INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

Un laureat al Premiului Nobel explică geniul lui Messi: ”Are instinct de pompier”

Psihologul israelian Daniel Kahneman, laureat al premiului Nobel.
Psihologul israelian Daniel Kahneman, laureat al premiului Nobel.

Articol de - Publicat vineri, 10 februarie 2012 00:00 / Actualizat joi, 09 februarie 2012 21:24

Psihologul israelian Daniel Kahneman susţine că Leo este dotat cu ”intuiţia expertului” de a anticipa fazele, calitate specifică persoanelor care presimt explozia într-un incendiu.

Marile capacităţi mondiale s-au mobilizat pentru a găsi explicaţia ştiinţifică a geniului fotbalistic al lui Messi. Dacă Norbert Hagemann, profesor la Universitatea din Kassel, susţine că vederea periferică l-ar ajuta să dribleze o întreagă apărare, să dea o pasă milimetrică şi să înscrie goluri fabuloase, un laureat al Premiului Nobel a venit cu o nouă teorie: triplul "Balon de Aur" ar fi dotat cu al şaselea simţ!

Daniel Kahneman (77 de ani) e convins că starul argentinian are "intuiţia expertului, o metodă instinctivă de a rezolva situaţii specifice de joc". Psihologul israelian explică astfel capacitatea lui nativă de a face alegerea perfectă la momentul ideal, comparîndu-l pe Leo cu pompierul ce simte exact cînd o casă în flăcări va exploda. "Dacă ştie cu anticipaţie ce se va întîmpla, va şti unde să-şi dirijeze atenţia. Jucători de calibrul lui Messi sînt extraordinari în a lua decizii. Au o capacitate de anticipare ce-i ajută să găsească instant soluţiile celor mai complexe probleme".

Nobel în Economie în 2002
Daniel Kahneman, născut la Tel Aviv şi rezident în SUA, a cîştigat Premiul Nobel în 2002 pentru Ştiinţele Economice. Profesor emerit de psihologie şi afaceri publice la "Princeton University", a fost ales anul trecut de Bloomberg între cei mai influenţi 50 de oameni în finanţe globale, după ce în 2005 fusese votat între cele mai mari 101 personalităţi all-time din Israel.

"Jucătorii mai puţin dotaţi ca Messi au o durată de fixaţie mai mică, pe care o pot ameliora prin antrenamente, dar asta nu le creşte automat randamentul" (Daniel Kahneman, psiholog şi economist israelian)

"Fotbaliştii de top au o strategie vizuală superioară ce asigură o eficienţă mai mare în a culege informaţii în teren" (Norbert Hagemann, profesor la Universitatea din Kassel)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
mariusss10
mariusss10  •  10 Februarie 2012, 11:44

nu trebuie sa fii laureat al premiului Nobel ca sa observi asta la messi, dar bravo....

Vezi toate comentariile (1)
Comentează