INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANCHETA FIFA

Rusia şi Qatar au obţinut ”corect” CM 2018, respectiv 2022! » Englezii contestă însă raportul: ”O mare farsă”

Michael Garcia și Hans-Joachim Eckert, oamenii însărcinați de Blatter cu derularea anchetei
Michael Garcia și Hans-Joachim Eckert, oamenii însărcinați de Blatter cu derularea anchetei

Articol de - Publicat vineri, 14 noiembrie 2014 00:00 / Actualizat joi, 13 noiembrie 2014 21:54

Tabloidul Daily Mail a dat exemplu sponsorizările făcute în 2010 de candidate: ”Noi sîntem puşi la zid pentru 55.000 de dolari, qatarienii sînt iertaţi pentru 1,8 milioane”.

FIFA e din nou sub foc încrucişat. Unul declanşat ieri de raportul Comisiei de Etică (CE) pe marginea anchetei lui Michael Garcia. Procurorul american a investigat timp de doi ani, în numele forului mondial, corectitudinea atribuirii CM 2018 şi 2022 Rusiei, respectiv Qatarului.

75 de audieri în 10 ţări, 200.000 de pagini în total. Dar, conform amintitului raport, prezentat de şeful CE, Hans-Joachim Eckert, "nici o dovadă serioasă că procesul de candidatură ar fi fost compromis".

Dacă ruşii, "care au distrus computerele ce puteau furniza dovezi", şi qatarienii au ieşit "curaţi", alte candidate şi-au luat cîte-o palmă. Anglia şi Australia pentru că l-au contactat înaintea votului din 2010 pe fostul "vice" FIFA Jack Warner, exclus ulterior din organizaţie în urma altui scandal de corupţie. Iar Japonia, Coreea de Sud şi SUA fiindcă au încercat să-i cîştige pe membrii CEx cu diverse cadouri.

Englezii, cei mai aprigi contestatari ai FIFA, au fost primii care au sărit ca arşi. "Forul mondial s-a luat de noi pentru o sponsorizare de 55.000 de dolari şi a lăsat Qatarul în pace pentru una de 1,8 milioane! Incredibil!", s-a scandalizat tabloidul Daily Mail, convins că raportul lui Eckert nu e decît "o mare farsă".

Garcia atacă raportul!
Ieri, la puţine minute după prezentarea raportului, Michael Garcia a anunţat că-l va contesta. Americanul îl acuză pe Eckert că a omis dezvăluiri-cheie. "În ancheta sa, Garcia i-a adus critici dure lui Blatter, precum şi unor membri ai Comitetului Executiv FIFA, în funcţie şi acum. Acestea nu se regăsesc în raport", notează revista Sports Illustrated.

"S-au pus tunurile pe noi şi a fost exonerat Qatarul, căruia i s-au trecut cu vederea sutele de morţi de pe şantiere şi faptul că finanţează terorismul" (Simon Johnson, şef candidatură Anglia 2018)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează