INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  GERMANIA

Război cu "febra galbenă" » Începe Bundesliga: Bayern nu mai concepe un al treilea sezon sub dominaţia Dortmundului

Bavarezul Thomas Muller, în prim-plan, a fost ținut la respect sezonul trecut de fundașii Dortmundului: 0 goluri, 3 eșecuri
Bavarezul Thomas Muller, în prim-plan, a fost ținut la respect sezonul trecut de fundașii Dortmundului: 0 goluri, 3 eșecuri

Articol de - Publicat vineri, 24 august 2012 00:00 / Actualizat joi, 23 august 2012 20:33

Bavarezii s-au "vaccinat" în această vară şi prima confruntare cu "virusul" galben-negru, Supercupa, au tranşat-o în favorea lor.

În Germania nimeni n-are îndoieli. Campionatul care pleacă astăzi la drum va fi iarăşi o afacere între Bayern şi Borussia Dortmund. Ca întotdeauna, presiunea cea mare e pe bavarezi. La Munchen titlul a fost întotdeauna un "must", în timp ce la Dortmund nimeni nu se supără dacă echipa termină pe doi după două triumfuri consecutive.

Secetă mare
Bayern se află şi într-o situaţie specială. Vine după două sezoane în care n-a cîştigat absolut nimic, ceea ce nu i s-a mai întîmplat de la începutul anilor '90 (1991-1993). Mai mult, stagiunea trecută s-a aflat în neplăcuta postură de a eşua în 3 finale. Trofeele interne, titlul şi Cupa, le-a cedat Borussiei, iar Liga a pierdut-o în faţa lui Chelsea chiar pe teren propriu.

Altă bancă
"N-am avut bancă de rezerve. De acolo n-a venit nici un impuls şi nici vreo presiune pe titulari", a fost concluzia şefilor clubului, care în această vară n-au făcut altceva decît să întărească linia a doua, cu Dante, Shaquiri, Pizarro şi Mandzukici. Dortmund a răspuns cu Reus în locul lui Kagawa, plecat la Man. United, dar la primul examen serios dinaintea noii stagiuni, Supercupa, a clacat în faţa lui Bayern.

Decide Liga?
Bundesliga e însă altceva, susţine fostul internaţional Paul Breitner, convins că diferenţa o va face Liga: "Borussia a fost eliminată mereu în ultimii doi ani încă din faza grupelor, ceea ce i-a permis să se concentreze exclusiv pe campionat. Dacă de data asta o prinde primăvara în competiţie, nu va rezista pe atîtea fronturi şi, la condiţii egale, Munchenul are toate şansele să revină în frunte".

Am rămas cu Marica
Cu fiecare sezon care trece, Bundesliga devine o zonă tot mai liberă de români. Dacă acum un an, pe vremea asta, mai aveam 3 reprezentanţi, Alex Ioniţă (Koln), Marica (Schalke) şi Max Nicu (Freiburg), la startul ediţiei 2012-2013 ne prezentăm doar cu Marica. Ioniţă a retrogradat în liga secundă, iar Max Nicu a ajuns tot în Bundesliga 2, la Munchen 1860.

482.495 de abonamente au vîndut cele 18 cluburi din Bundesliga pentru 2012-2013 (Dortmund, nr. 1: 54.000)

182,2 milioane de euro au investit în această vară cluburile germane în achiziţii de jucători

515282-transferuri-bundesliga.jpg

PRIMA ETAPĂ

Azi
21:30 Dortmund - Werder Eurosport 2

Mîine
16:30 M'gladbach - Hoffenheim
16:30 Greuther Furth - Bayern Eurosport 2
16:30 Freiburg - Mainz
16:30 Augsburg - Dusseldorf
16:30 Hamburg - Nurnberg
19:30 Frankfurt - Leverkusen Eurosport 2
21:45 Stuttgart - Wolfsburg

Duminică
18:30 Hannover - Schalke Eurosport 2

MARILE FAVORITE

DORTMUND
Weidenfeller - Piszczek, Subotici, Hummels, Schmelzer - Kehl, Gotze - Blaszczykowski, REUS, Grosskreutz - Lewandowski
Antrenor: Jurgen Klopp (confirmat)

BAYERN
Neuer - Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba - Gustavo, Schweinsteiger - Robben, Muller, Ribery - Gomez
Antrenor: Jupp Heynckes (confirmat)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
sek.91
sek.91  •  24 August 2012, 15:22
Postat de blaustein pe 24 August 2012, 12:06

Intradevar, Liga Campionilor influenteaza mult evolutia din campionat. Dar acolo e cel mai frumos fotbal si ma astept ca anul asta echipe care au cam hibernat in ultimii ani sa faca ceva: Juventus, B.Dortmund... in schimb sunt sigur ca besitii de City si PSG nu vor depasi faza grupelor.

Amin ! :))

blaustein
blaustein  •  24 August 2012, 12:06

Intradevar, Liga Campionilor influenteaza mult evolutia din campionat. Dar acolo e cel mai frumos fotbal si ma astept ca anul asta echipe care au cam hibernat in ultimii ani sa faca ceva: Juventus, B.Dortmund... in schimb sunt sigur ca besitii de City si PSG nu vor depasi faza grupelor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează