INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA / RETRAGERE

SPECIAL GSP // Mr. Arsènal » Wenger își ia rămas bun de la "tunari": drumul de la ”Arsène who” la pionierul Wenger

FOTO Guliver/GettyImages +9   FOTO
FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 20 aprilie 2018 18:44

Sfârșitul unei ere! Arsène Wenger, 68 de ani, a anunțat că părăsește Arsenal la sfârșitul sezonului, după 22 de ani ca manager al "tunarilor": "Am decis să pun capăt celei mai frumoase perioade a vieții mele".

Arsène Wenger s-a născut pentru Arsenal. Și legătura numelor era un semn al destinului. Arsenal s-a unit cu Arsène, i-a luat accentul, filosofia, personalitatea, frumusețea, transformându-se 22 de ani mai târziu în Arsènal.

Cu un stil unic, inconfundabil, spectaculos, etern ofensiv și niciodată schimbat. Nici când curajul, îndrăzneala, riscul pierdeau în confruntarea cu pragmatismul unui Mourinho.

De la «Arsène who» la pionierul Wenger

Pe 22 septembrie 1996, alsacianul de 46 de ani venit din Japonia, de la Nagoya Grampus Eight, era numit manager la Arsenal și puțini îl cunoșteau pe "Highbury". L-au descoperit iute. Așa, cu ochelari și cu părul în derivă, părea un profesor nonconformist de mate. Dar unul genial, îndrăgostit nebunește de fotbal.

Aceasta a fost și marea lui bucurie. "Să sosesc la Londra întâmpinat de scepticismul absolut și să câștig. Primul titlu de campion, prima «dublă». De la «Arsène who» la cel ce a devenit un pionier. Primul antrenor non-britanic care cucerește Anglia", i-a mărturisit el prietenului Eric Bielderman, în L'Équipe, în noiembrie 2015.

"Invincibilii"

Nu doar atât. Este managerul care a rezistat cel mai mult la Arsenal. Lider al meciurilor în Premier League. Care are în total 1.228 de jocuri la "tunari", putând ajunge la 1.236, dacă atinge și finala Europa League. Ar fi minunat să se retragă de la clubul londonez cu primul său trofeu continental.

Însă maestrul va rămâne în istorie pentru primii săi zece ani la Arsenal. Cu 11 trofee, inclusiv trei titluri de campion. Deceniu în care a creat "Invincibilii", acea echipă extraordinară condusă de Thierry Henry, Bergkamp și Vieira, singura campioană neînvinsă un sezon întreg, rezistând 49 de partide la rând fără înfrângere!

"Doar am ajutat omul să ofere ce are mai frumos"

Când este numit "creator", Arsène tresare. "Unicul creator e Dumnezeu, care a creat omul. Eu nu am creat nimic. Doar am ajutat omul să ofere tot ce are mai frumos".

După 22 de ani la Londra, la 68 de ani, bătrânul francez renunță la Arsenal. Viața lui. Însă i-a mai spus ceva lui Bielderman: "După Arsenal, nu pot jura că nu voi căuta să muncesc, să-mi trăiesc pasiunea până la capăt. Dar nu voi mai antrena niciodată în Anglia".

Arsène Wenger, manager Arsenal:

  • "Unicul moment posibil al fericirii este prezentul. Trecutul naște regrete. Viitorul, incertitudine. Omul a înțeles repede și a creat religia. Care îl iartă pentru greșelile trecutului și îl sfătuiește să nu fie îngrijorat de viitor, căci îl așteaptă Paradisul"
  • "Când mă voi retrage, voi trece de la hiperactivitate la vid. De aceea, nici nu-mi pun problema. Sunt ca un tip care se apropie de țintă și continuă să avanseze, ignorând zidul"
  • "Frumusețea sportului este că toată lumea vrea să câștige, dar nu va fi decât un câștigător.  Puneți 20 de miliardari la cele 20 de cluburi engleze! Unul va fi campion, iar 19 vor fi dezamăgiți"
 
Merci, Arsène

21 years in charge 3 Premier League titles 7 The Emirates FA Cups 1 Arsène Wenger

Publicată de Arsenal pe 20 Aprilie 2018

Vine Vieira?

Am aflat că Wenger va pleca. Nu se știe deocamdată cine îl va înlocui. Mai multe nume s-au vehiculat. Printre ele, Joachim Löw (Germania), Max Allegri (Juventus), Luis Enrique (ex-Barcelona) și Patrick Vieira (New York City FC), ultimul (fostul căpitan al "tunarilor) părând tot mai aproape în ultimele zile.

"Este unul dintre cei mai mari antrenori din istoria fotbalului. O carieră imensă, o personalitate excepțională. Admirabil. Un geniu"
Jürgen Klopp, manager Liverpool

"Nu voi uita niciodată sprijinul pe care mi l-a oferit și toate lucrurile învățate de la el. Arsène mi-a fost ca un tată. Meriți tot respectul și toată fericirea din lume"
Cesc Fàbregas, mijlocaș Chelsea, ex-Arsenal

"I-a oferit lui Arsenal o mare parte a vieții sale. A adus mult succes clubului. A dăruit enorm fotbalului englez"
Gary Lineker, fost internațional englez

"E omul care a schimbat întreaga față a fotbalului. Îi datorăm atât de mult. Mă bucur că a luat această decizie. Nu mai suportam să-l văd criticat"
Neil Warnock, manager Cardiff

17trofee a cucerit Arsène Wenger în 22 de ani, cel mai titrat manager al lui Arsenal

704victorii a adunat Wenger, 57,3% din cele 1.228 de meciuri disputate la "tunari"

86de succese are francezul în Champions League; antrenorul cu cele mai multe victorii fără a cuceri trofeul

124adversari diferiți a avut Wenger; doar 5 echipe nu a învins: Fiorentina, PAOK, PSG, Port Vale și Rotherham

Trofeele lui Arsène la Arsenal:

  • 3 titluri în Premier League
  • 7 victorii în Cupa Angliei
  • 7 Supercupe ale Angliei

Top 5 manageri Premier League

  Nume Meciuri
1. Arsène Wenger 823
2. Sir Alex Ferguson 810
3. Harry Redknapp 641
4. David Moyes 521
5. Sam Allardyce 508

Golgeterii lui Wenger

  Nume Goluri
1. Thierry Henry 228*
2. Robin van Persie 132
3. Theo Walcott 108
4. Olivier Giroud 105
5. Dennis Bergkamp 102

* Goluri în toate competițiile

Ultimele meciuri ale lui Wenger

Dată Adversar Competiție
22 aprilie West Ham (a) Premier League
26 aprilie Atletico (a) Europa League
29 aprilie Man. United (d) Premier League
3 mai Atletico (d) Europa League
6 mai Burnley (a) Premier League
9 mai Leicester (d) Premier League
13 mai Huddersfield (d) Premier League
16 mai ? Finala Europa League

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (1)
169060557063831
Stefan Anghel  •  20 Aprilie 2018, 20:35

BRATULE IMPACHETEAZA SI EMIGREAZA LA DIGI....SEIKU ARE PLANURI MARI SI CUM WENGHE E LIBER....!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează