INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CM 2022

Un nepalez povesteşte ororile trăite pe şantierele Mondialului din Qatar: ”Prietenul a murit lîngă mine”

Articol de - Publicat marti, 08 octombrie 2013 00:00 / Actualizat luni, 07 octombrie 2013 19:49

Purna Bahadur Budhathoki, şofer pe un buldozer timp de 5 luni, la Doha, îi pune la zid pe qatarieni: ”Nu ne dădeau apă potabilă, echipament şi nu ne asigurau asistenţă medicală”


Cotidianul englez The Guardian dezvăluia recent că în perioada 4 iunie - 8 august 2013, 44 de muncitori nepalezi şi-au pierdut viaţa pe şantierele Mondialului 2022 din Qatar. Majoritatea în urma unor infarcturi (30), restul în accidente de muncă.

Şeicii s-au grăbit să conteste informaţiile, dar mărturiile celor scăpaţi cu viaţă sînt cutremurătoare. Purna Bahadur Budhathoki a lucrat 5 luni la Doha, şofer pe un buldozer. Şi şi-a văzut prietenul murindu-i alături: "Şi-a făcut seara un duş, apoi s-a băgat în pat şi dimineaţa nu s-a mai trezit". Stop cardiac.

Budhathoki crede că lucrul la 50 de grade Celsius şi lipsa apei potabile sînt cauzele celor mai multe dintre decese: "Cu apă nefiltrată n-ai cum să rezişti prea mult. Iar dacă te îmbolnăveşti, firma nu-ţi asigură asistenţă medicală". Echipament? "Nu ni s-au dat căşti, veste de siguranţă şi mănuşi. Iar pentru încălţăminte a trebuit să insistăm la conducere!".


4.000 de muncitori se estimează că vor muri pe şantierele CM 2022 pînă la primul fluier al turneului

390 de euro pe lună era salariul lui Budhathoki în Qatar. Programul: 12 ore pe zi


"Prietenul meu şi-a făcut seara un duş, apoi s-a băgat în pat şi dimineaţa nu s-a mai trezit"
Purna Bahadur Budhathoki, muncitor nepalez în Qatar

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
poptcat
poptcat  •  09 Octombrie 2013, 01:13

cimpanzeule... uite un articol ceva mai vechi theguardian.com/world/2008/oct/08/middleeast.construction acum vreo 3-4 ani am citit un reportaj , in acelasi ziar, tot pe tema asiaticilor lucratori in Emirate. Niciodata n-am citit ceva de calitate apropiata in presa romaneasca. Acum, e posibil sa fie Guardianul de orientare ceva stangista, dar pe arabi cred ca- doare-n cot de multe, si am senzatia ca nu prea ai citit mai mult de o carte in ultimii zece ani (fara suparare)

monere1980
monere1980  •  08 Octombrie 2013, 20:23
Postat de cimpanzeul_visiniu pe 08 Octombrie 2013, 11:23

Vax. Nu se vede că presa britanică se răzbună fiindcă Anglia n-a primit organizarea CM? Le stă în gât Qatarul. E o campanie organizată. Englejii sunt mari maeştri la propagandă, la fel ca evreii. Cine e fraier să-i creadă...

poate ai dreptate, poate nu. Problema care trebuie discutata este cea a conditiilor in care se lucreaza, nu cine gazduieste ce, sau daca merita sa gazduiasca. Asta-i informatia importanta si care doare

bobinatul
bobinatul  •  08 Octombrie 2013, 19:13
Postat de cimpanzeul_visiniu pe 08 Octombrie 2013, 11:23

Vax. Nu se vede că presa britanică se răzbună fiindcă Anglia n-a primit organizarea CM? Le stă în gât Qatarul. E o campanie organizată. Englejii sunt mari maeştri la propagandă, la fel ca evreii. Cine e fraier să-i creadă...

Ader si eu la ideile celor de mai jos: esti un idiot. Ia sa te duci tu in Qatar cu toata familia ta si sa lucrezi o saptamana. Oriunde. Dupa aia sa ne spui daca este un complot mondial sau nu.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează