INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  GERMANIA

Un titlu de aur pentru Dortmund » Plouă cu bani

Antrenorul Klopp s-a mulţumit şi cu o copie a trofeului. Originalul îi va fi înmînat în ultima etapă +3   FOTO
Antrenorul Klopp s-a mulţumit şi cu o copie a trofeului. Originalul îi va fi înmînat în ultima etapă

Articol de - Publicat luni, 02 mai 2011 00:00 / Actualizat duminica, 01 mai 2011 21:02

Noua campioană a Germaniei îşi poate face deja socotelile cu peste 25 de milioane de euro în plus faţă de sezonul în curs

Cîştigarea titlului se anunţă pentru Borussia Dortmund o megaafacere. În contul clubului care acum 6 ani era în pragul falimentului, cu 120 de milioane de euro datorii, vor intra bani din toate părţile.

Milioane din Ligă şi TV
Numai prezenţa în Champions League îi garantează circa 20 de milioane de euro. Un cîştig de 15 milioane comparativ cu acest sezon, în care galben-negrii au evoluat în Europa League. Bani mai mulţi vor veni şi de la partenerii Borussiei. Sponsorul Evonik, de pildă, a decis să le ofere un bonus cifrat la 4 milioane de euro, premiu pentru titlu.

În calitate de campioană a Germaniei în această stagiune, Borussia îşi va trage partea leului inclusiv din drepturile TV: 27,23 milioane de euro, cu aproape nouă milioane mai mult decît încasase în 2009-2010. Şi aici e aşteptat un bonus de titlu în valoare de 2,75 milioane de euro.

Explozie la bursă
Însă cel mai mare impact, cîştigarea titlului, îl va avea asupra cursului acţiunilor clubului la bursă. La startul campionatului era sub un euro pentru o acţiune, săptămîna trecută se situa la puţin peste 3 euro, iar în zilele următoare e aşteptat să se dubleze.

Un 2011-2012 fără griji
Chiar dacă plusul de capital nu-i va permite Borussiei să lichideze încă de pe acum restul de datorie pe care-o mai are la bănci, 57 de milioane de euro, măcar îi garantează un sezon 2011-2012 fără griji. Iar cu excepţia lui Sahin, care are o clauză eliberatoare în contract şi e vînat de Real, clubul nu mai e nevoit să-şi vîndă vedetele. Ceea ce e foarte important în perspectiva bătăliilor pe care Dortmund le va da din toamnă pe trei fronturi: campionat, Cupa Germaniei şi Ligă.


30,75 milioane de euro, aproximativ, e plusul pe care titlul i-l garantează Borussiei faţă de sezonul trecut

21 era cota Borussiei Dortmund la titlul de campioană în debutul acestei ediţii de Bundesliga

80.000 e media de spectatori a Borussiei la fiecare meci acasă. Cea mai mare din Europa


Ieri expert TV, azi campion
Cînd Borussia l-a angajat pe Jurgen Klopp, în 2008, nimeni nu s-a gîndit că va duce echipa atît de departe într-un timp atît de scurt. Venea de la retrogradata Mainz 05 şi-şi dovedise pînă atunci talentul numai ca expert TV. Dar şefii clubului au văzut în el tehnicianul potrivit pentru a pune pe picioare o trupă de viitor cu bani puţini. Şi-au avut mînă bună. Klopp, 43 de ani, s-a dovedit un tactician foarte bun nu doar la tablă, excelînd inclusiv ca şlefuitor de talente şi ca motivator. În numai doi ani a croit o echipă după chipul şi asemănarea sa: tînără (23 de ani media de vîrstă a lotului), entuziastă şi flămîndă de victorii (22 în 32 de etape, 11 în deplasare). Iar în al treilea a dat deja lovitura.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează