INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  OLANDA

Refuzatul ia banderola! » Abandonat de Van Gaal luna trecută, Van der Vaart se întoarce triumfal la "naţională"

Rafael van der Vaart, liderul de la Bucureşti al +1   FOTO
Rafael van der Vaart, liderul de la Bucureşti al "naţionalei" batave // Foto: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 10 octombrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 10 octombrie 2012 15:35

Selecţionerul nu l-a chemat la meciurile cu Turcia (2-0) şi Ungaria (4-1), dar jocul său excelent de la Hamburg l-a obligat pe Van Gaal să-l roage să vină la lot. Şi să-l pună căpitan la Bucureşti.

"Am fost foarte dezamăgit. Rănit chiar", spunea Rafael în august, cînd a aflat că Louis van Gaal a renunţat la el pentru primele două meciuri din preliminariile CM 2014. Şi l-a deranjat mai ales motivul invocat la acea vreme de selecţioner: " Van der Vaart nu are mintea la «naţională», se gîndeşte doar la transferul la Hamburg".

"A greşit faţă de mine"
"Era total eronat. Am plecat de la Tottenham la Hamburg, dar echipa Olandei n-a dispărut nici o clipă din planurile mele. Am 29 de ani şi 100 de selecţii, cum să dispară? Van Gaal mi-a explicat, însă a greşit faţă de mine". A suferit, dar a mers mai departe. Ştia că a făcut alegerea corectă întorcîndu-se în Germania (mai fusese la HSV între 2005 şi 2008), unde avea locul de titular garantat şi unde era iubit de fani. Acolo, putea să joace şi să-i deschidă ochii selecţionerului, ceea ce a făcut mai repede decît se aştepta. După numai o lună.

Nu e Sneijder, Kuyt stă pe bancă şi vine el!
"La HSV, Rafa conduce jocul, marchează, pasează decisiv şi redă încrederea tinerilor", dezvăluie antrenorul Thorsten Fink. Iar Van Gaal a observat şi el aceste detalii. Şi are nevoie din nou de VdV, mai ales după ce Sneijder s-a accidentat.

L-a sunat pe mijlocaş, rugîndu-l să nu respingă convocarea. "Olanda nu se refuză. Nu m-am gîndit niciodată să mă retrag", i-a răspuns jucătorul, care are şanse mari să devină căpitanul "naţionalei" pe 16 octombrie, împotriva "tricolorilor".

Toate semnele indică acest lucru:
- Sneijder, number one, nu e în lot.
- Kuyt, vicecăpitanul, va fi probabil rezervă.
- Rămîne el, Rafa, pentru a purta banderola.

Prima ţintă, Cocu
Pe care o va aranja pe braţ la meciurile cu Andorra şi România. Şi îl va depăşi pe Cocu la numărul de selecţii. Va avea 102, cu una mai mult. Iar în curînd va rămîne şi Van Bronckhorst (106) în spatele său, Van der Vaart urmînd să intre în Top 3 după prezenţele pentru Portocala Mecanică.
- Primul este Van der Sar (130).
- Al doilea, Frank de Boer (112).
- Şi al treilea, Van der Vaart.

Sylvie e baza lui Rafa
Soţia lui Van der Vaart, Sylvie, fost fotomodel, este cu cinci ani mai mare decît Rafa (34 ea, 29 el) şi l-a ajutat să depăşească momentele mai dificile ale carierei: cînd s-a certat cu Ibrahimovici, Sneijder şi Ronald Koeman în perioada Ajax sau cînd era rezervă la Real Madrid. "Nu ştiu ce aş fi fost fără Sylvie. M-a susţinut mereu. Şi în septembrie, după ce Van Gaal nu m-a chemat la lot", spune VdV. Ea este moderatoare a showului Let's Dance, la RTL, şi face parte din juriu la "Vocea Germaniei".

100 de selecţii are Rafael van der Vaart la "naţionala" Olandei (din 2001), pentru care a marcat 19 goluri

4 pase decisive a dat VdV în cinci meciuri la Hamburg jucate în acest debut al campionatului german

48 de goluri a înscris mijlocaşul batav în 112 partide la Hamburg la precedentul contract (2005-2008)

12,5 milioane de euro a plătit Hamburg în august pentru a-l transfera pe RvdV de la Tottenham

"Van Gaal a greşit faţă de mine, dar niciodată nu m-am gîndit să mă retrag de la «naţională»" (Rafael van der Vaart, mijlocaş Olanda)

"Nu sînt nici Messi, nici Cristiano Ronaldo. Şi nu merg pe apă. Dar iubesc fotbalul la nebunie" (Rafael van der Vaart, mijlocaş Olanda)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează