INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

Sepp Blatter, preşedintele FIFA, face orice pentru voturi. Vin alegerile! » Bufonul dictatorilor

Sepp Blatter, 75 de ani, cu coiful pe cap. Cadou din Timorul de Est +3   FOTO
Sepp Blatter, 75 de ani, cu coiful pe cap. Cadou din Timorul de Est

Articol de - Publicat marti, 22 martie 2011 00:00 / Actualizat marti, 22 martie 2011 10:33

Elveţianul în vîrstă de 75 de ani tocmai a strîns legăturile în Burma şi Timorul de Est. În trecut, era prieten cu tiranii din Liberia, Venezuela şi Moldova

Pe 1 iunie, Sepp Blatter va afla dacă va rămîne preşedinte FIFA încă 4 ani. Adică pînă în 2015, cînd va avea 79 de ani! Este în forul mondial din 1975, şase ani ca director tehnic, 17 ca secretar general şi, din 1998, e şef absolut la Zurich. Ar vrea să-l depăşească pe predecesorul său, brazilianul Joao Havelange, care s-a retras la 82 de ani, după un sfert de secol de domnie!

Cum reuşeşte Blatter să se menţină? Adunînd voturi din ţările mici şi foarte mici ale lumii fotbalului, inclusiv Kîrghistan, Bahrain, Yemen, Djibouti, Sudan, Venezuela... Şi face orice pentru ele. Leagă prietenii cu dictatori, le oferă medalii, acceptă distincţiile lor. În spatele venitului anual strîns la FIFA, de peste un miliard de dolari, stau multe personaje controversate.

Acum, în campania electorală, Herr Sepp a ajuns în Burma. Unde preşedintele federaţiei e Zaw Zaw, acuzat de Statele Unite pentru sponsorizarea juntei militare. Înainte, s-a oprit în Malaezia, devenind Mare Comandor sau sultan al regiunii Pahang, şi în Timorul de Est, fiind recompensat cu o medalie şi un coif tradiţional pentru sprijinirea fotbalului în oraşele Dili, Gunung şi Ritutu.

"În Burma, Blatter a fost premiat de generali ai juntei vinovate de asasinate, răpiri, cazuri de tortură şi de viol. Cînd a plecat, elveţianul a spus: «Am întîlnit oameni foarte drăguţi!»"
The Observer, săptămînal britanic

Ei sînt prietenii lui Blatter!
Iată doar cîţiva dintre dictatorii apropiaţi boss-ului FIFA.
Vladimir Voronin (preşedinte Moldova, 2001-2009)
- În mai 2009, la o lună după baia de sînge de la Chişinău (4 morţi, 270 de răniţi), Blatter i-a transmis: "Vă felicit pentru victoria din alegeri!". În septembrie, Voronin a fost obligat să demisioneze.

Nursultan Nazarbaiev (preşedinte Kazahstan, din 1990)
- Tot în 2009, Blatter i-a oferit o medalie FIFA stăpînului din Kazahstan. Săptămînalul britanic Sunday Herald: "L-a elogiat pe Nazarbaiev pentru lupta împotriva corupţiei într-o ţară unde libertatea presei e aproape nulă".

Hugo Chavez (preşedinte Venezuela, din 1999)
- În 2007, după Copa America, Sepp a fost invitat şi premiat la Palacio de Miraflores. În discursul său, a spus: "Eu, un elveţian cu inimă de venezuelean, îi mulţumesc Marelui Lider!".

Charles Taylor (preşedinte Liberia, 1997-2003)
- În 1999, la un an după ce a fost ales preşedinte FIFA, Blatter a ajuns la Monrovia într-o vizită de curtoazie. În 2007, a început procesul la Haga împotriva lui Taylor; printre acuzaţii: crime de război şi crime împotriva umanităţii!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
soopafly
soopafly  •  22 Martie 2011, 09:39

Lasa-ne!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează