INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SERIE A

Tabloul complet al scandalului Calciopoli: ce s-a întîmplat, cine a plătit » Noi cît mai aşteptăm?

Luciano Moggi (fotomontaj: Sabotage Times)
Luciano Moggi (fotomontaj: Sabotage Times)

Articol de GSP - Publicat miercuri, 09 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 09 noiembrie 2011 10:58

Tribunalul din Napoli a pronunţat marţi seară sentinţele din dosarul Calciopoli, cea mai însemnată fiind condamnarea lui Luciano Moggi, fostul şef al lui Juventus, la 5 ani şi 4 luni de închisoare. Gazeta reface tabloul complet al scandalului Calciopoli, care îşi are originile în anii 2004-2005

- La vremea respectivă, Procuratura italiană pusese sub urmărire telefoanele firmei de impresariat Gea World, condusă de fiul managerului general de la Juventus Torino, Luciano Moggi.

- Stenogramele convorbirilor au scos la iveală existenţa unei veritabile "caracatiţe" la nivelul Serie A şi B, primele două ligi ale Italiei.

- Mari cluburi precum Juventus, în primul rînd, Milan, Fiorentina, dar şi Lazio sau Reggina erau implicate în blătuirea meciurilor din campionat cu ajutorul arbitrilor.

- Moggi, spre exemplu, a fost înregistrat purtînd discuţii cu înalţi funcţionari din Federaţie şi de la Ligă pentru a primi arbitrii doriţi de el la partidele lui Juventus.

- Publicate în presă începînd din mai 2006, stenogramele au generat un veritabil cutremur în Italia. Pe data de 4 iulie a aceluiaşi an, Stefano Palazzi, procurorul Federaţiei, a cerut retrogradarea lui Juventus în Serie C 1, iar pentru Fiorentina şi Lazio a solicitat trimiterea lor în Serie B.

- De asemenea, Palazzi a propus inclusiv depunctarea cluburilor implicate, iar în cazul lui Juventus şi retragerea titlurilor de campioană cîştigate în 2005 şi 2006.

Deciziile luate în final au fost următoarele:

- JUVENTUS a fost retrogradată în Serie B şi a fost depunctată (9 puncte). De asemenea, i s-au retras titlurile din 2005 şi 2006, a fost exclusă din Liga Campionilor 2006-2007, iar trei meciuri le-a disputat cu porţile închise în campionat

- MILAN a fost depunctată cu 30 de puncte în sezonul 2005-2006 şi a primit un meci cu porţile închise în campionat

- FIORENTINA a fost exclusă din ediţia 2006-2007 a Ligii Campionilor şi a trebuit să dispute două meciuri cu porţile închise în campionat

- LAZIO a fost exclusă din ediţia 2006-2007 a Europa League şi a primit două meciuri cu porţile închise în campionat

- REGGINA a încasat o amendă de 60.000 de euro. Preşedintele clubului, Pasquale Foti, a primit şi el o amendă 18.000 de euro, dar a fost suspendat din fotbal pe o perioadă de doi ani şi jumătate

Tot atunci, Justiţia sportivă a dat şi alte sentinţe individuale. Astfel, Luciano Moggi, considerat capul reţelei, a fost exclus pe viaţă din fotbal. La rîndu-le, fraţii Diego şi Andrea Della Valle, patronii Fiorentinei, au primit suspendări de trei ani şi nouă luni, respectiv 3 ani din fotbal. Adriano Galliani, vicepreşedintele Milanului, s-a ales şi el cu 5 luni suspendare, iar patronul lui Lazio, Claudio Lotito, a luat doi ani şi jumătate suspendare.

Preşedintele federaţiei la acea vreme, Franco Carraro, a demisionat din funcţie, şi cei care desemnau arbitrii, Paolo Bergamo şi Pierluigi Pairetto, au fost îndepărtaţi din fotbal. "Fluieraşii" implicaţi au fost scoşi din arbitraj, iar unii condamnaţi la închisoare.

CE A DECIS TRIBUNALUL DIN NAPOLI

Moggi a fost condamnat la 5 ani şi 4 luni pentru instigare în vederea săvîrşirii de infracţiuni. Fostul arbitru Pairetto a primit şi el un an şi 11 luni, iar Paolo Bergamo, fostul şef al CCA-ului din Italia, s-a ales şi el cu  3 ani şi 8  luni. Andrea şi Diego Della Valle, conducătorii Fiorentinei, şi Claudio Lotito, preşedintele lui Lazio, au fost condamnaţi pentru alte infracţiuni şi au primit cîte un an şi 3 luni de închisoare.

CE SE ÎNTÎMPLĂ ÎN ROMÂNIA?

- În urma scandalului Penescu, din 2009, FC Argeş a fost retrogradată, iar patronul echipei din Trivale a fost declarat persona non grata. În justiţie nu s-a decis încă nimic.

- Dosarul "Avram - Ţerbea" este acum pe rol. Nu s-au luat decizii nici pe plan sportiv, nici în civil.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
mariuscarsing
mariuscarsing  •  10 Noiembrie 2011, 16:11

asteptam si noi vreo 4-5 ani cum au asteptat si italienii pt ca atat au asteptat si ei cel mai probabil prin 2016-2017 cand se vor retrage si vor fugi din tara pe atunci se vor da sentintele

praetorianus
praetorianus  •  09 Noiembrie 2011, 14:58

noi cat mai asteptam?? ha, ha ha...MULT SI BINE!!!...

fanreal.madrid
fanreal.madrid  •  09 Noiembrie 2011, 14:30

Asteptati mult si bine, multi au mai trecut pe la DNA dar nu au facut nici macar o ora de puscarie chiar daca au fost gasiti vinovati.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează