna    Dolce 4
23:00    La Coruna - Eibar    Dolce 2, Digi 4
Mâine
19:15    Barcelona - Betis Sevilla    Dolce 2, Digi 2
21:15    Granada - Villarreal    Dolce 2, Digi 3
23:15    FC Sevilla - Espanyol    Dolce 2, Digi 3
Duminică
19:15    Sporting Gijon - Bilbao    Dolce 3, Digi 3
21:15    Real Sociedad - Real Madrid    Dolce 2, Digi 2
23:15     Atletico Madrid - Alaves    Dolce 1, Digi 2
Luni
21:00    Celta Vigo - Leganes    Dolce 2, Digi 2
23:00    Valencia - Las Palmas    Dolce 2, Digi 2

Favoritele la titlu

FC Barcelona
Echipa de bază
4-3-3
Ter Stegen - Sergi Roberto, Pique, Mascherano, Jordi Alba - Rakitici, Busquets, Iniesta - Messi, L. Suarez, Neymar
Antrenor: Luis Enrique

Real Madrid
Echipa de bază
4-3-3
Navas - Dani Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo - Kroos, Casemiro, Modrici - Bale, Benzema, Ronaldo
Antrenor: Zinedine Zidane

Atletico Madrid
Echipa de bază
4-4-2
Oblak - Juanfran, Savici, Godin, Filipe Luis - Saul Niguez, Gabi, A. Fernandez, Koke - Griezmann, GAMEIRO
Antrenor: Diego Simeone

pariurile gsp din la liga

  • MVP - Lionel Messi (Barcelona)
  • Golgeterul sezonului - Cristiano Ronaldo (Real)
  • Cel mai percutant atacant - Antoine Griezmann (Atletico)
  • Portarul anului - Jan Oblak (Atletico)
  • Cel mai bun fundaș - Sergio Ramos (Real)
  • Ultima campioană - Barcelona
  • Revelația - Andre Gomes (Barcelona)
  • Antrenorul anului - Luis Enrique (Barcelona)
  • Arbitrul sezonului - Alberto Undiano Mallenco

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează