INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FINANCIAR

Transferuri în criză » În această vară s-au cheltuit cu 34% mai puţini bani pe transferuri faţă de 2011

Ungurul Balasz Dzsudzsak (25 de ani) va fi adversarul
Ungurul Balasz Dzsudzsak (25 de ani) va fi adversarul "tricolorilor" în preliminariile CM 2014 // Foto: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 11 iulie 2012 00:00 / Actualizat marti, 10 iulie 2012 20:04

Primele şase luni ale anului au marcat schimbarea trendului în fotbalul mondial. Fair-play-ul financiar impus de UEFA a produs scăderea numărului şi a cifrei de afaceri a achiziţiilor.

Anul 2012 marchează oficial intrarea fotbalului mondial în recesiune. Pentru prima oară de cînd FIFA monitorizează toate tranzacţiile între cluburi, după introducerea, în februarie 2008, a sistemului online "Transfer Matching System", mercato a resimţit clar criza financiară globală. Trendul a devenit negativ!

În ciuda invaziei investitorilor arabi şi a apariţiei de noi poli de putere, gen Manchester City, PSG sau Malaga, cifra de afaceri înregistrează un minus sensibil faţă de primele şase luni ale anului trecut. De la cele 562 de milioane de euro rulate în transferurile internaţionale s-a ajuns acum la doar 371, adică o scădere cu o treime a costului mediu per tranzacţie. Cifre reflectate şi în totalul mutărilor perfectate.

Criza a fost accentuată şi de noile reguli dictate de şeful UEFA, Michel Platini. Fair-play-ul financiar a speriat cluburile engleze şi spaniole, marile datornice din fotbalul mondial. "Cei 4 ani de recesiune se resimt abia acum în bilanţul contabil al echipelor, lipsite de recapitalizările făcute de patroni şi de fanii cotizanţi. E devreme să vorbim despre o prăbuşire a pieţei, iulie şi august fiind lunile în care se fac cele mai importante afaceri", explică Isabelle Solal, şefa Serviciului Integritate şi Conformitate la FIFA.

De 3 ori cît Dzsudzsak!
Cea mai scumpă tranzacţie a primului semestru din 2011 a fost mutarea lui Fernando Torres de la Liverpool la Chelsea. Londonezii au plătit 58 de milioane de euro pentru atacantul spaniol.

Cea mai scumpă achiziţie din istoria Premier League, operată în ianuarie anul trecut, a depăşit-o de trei ori pe cea a lui Dzsudzsak. 19 milioane de euro a costat, acum 6 luni, transferul extremei maghiare de la Anji la Dinamo Moscova.

9% este procentul cu care s-a diminuat numărul total al transferurilor încheiate în primul semestru din 2012

371 de milioane de euro este suma investită de cluburi pentru cele 4.973 de achiziţii făcute în primele 6 luni ale anului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
danu_villa
danu_villa  •  11 Iulie 2012, 10:50

N-a mai cumparat Man City nimic, de aia au scazut.

botizan
botizan  •  11 Iulie 2012, 09:46
Postat de nightwishh pe 11 Iulie 2012, 09:22

Banuiesc ca situatia actuala a lui Dinamo doare, insa cum poti sa spui ca City, club fondat in 1880 nu are o traditie in spate?

Da-i pace el e in lumea lui ... pai City e mai iubita in Manchester decat United ... e ceva de genul U vs CFR , "cetatenii" au mult mai multi fani in oras , United in afara lui , datorita performantelor, cum e si Everton mai iubita in Liverpool decat "cormoranii"

nightwishh
nightwishh  •  11 Iulie 2012, 09:22
Postat de mario_2987 pe 11 Iulie 2012, 01:20

este urat ce se intampla in fotbalul din ziua de astazi ...pt ca mor traditii, cluburi de legenda, spiritul fotbalistic , care nu se mai cladeste frumos si tipic pe talent , daruinta , munca , deoarece vin unii care nu au ce face cu valizele pline cu banii gen rusi , arabi sau chinezi... nestiind ce se intampla in acest sport , i-si iau o echipa la alegere cu ochii inchisi din fotbal si "masluiesc" jucatorii de mare valoare cu sume grosolane si de neatins chiar si pt un presedinte de stat!!! exemplul cel mai concludent este city si anzhy, o echipe care la inceputul anilor 2000 erau prin ligile secund undeva zbatandu-se la mijlocul clasamentului , fara nici o traditie " cultura

Banuiesc ca situatia actuala a lui Dinamo doare, insa cum poti sa spui ca City, club fondat in 1880 nu are o traditie in spate?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează