INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  MANCHESTER

Sir de argint » Alex Ferguson împlineşte azi 25 de ani la Manchester United

Plecăciune în faţa lui Sir Alex
Plecăciune în faţa lui Sir Alex

Articol de - Publicat duminica, 06 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 06 noiembrie 2011 10:58

Cariera tehnicianului scoţian la ”diavoli” coincide cu perioada cea mai prolifică din istoria clubului: 37 de trofee cîştigate


Martin Edwards, omul care l-a înscăunat pe Alex Ferguson la Manchester United, nu încetează să se minuneze: "Atunci nici prin cap nu mi-ar fi trecut că va rămîne atîta timp pe bancă. În fotbalul zilelor noastre e fenomenal! Chiar şi un deceniu este o perioadă lungă pentru un manager. Dar 25 de ani la cel mai înalt nivel e de-a dreptul extraordinar!". Un sfert de veac pe care Sir Alex l-a bifat azi, 6 noiembrie, o zi după meciul din campionat cu Sunderland.

Debut dezastruos
Era "Ferguson", cea mai strălucită din istoria lui United, n-a debutat fericit. Primul său meci pe banca "Diavolilor roşii" s-a terminat cu un dezastru: 0-2 contra lui Oxford United. Iar pînă la cel dintîi trofeu, conducerea a trebuit să aştepte trei ani şi jumătate. Acelaşi Edwards îşi aminteşte că "primele sezoane cu Alex manager au fost extrem de dificile. Marea mea grijă era că, în lipsa rezultatelor, presiunea suporterilor asupra noastră, a conducerii, va creşte şi, la un moment dat, vom fi nevoiţi să-l înlocuim. Dar în cele din urmă succesele au apărut". Primul, Cupa Angliei, în mai 1990. O dată spartă gheaţa, aproape că n-a fost sezon în care Ferguson să n-aducă un titlu în vitrina clubului. Are deja 37 în palmares cu United, mai mult de jumătate din cele cucerite de-a lungul timpului de "diavoli" (58).

"Iubeşte provocările"
Pentru mulţi, secretul longevităţii tehnicianului scoţian e şi acum un mister. Patrick Barclay, jurnalistul care l-a ajutat să-şi scrie biografia, pretinde că l-a dezlegat în anii în care a lucrat la carte cot la cot cu el: "Alex posedă o incredibilă abilitate de a anticipa trendurile în fotbal şi de a se adapta lor. De asemenea, e un adevărat maestru în a uni jucătorii crescuţi de club şi aceia cumpăraţi într-un grup solid, fără bisericuţe sau orgolii distructive. Şi iubeşte la nebunie provocările. E un adevărat intelectual al fotbalului, unul de proporţii aş spune machiavelice".

"Nevasta mă dă afară din casă la 7"
Nimeni nu ştie cînd se va retrage Ferguson. Nici măcar el. A fost la un pas în 2002, dar i-a trecut repede. Iar astăzi, cînd e întrebat, te trimite la soţia lui: "Întrebaţi-o pe Cathy. Deocamdată, mă dă afară din casă în fiecare dimineaţă la ora şapte".

1.409 meciuri a adunat Alex Ferguson în 25 de ani pe banca lui Manchester United

836 de victorii au obţinut "diavolii" cu tehnicianul scoţian pe bancă

47 de titluri, dintre care 37 numai cu United, are în palmares cel mai de succes manager din istoria fotbalului britanic

1941, pe 31 decembrie, e anul în care s-a născut Alex Ferguson (69 ani). El a văzut lumina zilei la Glasgow, în cartierul Govan

"Cariera la United a fost ceva magic pentru mine. Un basm care sper să continue atît timp cît mă voi simţi sănătos să practic meseria asta"
Alex Ferguson, manager Manchester United

"Nici un jucător nu e mai important ca echipa. Cine nesocoteşte acest lucru poate să-şi caute un alt loc de muncă"
Alex Ferguson, manager Manchester United

Accent scoţian
Fostul preşedinte Edwards a povestit şi strategia la care a recurs pentru a-l aduce pe Ferguson la United: "I-am sugerat directorului general Mike Edelson să-şi ia un accent scoţian cînd telefonează la Aberdeen. Dacă-şi dădeau seama că sîntem englezi, cei de la club ar fi înţeles de ce-l căutăm şi ne-ar fi închis". Apoi s-au întîlnit cu Alex într-o benzinărie şi de acolo au plecat la cumnata lui, unde au pus la punct termenii transferului.

Antidot pentru stres
Din arsenalul de meci al lui Ferguson face parte şi guma de mestecat. De fapt, e nelipsită. "Mă ajută foarte mult să alung stresul", mărturiseşte tehnicianul scoţian. Marca lui preferată e "Wrigley's Extra Ice".

Beckham a luat o gheată-n cap
Altfel un tip jovial, Ferguson e recunoscut pentru mîna forte cu care-şi conduce echipa. David Beckham a fost primul dintr-o serie de mari jucători care a simţit pe propria-i piele ce înseamnă să-l superi pe Mister, trezindu-se la un moment dat cu o gheată-n cap. Iar Roy Keane, Stam şi Van Nistelrooy au fost îndepărtaţi imediat după ce-au îndrăznit să-l înfrunte. "Cînd e furios şi ţipă în vestiar ţi se ridică părul ca şi cum l-ai usca cu foehnul", au povestit mai mulţi jucători.

Cadou de la Gazetă
În august 2003, cînd a fost prima oară în România, Sir Alex a primit din partea Gazetei o caricatură în care apărea călare pe Rock of Gibraltar, cal deţinut în coproprietate cu unul dintre acţionarii clubului, John Magnier. Cum la vremea respectivă era în litigiu cu Magnier din cauza lui, Ferguson a refuzat să pozeze cu tabloul, dar a oferit un autograf pe ziar.

Îi place vinul
Deşi vine din patria whisky-ului, Scoţia, Sir Alex se dă în vînt după vinuri. Mai ales după cele roşii. Marca lui favorită e Pesquera, un vin sec spaniol cu care-i serveşte pe managerii rivali de fiecare dată cînd îi sînt oaspeţi în vestiarul de la Old Trafford.

A scris două cărţi
Pînă acum, Ferguson a publicat două cărţi. Cea dintîi, apărută în 1995, se numeşte "A year in the life". În ea povesteşte despre activitatea sa ca antrenor. Cinci ani mai tîrziu a lansat pe piaţă "Managing my life", în fapt autobiografia lui.


Unicul şef al lui Ferguson » I-a interzis să aducă acasă vreun trofeu!

Managerul lui United era să piardă ridicarea în grad de cavaler din cauza alergiei nevestei la distincţii.

Dacă la United nu-i iese nimeni din cuvînt, acasă, în schimb, Ferguson n-are nici o şansă în faţa nevestei. Lady Cathy face regulile. Printre cele mai dure, povesteşte el, e interdicţia de a aduce în locuinţa lor vreun lucru legat de fotbal: "Lumea poate-şi închipuie că am acasă o mulţime de trofee. De unde! Cathy nici nu vrea să audă. Nu suportă nici măcar să mă vadă cu vreo carte de specialitate în mînă".

Din cauza alergiei soţiei la distincţii, Ferguson era cît pe ce să nu mai fie ridicat la gradul de cavaler în 1999. Alastair Campbell, directorul de comunicare şi de strategie ale fostului premier Tony Blair, tocmai sunase să-l anunţe despre onoarea pe care vrea să i-o facă Regina. Dar la telefon a răspuns ea: "Cînd a auzit despre ce e vorba, Cathy l-a luat pe sus: «Nu credeţi că soţul meu are şi aşa destule trofee?»".

"M-a luat drept gangster"
Alex Ferguson a dezvăluit că prima întîlnire cu soţia lui n-a fost deloc plăcută. "Ne-am văzut la o grevă. Eram delegatul sindicatului la negocierile cu managementul, dar probabil că nu arătam deloc prezentabil, pentru că ea m-a luat drept gangster şi chiar s-a dus să mă pîrască", îşi aminteşte managerul lui United.

Ea l-a întors din drum
În sezonul 2001-2002, cel la capătul căruia intenţiona să se retragă de la United, soţia l-a întors pe Ferguson din drum. "Noi deja eram în discuţii avansate cu Sven Goran Eriksson cînd Alex a venit şi ne-a spus că s-a răzgîndit. Mai tîrziu am aflat că ea l-a convins să continue", a dezvăluit fostul preşedinte Martin Edwards.

Au trei copii
Alex şi Cathy au împreună trei băieţi: Mark, născut în 1968, şi gemenii Darren şi Jason, veniţi pe lume patru ani mai tîrziu. Darren e manager la Peterborough United, iar Jason conduce o companie care se ocupă cu organizarea de evenimente.


LUMEA DESPRE FERGUSON

"Iubesc să beau un pahar cu vin în compania lui Alex, în biroul de la Old Trafford. Niciodată n-am avut o relaţie atît de apropiată cu un coleg de breaslă"
Ottmar Hitzfeld, selecţioner Elveţia

"E un maestru. A cîştigat totul în ultimii 25 de ani şi eu, ca şi alţi tineri manageri, învăţ de la el ca de la un profesor"
Roberto Mancini, manager Manchester City

"N-aş fi ajuns ceea ce sînt fără el. Îi datorez enorm, pentru că mi-a fost ca un tată o lungă perioadă de timp. Mi-a dat o şansă să joc cînd aveam 16-17 ani şi foarte multă încredere"
David Beckham, fost jucător Manchester United

"Nu ştiu ce m-aş face dacă Alex s-ar retrage. Aş simţi sigur lipsa disputelor verbale cu el. Au fost întotdeauna un lucru bun pentru Arsenal, pentru United, pentru noi. Ne-au motivat"
Arsene Wenger, marele rival de la Arsenal


Doar Roux e peste Ferguson
Managerul scoţian e depăşit în topul celor mai longevivi antrenori de Guy Roux, francezul care a stat patru decenii de ani la Auxerre. În clasamentul tehnicienilor în funcţie avînd cel mai lung mandat, Sir Alex e urmat de neamţul Schaaf (Bremen) şi de ucrainenaul (Volin), între primii 10 fiind şi Cristi Pustai, ce rezistă de 4 ani şi 4 luni la Gaz Metan Mediaş.


Cei mai longevivi antrenori în funcţie pe campionate
Nume Echipă Perioadă Campionat
1. Alex Ferguson Man. United 25 de ani Anglia
2. Thomas Schaaf Bremen 13 ani şi 6 luni Germania
3. Vitali Kvarţiani Volin Luţk 10 ani şi 10 luni Ucraina
4. Kurban Berdiev Rubin Kazan 10 ani şi 3 luni Rusia
5. Nanne Bergstrand Kalmar 9 ani şi 10 ani Suedia
6. Christian Gourcuff Lorient 9 ani şi 5 luni Franţa
7. Franz Lederer Mattersburg 7 ani Austria
8. Manolo Preciado Gijon 6 ani şi 3 luni Spania
9. Abdullah Avci Buyuksehir 6 ani şi 3 luni Turcia
10. Cristian Pustai Gaz Metan 4 ani şi 4 luni România


"Mă simt mîndru că sînt prieten cu el. Să construieşti atîtea echipe de succes într-o perioadă atît de lungă e dovada caracterului puternic, ambiţiei şi loialităţii"
Marcello Lippi, antrenor italian

"E o glumă cînd îl auzi pe Ferguson vorbind despre Tevez. El se crede un antrenor important doar pentru că mereu a avut jucători mari"
Diego Maradona, antrenor Al Wasl

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
lollol
lollol  •  06 Noiembrie 2011, 21:03
Postat de losche pe 06 Noiembrie 2011, 12:14

E unic? Ce exact e asa grozav la omul asta? 25 de ani in care pe plan european a luat 2 ligi ale campionilor, o cupa uefa si o supercupa! in 25 de ani! Ok, haideti sa ne uitam acum la Guardiola spre exemplu sau de ce nu la Mourinho. Considerabil mai putini ani pe banca vreunei echipe insa uite cate trofee comparativ cu el, pe plan european ma refer. Asadar dragi jurnalisti, daca vreti sa ne bagati in cap ideea ca suporterii unei echipe mari vor constanta in campionatul intern iar in afara doar asa din cand in cand cate o sclipire...eu unul zic ca va inselati amarnic. NU il mai ridicati in slavi atat, e bun, insa nu asa bun. Sunt altii care vin din urma cu o viteza teribila.

taci ca esti prost,cand a preluat man utd ferguson era ca un fel de chinezu timisoara,avea 2 titluri castigate acu 50 de ani,de atunci a trecut pe primul loc la trofee castigate peste liverpool,in plus in anglia a inceput sa se investeasca mai mult in ultimii 5-6 ani odata cu venirea lui abramovich la chelsea,man utd fara sa cheltuie la fel de mult ca chelsea a reusit sa se mentina sus,probabil nu stii de ce nu e prea simpatizat patronul lui man utd,e asa pentru ca e un fel de jijinho incearca doar sa scoata bani din club,man utd avand cele mai mari preturi la bilete din anglia

lobby17
lobby17  •  06 Noiembrie 2011, 20:18
Postat de mcatalin pe 06 Noiembrie 2011, 11:08

Pe mine unul ma doare in cot de aceasta stire...putea sa implineasca si 50 de ani, mi-era indiferent. Oricum nu ma uit la fotbalul din alte tari pentru simplul fapt ca nu are absolut nicio legatura cu noi. Prefer sa privesc doar meciurile noastre si atat.

Nu iti spun din rautate dar daca nu iti place fotbalul englez, spaniol sau chiar italian si german inseamna ca nu iti place fotbalul , intelege ca ce e la noi e labareala nu se numeste Fotbal .:)

osamafzr
osamafzr  •  06 Noiembrie 2011, 19:58
Postat de mcatalin pe 06 Noiembrie 2011, 11:08

Pe mine unul ma doare in cot de aceasta stire...putea sa implineasca si 50 de ani, mi-era indiferent. Oricum nu ma uit la fotbalul din alte tari pentru simplul fapt ca nu are absolut nicio legatura cu noi. Prefer sa privesc doar meciurile noastre si atat.

mai bine te uiti la vointa sibiu cu u cluj nu? bagam pl-n fotbalul nostru.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează