INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  AS MONACO

Promisiunea făcută de puștiul teribil Mbappe: "Dă-mi un an și voi face asta" » Sezon formidabil pentru francez

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat joi, 18 mai 2017 12:08

Monaco e campioana Franței a 8-a oară, după 17 ani. Scânteia a fost Kylian Mbappé, 18 ani și 147 de zile, formidabilul talent monegascm care îi face părintelui o nouă promisiune: "Sezonul viitor va fi și mai bun. Trebuie să vrem mereu mai mult, altfel nu putem progresa".

Meciul cu St. Etienne s-a încheiat. Monaco e campioană. A 8-a oară, după o pauză de 17 ani. Pe gazon, regatul jucătorilor, fericire absolută.

În tribună, prințul Albert e emoționat. "În urmă cu patru ani și jumătate, eram în liga a doua. Astăzi, cucerim titlul în Franța și avem un parcurs extraordinar în Champions League, la un pas de finală. Un grup fantastic, talentat și curajos, condus de un mare antrenor".

Arma de asalt AKM

Scânteia acestei echipe uluitoare a fost copilul teribil. Kylian Mbappé. În prima parte a sezonului, a prins rareori echipa ca titular, marcând doar 6 goluri, 3 într-un meci de Cupa Ligii, au fost folosite mai multe rezerve. De la 1 februarie, când l-a convins pe Leonardo Jardim că merită să fie în primul "11", nimeni nu l-a mai putut opri pe puștiul cu aripi la picioare. A înscris alte 20 de goluri în toate competițiile.

La final, are 15 reușite în Ligue 1 (doar de 16 ori titular; cel mai tânăr jucător cu o asemenea performanță în acest secol în primele cinci campionate continentale) și 6 în Champions, toate în fazele eliminatorii. La 18 ani și 147 de zile, KM dă peste cap statisticile, străpunge recordurile Franței și Europei. O veritabilă armă de asalt AKM.

"E frumos, dar victoria asta e la copii"

Kylian le-a dezvăluit jurnaliștilor de la Canal Ă un episod petrecut vara trecută. "După victoria din Cupa Gambardella, la juniori, mama mi-a zis: «E frumos, dar victoria asta e la copii»". Ca și cum nu ar fi fost atât de importantă. Mândru, băiatul i-a răspuns: "Uite, mamă, dă-mi un an! Voi face același lucru și cu oamenii mari!". Iar acum îi promite: "Sezonul viitor va fi și mai bun. Trebuie să vrem mereu mai mult, altfel nu putem progresa".

"Fotbalul te poate duce în ambele direcții"

Adolescentul gândește cu maturitate tot ce i se întâmplă: "În clipa asta, plutim pe un nor, suntem fericiți și sărbătorim. Apoi, când euforia va înceta, va trebui să luăm munca de la capăt. Fotbalul este o continuă îndoială, ești mereu pus sub semnul întrebării. Azi ești campion, vei fi și mâine? Vreau să fim cel puțin la fel de performanți. Fotbalul prinde viteză și te poate duce în ambele direcții. Nu-mi doresc ca în 2018 să luptăm pentru evitarea retrogradării". 

 "Să câștigi un campionat cu o echipă care nu e favorită, asta e o mare performanță. Cel mai important trofeu din viața mea de antrenor. Acest titlu valorează cât patru titluri cucerite de PSG"
Leonardo Jardim, antrenor Monaco

26 de sezoanea încheiat Monaco pe podium în Ligue 1 (record)

4 jucătoridin lotul actual au promovat în Ligue 1 cu Monaco în 2013 (Germain, Raggi, Subasici, Dirar)

2 antrenori portughezi au câștigat titlul în Franța: Artur Jorge (PSG, 1994), Leonardo Jardim (Monaco, 2017)

92 de puncteare Monaco după 37 de etape în 2016-17, record pentru clubul alb-roșu

19 meciuriconsecutive fără înfrângere a avut Monaco în acest final de campionat

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
bogdared9
bogdared9  •  18 Mai 2017, 14:07

decent, de aia joaca si are performante. Copiii de la Viitorul dupa titlu visau sa se transfere... diferenta aici se face... educatie, mentalitate.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close