INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTERVIU

Românul Ronaldo joacă la juniorii lui Feyenoord: "Vreau să arăt că nu sîntem mai prejos decît olandezii"

Andrei Ronaldo Deaconu. FOTO frf.ro
Andrei Ronaldo Deaconu. FOTO frf.ro

Articol de GSP - Publicat marti, 18 octombrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 18 octombrie 2011 13:56

Andrei Ronaldo Deaconu (14 ani) joacă din această vară la juniorii clubului olandez Feyenoord Rotterdam şi a acordat primul său interviu site-ului oficial al Federaţiei Române de Fotbal. Puştiul a evoluat în ţară la Steaua şi la Academia Hagi.

- De unde şi pînă unde prenumele de Ronaldo şi de ce-l preferi în dauna lui Andrei?
- Prenumele Andrei este nume de sfînt, iar cel de Ronaldo are o istorie aparte deoarece tata l-a văzut pe brazilianul Ronaldo la Campionatul Mondial din 1994, cînd se bucura pe banca de rezerve. Acest lucru l-a impresionat, iar ulterior, cînd m-am născut eu, adică în 1997, mi-a dat numele lui. Ca o coincidenţă, Ronaldo şi-a început cariera europeană tot în Olanda. Însă mie îmi plac ambele prenume la fel de mult.

- La ce echipe ai evoluat înainte şi cum ai ajuns la Feyenoord?
De la vârsta de şase ani şi jumătate am învăţat primii paşi în fotbal la Academia  Steaua, la o grupă mai mare, alături de copii născuţi în 1996, apoi între 10 şi 12 ani am fost la categoria mea de vârstă. După turneul naţional din 2009 am fost selecţionat şi invitat la Academia Hagi. A urmat un turneu internaţional cu Academia Hagi în Kusadasi, unde am înscris mai multe goluri şi am fost remarcat de o echipa olandeză. Un antrenor i-a spus tatălui meu să vin la probe, însă clubul era prea departe, undeva în sudul Olandei, aşa că am preferat Rotterdam, cu speranţa că tatăl meu se va muta cu serviciul în Haga.

“Am cîştigat toate meciurile în afară de unul singur, în care am făcut egal”

- Cum decurge o zi la academia lui Feyenoord?
- Dimineaţa, la ora 8:30, ne prezentăm la antrenament, de la 9 pînă la 11 avem şedinţa de pregătire, care este urmată uneori de un studiu tehnic video al partidelor jucate, după care eu am şedinţa de învăţare a limbii olandeze, timp de două ore, cu un profesor angajat de club. Urmează între orele 13 şi 17 cursurile de la o şcoală internaţională, pentru mine în engleză şi olandeză, pentru că ceilalţi copii din grupa mea sunt colegi la o şcoală normală. Uneori, marţi avem meci amical, iar în fiecare sîmbătă avem etapa din cadrul campionatului naţional.

- Ce ai făcut în etapele de campionat disputate până acum?
- Am cîştigat toate meciurile în afară de unul singur, în care am făcut doar egal. Eu am jucat titular în 80 la sută din întîlniri, am şi dat mai multe pase de gol. Din păcate, nu am înscris încă în partidele oficiale, dar am marcat în cam toate meciurile amicale.

- Te-ai transferat la Feyenoord în vara acestui an. Cum decurge adaptarea ta la fotbalul olandez?
- Sînt mulţumit că mă aflu în circuitul naţionalei “Under 15” şi consider că am o mare şansă de a mă educa în marea şcoală de fotbal olandeză. Adaptarea presupune învăţarea rapidă a limbii olandeze şi integrarea rapidă la cerinţele noului post, care este unul diferit faţă de ce am jucat pînă acum. Pe această cale vreau să le mulţumesc antrenorilor mei de la Steaua şi de la Academia Hagi, Uzunea, Roman, Melenco şi Cornăţeanu, pentru tot ceea ce m-au învăţat. Deşi aici este totul extraordinar, pentru că este un alt nivel, eu sunt mîndru că sînt român şi voi juca tot timpul numai pentru România dacă voi avea această şansă. Aici, la Feyenoord, o să fac tot posibilul să demonstrez că românii nu sunt mai prejos decît olandezii!

Citeşte interviu integral pe frf.ro (prima parte, a doua parte)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
dorelino
dorelino  •  07 Septembrie 2014, 21:09
Postat de gurgu.nicolae pe 18 Octombrie 2011, 15:55

ar trebui ca frf sa se ocupe de acesti fotbalisti tineri romani risipti prin europa ,sai aduca la nationala de juniori tineret si la cea mare ,tare ma tem ca pe cei mai valorosi o sa puna mana tarile cu fotbal tare,si cu bani din europa ,sandule trezestete fa ceva cu acesti tineri ,macar sti pe unde sunt ,si cati, tare ma tem ca habar nai pt tine gratarele si petrecerile sunt importante ,afacerile sa creasca bani din conturi ,rusine daca pierdem si asa putinele talente care mai apar ,noi nu suntem brazilia sa dam si la alte tari jucatori ,vezi ca turci ii strang pe ai lor din toata europa , si vom juca in preliminari cu ei .

sunt mandru ca-l cunosc pe tatal tau ,iar cand erai pusti am schimbat pase cu tine,sa-ti dea d-zeu tot norocul din lume!

yoana23
yoana23  •  18 Octombrie 2011, 18:01

Multa bafta pustiule si sper sa reprezinti cu onoare Romania oriunde te vei afla.

lavall
lavall  •  18 Octombrie 2011, 17:29

da mai este unu la barcelona unu la espanol si nu stiu prin italia si restul europei

Vezi toate comentariile (4)
Comentează