INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

Stop, Blatter! Game over! » Sepp Blatter şi-a dat demisia, la 4 zile după ce a fost reales preşedinte: ce înseamnă acestă decizie și ce urmează pentru FIFA

Blatter, aseară, la ultima conferinţă ca preşedinte FIFA. Deprimat! // Foto: Reuters
Blatter, aseară, la ultima conferinţă ca preşedinte FIFA. Deprimat! // Foto: Reuters

Articol de , - Publicat miercuri, 03 iunie 2015 00:00

Din 1998 lider al forului de la Zurich, elveţianul în vîrstă de 79 de ani n-a mai rezistat atacurilor furibunde ale presei mondiale. Şi, aseară, într-o conferinţă de presă de numai două minute, Blatter a anunţat: "Plec, nu sînt susţinut de toată lumea fotbalului". Alegerile sînt aşteptate între decembrie 2015 şi martie 2016!

Nimic nu părea să clatine scaunul lui Sepp Blatter la FIFA. Şi totuşi, incredibilul s-a întîmplat. Aseară, la doar patru zile după ce fusese reales cu aclamaţii preşedinte, elveţianul în vîrstă de 79 de ani a cerut staff-ului său de presă să organizeze de urgenţă o conferinţă la Zurich. O decizie care i-a luat pe toţi prin surprindere. Nimeni nu ştia ce va urma să spună.

"FIFA are nevoie de o restructurare profundă"

A fost cel mai scurt speech, atît de aşteptat de lumea fotbalului. Două minute în care Blatter a anunţat că îşi dă demisia! "Plec, aşa este cel mai bine pentru FIFA.

Chiar dacă am cîştigat cursa de vineri, nu mai eram susţinut de toţi, de cei care trăiesc, respiră şi iubesc acest sport. FIFA a fost viaţa mea", a spus el, continuînd: 

"FIFA are nevoie de o restructurare profundă. Trebuie redus Comitetul Executiv şi e nevoie ca membrii săi să fie verificaţi, astfel încît toţi să fie curaţi. Şi e obligatoriu să existe o limită a mandatelor preşedintelui şi a celor din Comitetul Executiv. Eu m-am bătut pentru schimbări, dar am fost contrat"

Apoi, Blatter a dezvăluit: "Voi rămîne aici doar pînă la noile alegeri. Voi cere Comitetului Executiv să organizeze un Congres extraordinar cît mai repede posibil". Cînd? Cel mai devreme, decembrie 2015, cel mai tîrziu, martie 2016!

3 momente care l-au făcut să renunţe

Ce l-a forţat pe şeful FIFA să renunţe atît de repede? "S-au întîmplat prea multe şi pentru Sepp pentru a mai putea rezista", a susţinut aseară o sursă de la Zurich.

Primul pas spre dezastrul lui Blatter. Desantul poliţiei elveţiene la hotelul Baur au Lac, miercuri, la două zile de alegeri, cînd au fost arestaţi 7 oficiali ai forului mondial, toţi acuzaţi într-un scandal de corupţie anchetat de FBI. Mită, fraudă, spălare de bani şi 150 de milioane de dolari dispărute!

Al doilea pas. Investigaţia declanşată de procurorii federali asupra Congresului FIFA din 2 decembrie 2010 (iarăşi suspectat de corupţie!), cînd Rusia şi Qatarul au devenit gazde la CM 2018 şi CM 2022. Zece membri ai Comitetului Executiv, inclusiv Blatter, vor fi audiaţi în acest caz.

Al treilea pas. Ieri dimineaţă, cotidianul american New York Times a mai lansat o bombă. Secretarul general FIFA, francezul Jerome Valcke, mîna dreaptă a lui Sepp, ar fi fost cel care a "vămuit" în 2008 10 milioane de dolari, transferîndu-i apoi în trei tranşe dintr-un cont bancar al FIFA spre Jack Warner.

Atunci vicepreşedinte FIFA şi preşedinte CONCACAF. Iar banii ar fi fost mita Africii de Sud pentru a cîştiga dreptul de a organiza CM 2010!

Dovada minciunii!

FIFA a susţinut că era altceva, "un proiect de 10 milioane aprobat de guvernul sud-african şi era destinat sprijinirii diasporei africane din Caraibe", Valcke a pretins că "nu eram autorizat să fac asemenea tranzacţii".

Dar toţi au fost contrazişi de jurnalistul britanic Martyn Ziegler, Press Association. Acesta a postat ieri pe Twitter o corespondenţă care dovedeşte limpede. Sud-africanii au discutat chiar cu Valcke despre plata celor 10 milioane! Şi nu erau doar pentru "diaspora africană din Caraibe".

A fost ultima picătură. Care l-a convins pe Blatter să renunţe. Să-şi dea demisia!

Mircea Sandu: "Blatter avea 10 milioane de euro pe an la FIFA. Nu cred că a fost implicat în corupţie"

Imediat după ce preşedintele FIFA şi-a anunţat demisia, Mircea Sandu a intrat în direct la DigiSport. Întrebat dacă Blatter riscă să fie acuzat pentru corupţie, ca mulţi alţi oficiali FIFA, "Naşu" a spus: "Din cîte îl cunosc, a ştiut să se protejeze. Le-a promis tuturor, dar nu cred că a luat bani. Nu cred că a fost implicat în corupţie. Avea cel puţin zece milioane de euro pe an la FIFA".

Domenico Scala conduce tranziţia

Sepp Blatter l-a desemnat şi pe oficialul care va conduce procesul de tranziţie pînă la Congresul excepţional de peste 4 luni. Este vorba despre Domenico Scala, care din 2012 este preşedintele Comitetului de audit din cadrul FIFA. Născut la Basel, în 1965, el a urmat cursurile Universităţii locale. Domeniul absolvit: economie. Înaintea Congresului FIFA de vineri, în care fusese reales Blatter, italo-elveţianul condusese Comitetul Electoral.

Platini sau Prinţul Ali?

"Trebuie să găsim candidatul potrivit pentru funcţia de preşedinte", a punctat Blatter în conferinţa de aseară. Ceea ce sugerează că se va implica activ, iar unul pe placul său ar putea fi chiar preşedintele UEFA, Michel Platini. Care joia trecută i-a cerut demisia, într-adevăr, dar n-a candidat niciodată împotriva lui: "E prietenul meu". De asemenea, e foarte posibil ca Michael van Praag şi Luis Figo, retraşi înaintea Congresului de vineri pentru a-l susţine pe prinţul iordanian Ali bin Al-Hussein, să reintre în cursă chiar împotriva acestuia! Ali a anunţat aseară că se va număra din nou printre pretendenţii la cea mai înaltă funcţie în FIFA.

"A fost o decizie grea, curajoasă şi cea mai potrivită!"
Michel Platini, preşedinte UEFA

"Presiunea era prea mare. Sepp n-ar mai fi avut linişte niciodată. Mereu s-ar fi pus întrebarea dacă e sau nu vinovat. Dar problema FIFA e în sistem"
Franz Beckenbauer, preşedinte de onoare Bayern

"Aproape că nu-mi vine să cred că a demisionat. Deja mi-e dor de Sepp Blatter!"
Gary Lineker, fost internaţional englez

"Nu înţeleg de ce Blatter nu ne-a scutit de tot acest calvar. Demisia lui era de aşteptat mult mai devreme. Oricum, plecarea lui nu rezolvă toate problemele"
Wolfgang Niersbach, preşedintele Federaţiei germane

"E o veste mare. Acum vom putea afla în sfîrşit unde s-au dus banii fotbalului de-a lungul timpului. Acordarea Mondialelor 2018 şi 2022 trebuie investigată!"
Greg Dyke, preşedintele Federaţiei engleze

"Decizia lui Blatter de a demisiona merită tot respectul. A făcut acest pas pentru FIFA şi pentru fotbal"
Domenico Scala, şef Comitet audit FIFA

"Candidaţii vor trebui să-şi prezinte programul. Iar asta va dura probabil din decembrie anul acesta pînă-n martie 2016"
Domenico Scala, şef Comitet audit FIFA

Parcursul lui Blatter la FIFA

Perioada  Funcţia
1975-1981 director tehnic
1981-1998 secretar general
1998-2015 preşedinte 

17 ania fost Sepp Blatter preşedintele FIFA (5 mandate, între 1998 şi 2015)

24de oficiali formează acum Comitetul Executiv FIFA: preşedintele, 8 vicepreşedinţi şi 15 membri

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
helioglobalus
helioglobalus  •  03 Iunie 2015, 17:16

Banditul bătrân a fost înhăitat cu Havelange, în documentarul lui Kusturica, Maradona i-a demascat demult, dar îl făceau nebun!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează