Articol de Remus Răureanu, Vlad Nedelea - Publicat vineri, 17 noiembrie 2023 13:32 / Actualizat vineri, 17 noiembrie 2023 14:53
România va juca sâmbătă seară pentru calificarea la Euro 2024 în satul natal al lui Viktor Orban, Felcsut. Baza sportivă e una spectaculoasă și e păzită de oameni înarmați și de polițiști îmbrăcați civil, care patrulează încontinuu în tot perimetrul.
Românii, mai ales aceia implicați în fotbal, au privit cu invidie în toți anii aceștia în care statul maghiar a investit încontinuu în baze sportive și în cluburi care au ajuns să beneficieze de bugete așa cum nimeni din Liga 1 a noastră nu-și permite să aibă.
"Tricolorii" vor lupta pentru calificare tocmai în locul care este perla investițiilor maghiare din fotbal, pe stadionul Pancho al Academiei Puskas. Nu e întâmplător că fabrica de jucători a Ungariei a fost construită tocmai aici, în Felcsut. E localitatea natală a lui Viktor Orban.
Un sat cu mai puțin de două mii de locuitori, Felcsut e un loc liniștit și dichisit. Case mari cu o arhitectură neutră pe care le cam întristează vremea cu ploaie, cu vânt și cu mai puțin de zece grade Celsius.
Stadionul, toate terenurile și toate clădirile din jurul lui contrastează cu sobrietatea rurală. Arena și hotelul din preajmă sunt niște construcții spectaculoase pe care cineva le-a lipit într-un decor care nu li se potrivea.
Totul e mare, luxos și are un aer de Astana, capitala kitsch a Kazahstanului, orașul în care kazahii, ca să atragă atenția, s-au apucat să imite clădiri faimoase din toată lumea.
Arena și hotelul au acoperișuri a căror temă pentru inspirație au constituit-o corturile hunilor, un popor migrator strămoș al maghiarilor. Lemnul folosit în construcțiile acestea a fost importat din România.
Puskas Akademia a devenit o protagonistă în fotbalul maghiar și cu formația de seniori, nu numai cu crescătoria de jucători. Akademia e a treia în clasamentul la zi, cu numai două puncte în urma gigantului Ferencvaros.
Înainte ca Orban să-și transforme satul într-un miez al fotbalului, Nicolae Ceaușescu procedase asemănător cu FC Olt Scornicești, localitatea în care fusese născut dictatorul. Scorniceștii aveau echipă în Divizia A și-i primeau de la Steaua, clubul-emblemă al familiei Ceaușescu, pe Ilie Dumitrescu și pe Dan Petrescu, doi dintre eroii din Generația de Aur.
FC Olt era o formație atât de bună încât tânărul Dumitrescu nu avea loc în atac, pe postul lui preferat, prindea un post de titular doar ca fundaș stânga!
Ilie și-a amintit cum s-a prins, până la urmă, că nu avea armele necesare unui apărător: "După câteva meciuri mi se păruse că mă descurcam și în apărare. Până când am jucat cu Victoria, unde era Vaișcovici extremă dreapta. A dat trei goluri și m-a distrus, se făcea că dădea, mă duceam în alunecare, mă tăvălea, mă dribla".
Stadionul din Felcsut și hotelul în care e cazată naționala Israelului sunt la patru sute de metri unul de altul. Prezența israelienilor aici a modificat atmosfera obișnuită, acum a devenit o bază sportivă militarizată.
Polițiști maghiari înarmați sunt postați la intrarea în hotel. În interior și pe aleile dimprejur patrulează alți polițiști îmbrăcați ca niște civili. Ei urmăresc cu atenție mașinile care opresc, persoanele interesate să se apropie de porți. "Nu este permis accesul altfel decât în acțiunile oficiale".
Trei polițiști în civil opresc mașina pe un câmp, scot din portbagaj o dronă mare și o pregătesc, vor să o ridice ca să scruteze și de sus toată aria. Măsurile extreme de securitate sunt firești în contextul războiului israeliano-palestinian din cauza căruia naționala lui Zahavi a trebuit să fie exilată.
Pe jucătorii români nu ar trebui să-i influențeze vreun pic atenția cu care forțele locale îi protejează pe adversarii albaștri. Sâmbătă seară, de la ora 21:45, pe terenul din Felcsut se vor afla doar fotbaliștii și numai de ei depinde să readucă România la un Campionat European după opt ani în care am tot așteptat și am sperat.